αρχική / εκθέσεις / A Balkan Tale

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

A Balkan Tale

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Αφίσα
Πρόσκληση

A Balkan Tale

Στην ξεχασμένη κοινή ιστορία των «οθωμανικών» Βαλκανίων, μέσα από τις εικόνες δεκάδων γνωστών και άγνωστων μνημείων της περιόδου, προσκαλεί για λίγο το βλέμμα μας η φωτογραφική έκθεση «A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία». Παραγωγή του Goethe-Institut, παρουσιάζεται στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, από τις 14 Οκτωβρίου ως τις 16 Νοεμβρίου 2013.

Το «Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία» συντίθεται από το έργο πέντε διακεκριμένων φωτογράφων, από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που αποτυπώνουν πενήντα μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου: λουτρά, υδραγωγεία, εκκλησίες, τζαμιά, γέφυρες κ.ά. Οι φωτογράφοι: Καμίλο Νόλλας-Ελλάδα, Ivan Petrovic-Σερβία, Jutta Benzenberg-Αλβανία/Γερμανία, Ivan Blazhev-Π.Γ.Δ.Μ και Samir Karahoda-Κοσσυφοπέδιο απεικονίζουν την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου και την σημερινή του κατάσταση.

Τα κείμενα της έκθεσης έχουν συνταχθεί από έγκριτους ιστορικούς, με στόχο να εισάγουν το ευρύ κοινό και τους μαθητές στο θέμα. Με την επιστημονική εποπτεία και επιμέλεια της Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του συμβούλου ιστορίας Καθ. Tülay Artan, οι ιστορικοί Ηλίας Κολοβός, Halil Berktay, Frasher Demaj, Ferit Duka, Irena Stefoska και Radina Vučetić μας προ(σ)καλούν να κοιτάξουμε πέρα από εθνικά σύνορα και να διερευνήσουμε την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της.

Το εγχείρημα «A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία» του Goethe-Institut πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από την περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις. Την παραγωγή ανέλαβε η ελληνική εταιρία παραγωγής ANEMON, ενώ συμμετείχαν ενεργά το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και δέκα πολιτιστικές ΜΚΟ των Βαλκανίων. Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα, σε ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Η έκθεση εκτυλίσσεται στις Aίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του ΙΜΚ, σε πέντε θεματικές ενότητες: ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ, ΛΑΤΡΕΙΑ, ΣΥΜΒΙΩΣΗ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ. Στον ίδιο χώρο προβάλλεται το ντοκιμαντέρ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, διάρκεια: 30’), με χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού και τη συμμετοχή αναγνωρισμένων ιστορικών, μεταξύ των οποίων ο Mark Mazower. Επίσης, περιορισμένος αριθμός mp3 players θα διατίθεται στους επισκέπτες για μια μουσικοηχητική περιήγηση (sound walk) σε επιλεγμένα σημεία της έκθεσης. Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της παρουσίασης της έκθεσης στο ΙΜΚ πραγματοποιήθηκαν από την Δέσποινα Περτσελάκη και την Αγγελική Μπαλτατζή, επιμελήτρια του ΙΜΚ.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 19.00΄. Τους επισκέπτες του Ιστορικού Μουσείου ξενάγησε στην έκθεση ο Ηλίας Κολοβός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, βασικός συντελεστής της ομάδας των ιστορικών του εγχειρήματος «A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία».

Η έκθεση συνοδεύτηκε από εκπαιδευτικό πρόγραμμα.