αρχική / εκθέσεις / Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943

Τον Οκτώβριο του 2008 η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών έγινε αποδέκτης μιας γενναιόδωρης παραχώρησης. Οι κύριοι Ingo Schwarz-Quandt και Heinz Schwarz, γιοι του Γερμανού ζωγράφου Rudo Schwarz, δώρισαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ένα τμήμα του αρχείου και των έργων του πατέρα τους, ο οποίος, ως στρατιώτης της Βέρμαχτ, υπηρέτησε στην Κρήτη το 1943-44. Το κρητικό Αρχείο Rudo Schwarz περιλαμβάνει 18 ελαιογραφίες και πορτραίτα με μολύβι ή κάρβουνο, ένα Φωτογραφικό Άλμπουμ με 460 περίπου φωτογραφίες και ένα Ημερολόγιο 388 σελίδων, στο οποίο καταγράφεται η περιήγησή του κυρίως στο νομό Ηρακλείου και το βορειοδυτικό τμήμα του νομού Λασηθίου με ένθετα λεπτομερή σχέδια (ακουαρέλλες, παστέλ, σκίτσα με μολύβι και πενάκι).

Επιλογές από το σημαντικό αυτό υλικό εκτίθενται στην περιοδική έκθεση «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ», που εγκαινιάστηκε στις 12 Μαΐου 2010 στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και θα διαρκέσει ώς τις αρχές Νοεμβρίου.

Η Έκθεση αναπτύσσεται σε δύο κύριες ενότητες που αντιστοιχούν σε δύο αίθουσες. Στην πρώτη (φωτεινή) αίθουσα εκτίθενται επιλεγμένα εικαστικά έργα του Ρούντο Σβαρτς, διαρθρωμένα σε ομάδες με κριτήριο τη θεματογραφία (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, οικισμοί, λαογραφία και καθημερινή ζωή, αρχιτεκτονική κ.λπ.) και την τεχνική (ακουαρέλλα, παστέλ, μολύβι, μελάνι). Οι περιηγήσεις του καλλιτέχνη στους οικισμούς και την ύπαιθρο της κρητικής γης αποτυπώνονται σε περισσότερες υπο-ενότητες. Στον ίδιο χώρο, μια οθόνη αφής επιτρέπει στον επισκέπτη να περιηγηθεί στο Αρχείο RudoSchwarz, που παρουσιάζεται επίσης στο διαδίκτυο (www.historical-museum.gr/schwarz).

Η δεύτερη (σκοτεινή) αίθουσα αποτελεί το χώρο παρουσίασης του φωτογραφικού αρχείου του Γερμανού καλλιτέχνη. Εσωτερικά φωτιζόμενες εκτυπώσεις επιλεγμένων φωτογραφιών ξεδιπλώνουν το οδοιπορικό του φωτογράφου σε διάφορα χωριά και περιοχές της Κρήτης. Επιπλέον φωτογραφίες προβάλλονται υπό τη μορφή slide-show σε μια οθόνη, ενώ στον ίδιο χώρο μια εικαστική βιντεογκατάσταση επιχειρεί μια σύγχρονη καλλιτεχνική παράσταση του έργου του Σβαρτς. Η ενότητα κλείνει με την υποβλητική προθήκη των προσωπικών αντικειμένων του καλλιτέχνη.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Κλαίρη Μιτσοτάκη, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΙΜ., η Εύα Γραμματικάκη, διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, και ο Κωστής Μαμαλάκης, επιμελητής του Μουσείου με τη συνδρομή του προέδρου της ΕΚΙΜ Αλέξη Καλοκαιρινού. Για την υλοποίηση της έκθεσης εργάσθηκαν επίσης οι επιμελητές του ΙΜΚ Αγησίλαος Καλουτσάκης, Αγγελική Μπαλτατζή και Φανή Καμπάνη. Η συνεισφορά της Δέσποινας Περτσελάκη ήταν καθοριστική για το στήσιμο των έργων. Η εικαστική βίντεο-εγκατάσταση είναι δημιούργημα της Δανάης Σύρρου. Οι μεταφράσεις έγιναν από τον Μπεν Πήτερ, οι γραφιστικές εργασίες από τον Ηλία Κουρτέση, οι ηλεκτρονικές εργασίες από τον Βαγγέλη Παπαδάκη (Διαδύο Ο.Ε.), οι εκτυπώσεις από τον «Κύβο», οι κατασκευές πλέξιγκλας από τον Αλέκο Κάββαλο και οι κορνίζες από το «Σκίτσο» του Βασίλη Χαρκιολάκη, τον οποίο η ΕΚΙΜ ευχαριστεί για την ευγενή χορηγία των εργασιών.

Η έκθεση συνοδεύεται από τη διπλή έκδοση ενός λευκώματος, στα ελληνικά και στα αγγλικά και γερμανικά.Την έκδοση επιμελήθηκε η Κλαίρη Μιτσοτάκη που έγραψε μαζί με τον Κωστή Μαμαλάκη και τα κείμενα. Ταυτόχρονα κυκλοφορεί σε σειρά καρτ-ποστάλ το υπέροχο Κρητικό Φυτολόγιο του Ρούντο Σβάρτς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το πλάνο αξιοποίησης του Αρχείου Rudo Schwarz, εντός του 2011 θα πραγματοποιηθεί και η έκδοση του Κρητικού Ημερολογίου του.


                (Δείτε το video).