αρχική / εκθέσεις / 25 γλυπτά της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

25 γλυπτά της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

25 γλυπτά της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης


Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών παρατείνει, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2019, την έκθεση 25 γλυπτών της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Στις πτέρυγες της Γλυπτοθήκης του Ιστορικού Μουσείου (Ισόγειο) –σε έναν πρωτότυπο διάλογο του παρελθόντος με το παρόν– ψαλίδια, ελατήρια, σκεπάρνια, αλυσίδες δίνουν υπόσταση στα μικρά ζώα και πουλιά, στα εργαλεία και στους πολεμιστές της Ναταλίας Μελά που αναπτύσσονται δίπλα στα λίθινα και τα μαρμάρινα γλυπτά της βυζαντινής και της ενετικής περιόδου. Με την πολύτιμη συμβολή της Αλεξάνδρας Τσουκαλά, κόρης της γλύπτριας, η έκθεση συνιστά μια συμπυκνωμένη καταγραφή του έργου της Μελά που μυεί τον επισκέπτη στην τεχνοτροπία της readymade γλυπτικής.

Την έκθεση του Ιστορικού Μουσείου, συνοδεύει δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο (ελληνικά, αγγλικά), που διανέμεται δωρεάν, μ’ ένα σύντομο αλλά περιεκτικό κείμενο του Αλέκου Λεβίδη σχετικά με την περίοδο των έργων που εκτίθενται στο Ι.Μ.Κ. και αποσπάσματα από κρίσεις του Δημήτρη Πικιώνη για έργα της καλλιτέχνιδας που είχαν εκτεθεί τη δεκαετία του ’60.

Επίσης, μετά την πρόσφατη παρουσίαση ready made γλυπτών από μαθητές του Ηρακλείου στο Ι.Μ.Κ., την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιμέρους δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, η έκθεση, θα συνεχίσει να αποτελεί δημιουργική πηγή μάθησης και έμπνευσης για την εκπαιδευτική κοινότητα κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Η είσοδος στην έκθεση περιλαμβάνεται στο γενικό αντίτιμο εισόδου.


Λίγα λόγια για την Ναταλία Μελά

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Ο πατέρας της, Μιχαήλ, αξιωματικός του πυροβολικού, ήταν γιος του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη, με καταγωγή από την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Η μητέρα της, Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλου, ήταν κόρη του τραπεζίτη Ιωάννη Πεσμαζόγλου. Το 1942 έδωσε εξετάσεις στο Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) και εκεί παρακολούθησε μαθήματα στα Εργαστήρια του Δημητριάδη και αργότερα του Τόμπρου. Παράλληλα πήγαινε και στο Εργαστήριο του Απάρτη. Την ίδια εποχή εγκαταστάθηκε στο δικό της εργαστήριο στην οδό Μουρούζη 5, στο οποίο εργάζεται μέχρι και σήμερα. Το 1946 πήρε το Α' βραβείο γυμνού και αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. Το 1951 παντρεύτηκε με τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την άνοιξη του 2008 το Μουσείο Μπενάκη έκανε μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της. Τον Μάρτιο του 2011 η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Διάρκεια έκθεσης: 14.02.2018-28.02.2019