αρχική / εκθέσεις / Οδυσσέας Ελύτης: «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο»

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οδυσσέας Ελύτης: «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οδυσσέας Ελύτης: «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο»Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών παρουσιάζουν στη γενέθλια πόλη του, το Ηράκλειο, ένα σύνθετο και πρωτότυπο αφιέρωμα στον ποιητή.

Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, ώρα 7.30 μ.μ., εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης η έκθεση Οδυσσέας Ελύτης: «ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΥΠΩΘΕΙ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟ».

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό (χειρόγραφα, σχέδια, κολάζ και φωτογραφίες) από το Αρχείο του Δημήτρη Καλοκύρη, ψηφιακά και πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν από κοινού με την Ελένη Καλοκύρη, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων κ.ά., και καταγράφει από τη μια την εργογραφία και την βιογραφία του ποιητή με παρεμβάσεις αυθεντικών ντοκουμέντων (πρώτες εκδόσεις, φωτογραφίες) ενώ περιγράφει, από την άλλη, τη σχέση του ποιητή με τον κάτοχο της συλλογής αυτής και την πορεία τους προς το τυπογραφείο.

Η έκθεση συνδυάζει το πρωτότυπο υλικό με την προηγμένη τεχνολογία, από τις ψηφιακές εκτυπώσεις μέχρι τα πολυμέσα.

Όπως όλες οι εκθέσεις του ΙΜΚ, θα αξιοποιηθεί εντατικά με εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται δωρεάν σε διάφορες ηλικίες κοινού, και κυρίως σε μαθητές, στη σχολική χρονιά 2011-12.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 (παρατείνεται έως 05 Νοεμβρίου 2012). Τα εγκαίνια έγιναν από τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη.

Η συλλογή του Δημήτρη Καλοκύρη θα παραμείνει εν συνεχεία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε μια μόνιμη έκθεση στο μέλλον.

  • Ταυτόχρονα και σε συνάρτηση με τα εγκαίνια της έκθεσης, κυκλοφορεί το καλαίσθητο και ευαίσθητο βιβλίο του Δημήτρη Καλοκύρη με τίτλο «Ή με χρώμα ή χωρίς», συλλογή δοκιμίων του για τον ποιητή, έκδοση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Το πρώτο δοκίμιο του βιβλίου, που γράφτηκε με αφορμή την έκθεση που παρουσιάζεται στο Ιστορικό Μουσείο, ανασυνθέτει μια διαδρομή τριάντα χρόνων φιλίας και συνεργασίας του Δημήτρη Καλοκύρη με τον Οδυσσέα Ελύτη. Τα επόμενα κεφάλαια συντίθενται από διεισδυτικές αναγνωστικές δοκιμές στην ποίηση του Ελύτη, κάποτε εικονοκλαστικές, αλλά πάντα με τη θέρμη ενός λογοτέχνη και φιλολόγου, ομότεχνου και μελετητή, που είναι ο ίδιος δοσμένος στην ποίηση. Η εικονογράφηση του βιβλίου με σπάνιες φωτογραφίες και κοσμήματα έχει την ευρηματικότητα ενός κορυφαίου γραφικού σχεδιαστή, ιδιότητα που φέρει επίσης ο Δημήτρης Καλοκύρης.
  •  
  • Στα εγκαίνια της έκθεσης συμμετείχε με κέφι η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου, υπό τον αρχιμουσικό Λεωνίδα Τζωρτζάκη, εναλλάσσοντας τους γνωστούς σκοπούς των μελοποιήσεων του Ελύτη από τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι με κομμάτια μουσικής τζαζ.
  •  
  • Ενόσω οι επισκέπτες περιηγούνταν την έκθεση, τρεις ηθοποιοί (Κώστας Μεταξάκης, Ράνια Πλατάκη, Κατερίνα Ζουρίδη), απαρατήρητοι μέχρι εκείνη τη στιγμή από το κοινό, το αιφνιδίασαν, πραγματοποιώντας ένα δρώμενο, με κείμενα από το Μονόγραμμα, τη Μαρία Νεφέλη και τα Ελεγεία της Οξόπετρας. Οι ηθοποιοί ξεκίνησαν ένα διάλογο χωρίς οπτική επαφή μεταξύ τους (σε τρεις διαφορετικές αίθουσες). Στη διάρκεια του δρώμενου συναντήθηκαν μπροστά στην «Κόγχη της Αποκάλυψης» και στο τέλος διασκορπίστηκαν πάλι, έξω πια από την έκθεση, προς διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα στο Μουσείο.
  •  
  • Την Παρασκευή 1η Ιουλίου, το Ιστορικό Μουσείο, παρέμεινε ανοιχτό από τις 7.00 μμ έως τις 10.00 μμ, για μια «Βραδιά με τον Ελύτη», με ελεύθερη περιήγηση στην έκθεση, ενώ στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου, στις 8.00 μμ, η Παιδική-Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Τζαγκαράκη, παρουσίασε ένα πρόγραμμα με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και άλλων σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Την παιδική χορωδία συνόδευσε στο πιάνο ο Γιώργος Καλούτσης.
  • "Το Νοέμβριο του 2011 θα γίνει στο Ηράκλειο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Επιρροές του Ελύτη», στο οποίο θα λάβουν μέρος οι πιο διακεκριμένοι μελετητές του. Στη διάρκεια του συνεδρίου, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου θα δοθεί συναυλία του Γιώργου Κουρουπού στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το συνέδριο θα πλαισιωθεί επίσης από μια φωτογραφική έκθεση σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας: ο Ελύτης φωτογραφημένος σε διάφορες φάσεις της ζωής του από τον φίλο του, σπουδαίο νεοελληνιστή καθηγητή Mario Vitti, ο οποίος θα λάβει μέρος στο συνέδριο, προσκεκλημένος στην Κρήτη από τους οργανωτές. Για τη φετινή σχολική χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το Φωτόδεντρο ή αλλιώς... Poet-tree" θα αξιοποιεί την έκθεση με ερεθιστικό τρόπο για τους μαθητές.

    Επίσης, έως το Δεκέμβριο του 2011 θα παρουσιάζεται στο φουαγιέ του δευτέρου επιπέδου του ΙΜΚ η φωτογραφική έκθεση "Ο Ελύτης στο φακό του Vitti", που αντλεί το υλικό της από το βιβλίο του διακεκριμένου νεοελληνιστή Mario Vitti Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948-1981, μια πρόσφατη έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την πρώτη ημέρα του Συμποσίου (Παρασκευή 11/11), από το ίδιο το συγγραφέα – φωτογράφο, κύριο Mario Vitti.

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι αναρτημένα λάβαρα για τον εορτασμό του ποιητή σε κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου. Στις εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από τα εγκαίνια της έκθεσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, μετέχουν και τα μουσικά σύνολα του Δήμου Ηρακλείου. Από το φθινόπωρο του 2011 θα γίνουν στο ίδιο πλαίσιο και «εκδηλώσεις δρόμου», με τον ίδιο στόχο: Τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερο ανθρώπων όλων των ηλικιών, τη μέθεξη στην ποίηση και, τελικά, τη διάδοση ενός μηνύματος αισιοδοξίας. 

 

 

 

 

   

     Ή με χρώμα ή χωρίς


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
«Το Φωτόδεντρο ή αλλιώς…Poet-tree»
Μαθητές προσχολικής ηλικίας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε το εικαστικό εργαστήριο     « Teen-Art» για εφήβους.