αρχική / γενικά / εκπαίδευση / για οικογένειες

Για οικογένειες

Επιλέξτε δράση

 


Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καλωσορίζουμε τις οικογένειες.


Ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις και υποστηρικτικό υλικό για εξερεύνηση προσφέρουν στα μέλη της οικογένειας την ευκαιρία να ανακαλύψουν με κέφι τις Συλλογές του ΙΜΚ.

Οι καλοκαιρινές δράσεις του ΙΜΚ για παιδιά, εφήβους και ενήλικες | Ιούνιος-Αύγουστος 2021

 

«Μουσειακές Συλλογές και Εικαστικές Ερμηνείες»

με τη Μαρία Βολανάκη

 

Διάρκεια Εργαστηρίου: Δευτέρα – Παρασκευή,  19-23 Ιουλίου (15 ώρες)
Ηλικιακή ομάδα: 13 - 17
Ώρες: 10:15 – 13:15
Αριθμός Συμμετεχόντων: Ανάλογος του επιτρεπόμενου ορίου στις ημερομηνίες διεξαγωγής του εβδομαδιαίου εργαστηρίου
Κόστος συμμετοχής στο εβδομαδιαίο  εργαστήριο: 50 ευρώ

Με αφετηρία τόσο τις μόνιμες Συλλογές και τις Περιοδικές Εκθέσεις του Μουσείου όσο και την ανάγκη των εφήβων για εξωστρέφεια, επικοινωνία και δια ζώσης αλληλεπίδραση γεννιέται μια σειρά εικαστικών μαθημάτων, σε μορφή εργαστηρίου, με τίτλο «Μουσειακές Συλλογές και Εικαστικές Ερμηνείες». Στόχος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης όχι ως απλοί επισκέπτες, αλλά μέσα από ματιά καλλιτεχνική να μάθουν να συνομιλούν με τη μουσειακή πληροφορία  – τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Αλέξη Ακριθάκη, τον Θωμά Παπαδοπεράκη, τους Κρήτες αγωνιστές, την τοπική Ιστορία και Τέχνη–, να αλληλεπιδρούν μαζί της, να την ερμηνεύουν, να εμπνέονται από αυτή, να της δίνουν ξανά πνοή ζωής, ενώ παράλληλα θα διδαχθούν τεχνοτροπίες και «μυστικά» της ζωγραφικής και της γλυπτικής στον Κήπο του Μουσείου.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Απ’ το Μπεντενάκι στα Μπεντένια: μια βόλτα στην ιστορία της πόλης μας»
με τη Στέλλα Μαλλιαράκη

Ημερομηνία: Σάββατο, 03 Ιουλίου
Ηλικιακή ομάδα: ενήλικες με παιδιά ως 12 ετών
Διάρκεια: 90 λεπτά
Ώρες: 11:00 – 12:30
Αριθμός Συμμετεχόντων: Ανάλογος του επιτρεπόμενου ορίου στην ημερομηνία  διεξαγωγής του προγράμματος
Κόστος συμμετοχής: Κηδεμόνας με παιδί, 10 ευρώ (επιπλέον άτομο: +5 ευρώ)

Με σημείο εκκίνησης το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και την αίθουσα με τη μακέτα της ενετικής Κάντια, θα κάνουμε έναν περίπατο στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου και στα τείχη της πόλης με επίκεντρο τη δυτική πλευρά της ενετικής οχύρωσης. Μέσα από μια σειρά συμμετοχικών δραστηριοτήτων, θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το Ηράκλειο και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η πόλη μας στο πέρασμα της ιστορίας από τα ενετικά χρόνια ως σήμερα.

Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο μια πρώτη επαφή με την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου και μια πρώτη γνωριμία με το οχυρωματικό έργο των Ενετών, το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συσχετίσουν στοιχεία από τη σύγχρονη καθημερινότητα με προηγούμενες εποχές και να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στο αστικό περιβάλλον διαχρονικά. Ο ειδικός σχεδιασμός των παιχνιδιών και των δραστηριοτήτων του προγράμματος αποσκοπεί στη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και ενισχύει τους δεσμούς του.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Μες στα δωμάτια μ’ όλους του κόσμου τους θησαυρούς»
με τη Στέλλα Μαλλιαράκη

Ημερομηνία: Σάββατο, 17 Ιουλίου
Ηλικιακή ομάδα: 10 - 12 ετών
Ώρες: 11:15 – 12:45 (α΄ γκρουπ) και 13:00 – 14:30 (β’ γκρουπ)
Αριθμός Συμμετεχόντων: Ανάλογος του επιτρεπόμενου ορίου στην ημερομηνία  διεξαγωγής του προγράμματος
Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ

Με αφορμή τις  Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ερχόμαστε σε επαφή με την οργάνωση ενός μουσείου. Γνωρίζουμε τους επαγγελματίες του μουσείου και κατανοούμε πώς  καθένας συμβάλλει και όλοι μαζί συνεργάζονται στο σχεδιασμό και το στήσιμο μιας έκθεσης. Παρέα κάνουμε μια βόλτα στις αίθουσες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για να αποφασίσουμε (στον Κήπο του Μουσείου) πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε μια δική μας έκθεση.

