αρχική / εκθέσεις / Στέφανος Γερουλάνος | Κ.Π. Καβάφη, Απόκρυφη Ιστορία

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στέφανος Γερουλάνος | Κ.Π. Καβάφη, Απόκρυφη Ιστορία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στέφανος Γερουλάνος | Κ.Π. Καβάφη, Απόκρυφη Ιστορία

Εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου 2016, ώρα 19.00΄ η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου και στα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης του Στέφανου Γερουλάνου, Κ.Π. Καβάφη, Απόκρυφη Ιστορία.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης και εμπνευστής της έκθεσης Στέφανος Γερουλάνος, μία περιήγηση στο Πεσαβάρ, τα αρχαία Γάνδαρα, κάτω από τα ψηλά Ιμαλάια, τον έφερε σε επαφή με τρία νομίσματα που είχε δει και είχε περιγράψει ο Καβάφης στο ποίημά του Νομίσματα. Με αυτή την αφορμή και λόγω της αγάπης που έτρεφε από τα νεανικά του χρόνια για την ποίηση του Αλεξανδρινού, προέκυψε η σε βάθος έρευνα και εν τέλει η πρωτότυπη μελέτη Κ.Π. Καβάφη, Απόκρυφη Ιστορία.

Η Απόκρυφη Ιστορία  ̶ τίτλος που επιλέχθηκε από το έργο του Προκόπιου, Ανέκδοτα ή Απόκρυφη Ιστορία, από το οποίο ο Καβάφης άντλησε στοιχεία για το ποίημά του Της Ανεκδότου Ιστορίας ̶  περιλαμβάνει 97 από τα περίπου 110 ιστορικά ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού. Τοποθετημένα κατά χρονολογική σειρά ανεξάρτητα αν ανήκουν στα αναγνωρισμένα, τα ανέκδοτα, τα αποκηρυγμένα ή τα ατελή ποιήματα του Καβάφη, διατρέχουν την ιστορία του ελληνισμού από τον μύθο και την αρχαιότητα ως την Άλωση της Πόλης. Τα ποιήματα συνοδεύουν νομίσματα με την προσωπογραφία του πρωταγωνιστή τους που είχε δει ο ποιητής πριν γράψει τους στίχους που αφιέρωσε στην απεικονιζόμενη μορφή.

Όπως σημειώνει ο Στέφανος Γερουλάνος πρόκειται για μια Απόκρυφη Ιστορία του Ελληνισμού, ή ορθότερα, μια επισκόπηση επιλεγμένων στιγμών της Ιστορίας του, που δεν αφηγείται τα ανδραγαθήματα και τις μεγάλες στιγμές των σημαντικών ηρώων της. Είναι μια έμμετρη αφήγηση της αντι-ιστορίας και των αντι-ηρώων του Ελληνισμού, που ο Καβάφης σκόπευε αλλά δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει.

Επίκεντρο της έκθεσης αποτελεί η ποιητική καταγραφή και η απεικόνιση των ιστορικών προσωπικοτήτων που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Αλεξανδρινού ποιητή. Παρουσιάζονται επίσης ζωγραφικά έργα και σχέδια των καλλιτεχνών Σόφου Αντωνιάδη, Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, Ασπασίας Παπαδοπεράκη και Παναγιώτη Τέτση, έργα σημαντικών καλλιτεχνών οι οποίοι ασχολήθηκαν για μεγάλο μέρος της ζωής τους με τον ποιητή και το έργο του.