αρχική / εκθέσεις / 1897-1898, Ούγγροι στρατιωτικοί στην Κρήτη. Η Αυστρο-Ουγγρική συμμετοχή στο Κρητικό Ζήτημα

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1897-1898, Ούγγροι στρατιωτικοί στην Κρήτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1897-1898, Ούγγροι στρατιωτικοί στην Κρήτη.

Στις αρχές Απριλίου του 1897 2.500 στρατιώτες από έξι ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων και η τότε Αυστρο-Ουγγαρία – αποβιβάστηκαν στην Κρήτη με αποστολή την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Είχε προηγηθεί, κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, η άφιξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και η αποβίβαση μικρών δυνάμεων πεζοναυτών, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής ανησυχούσαν μήπως η ανάφλεξη του Κρητικού Ζητήματος προκαλέσει νέες εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η παρουσία των Αυστρο-Ουγγρικών ενόπλων δυνάμεων στην Κρήτη διήρκεσε ένα περίπου χρόνο, αφού στα μέσα Απριλίου του 1898 τα στρατιωτικά τους τμήματα αποχώρησαν από το νησί.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Ουγγαρία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και το Ουγγρικό Ινστιτούτο & Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Βουδαπέστης συνδιοργάνωσαν την έκθεση «1897-1898, Ούγγροι στρατιωτικοί στην Κρήτη. Η Αυστρο-Ουγγρική συμμετοχή στο Κρητικό Ζήτημα», η οποία εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 2011, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα στρατιωτικά αρχεία της Βουδαπέστης και της Βιέννης, καθώς και από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, αντικείμενα στρατιωτικά και «πολιτικά», έγγραφα απαρτίζουν τον κορμό της έκθεσης, που πλαισιώνεται, επιπλέον, με επιτοίχιες προβολές εικονογραφικού υλικού και δύο οθόνες αφής.