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με την έννοια ενός μουσειακού ιδρύματος και τις λειτουργίες του. Μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες τα παιδιά θα επικοινωνήσουν, θα αλληλεπιδράσουν και θα συνεργαστούν επιχειρώντας μια δική τους ερμηνεία για μια “φανταστική” μουσειακή έκθεση.

 

To Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου.

Η δράση αυτή περιλαμβάνει προτάσεις για μικρούς και μεγάλους: εικονικές περιηγήσεις, ψηφιακές εφαρμογές, ολιγόλεπτα βίντεο των Επιμελητών του Μουσείου με θέματα από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, κατασκευές για παιδιά, βίντεο εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μουσείο κ.ά.

Αναλυτικότερα, για τα παιδιά η συγκεκριμένη δράση προσφέρει τις παρακάτω διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές: Νίκος Καζαντζάκης, ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες, El Greco: Το μεγάλο ταξίδι και Στου κύκλου τα γυρίσματα με θέμα τη νομισματική ιστορία της Κρήτης με επίκεντρο την ομώνυμη συλλογή του Μουσείου και αναπτύσσει τις παρακάτω νέες δράσεις:

 

 

 

Πασχαλινό φωτο-εργαστήρι με τη Θεανώ Μεταξά

Η Θεανώ Μεταξά μάς μαθαίνει να βάφουμε τα πασχαλινά μας αυγά με φυτικό τρόπο και να τα διακοσμούμε με φυσικές πρώτες ύλες και πολλή αγάπη!


Παράλληλα, στο φωτο-εργαστήρι του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, μαθαίνουμε για το ριζάρι, τις μαντιλίδες, το φυτικό «στένσιλ», και φροντίζουμε να αποκτήσουν τα γιορτινά μας αυγά το ανεξίτηλο κόκκινο χρώμα της φύσης.

Η μάχη του τσουγκρίσματος θα γίνει φέτος χωρίς χημικές και τοξικές ουσίες!

Με οικολογική συνείδηση και παραδοσιακή φροντίδα, δημιουργείτε τη δική σας σύνθεση. Περιμένουμε τη φωτογραφία του διακοσμημένου σας αυγού στο info@historical-museum.gr κι εμείς θα την αναρτήσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου.

Καλή επιτυχία!

 

 

 

Ρώτα το Μουσείο

Η νέα διαδικτυακή δράση από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ονομάζεται: Ρώτα το Μουσείο και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, από κάθε ηλικία, που θα ήθελαν να γνωρίσουν λίγο καλύτερα πώς λειτουργεί ένα Μουσείο, να εκφράσουν τις απορίες τους και να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα που τους κατακλύζουν το μυαλό, όπως:

Πώς έφτασε στο μουσείο ένα αντικείμενο; Γιατί επιλέξατε να το εκθέσετε; Ποιος το έφτιαξε; Σε τι και πώς το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που έζησαν μαζί του; Πώς συντηρούνται όλα αυτά που βλέπουμε μέσα στις προθήκες;  Υπάρχουν κι άλλα, παρόμοια ή διαφορετικά, στις αποθήκες του Μουσείου;

Ή -αν θέλεις να γνωρίσεις τους ανθρώπους ενός Μουσείου- για παράδειγμα:  Τι άλλο κάνει ένα Μουσείο εκτός από το να εκθέτει αντικείμενα; Τι έχουν σπουδάσει οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ ένα Μουσείο; Τι δουλειά κάνει ο καθένας και πώς συνεργάζονται; Συνδυάζονται οι θεωρητικές και οι φυσικές επιστήμες σε ένα μουσείο Ιστορίας; Πόσο χρήσιμος θα ήταν ένας φυσικός επιστήμονας δίπλα σε έναν αρχαιολόγο;

Εμείς οι άνθρωποι του Μουσείου ξέρουμε ότι έχεις πολλές απορίες και είμαστε εδώ για να τις απαντήσουμε!

►Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ηχογραφήσεις την ερώτησή σου, μαζί με το ονοματεπώνυμό σου και να μας τη στείλεις στο info@historical-museum.gr ή στο ep@ekim.gr
►Έπειτα εμείς, θα συλλέξουμε όλες τις ερωτήσεις και θα απαντήσουμε επίσης, ηχητικά από το PODCAST του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (εκπομπή Ρώτα το Μουσείο), σε ημέρα και ώρα που θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάς ότι κάθε εύρημα, μικρό η μεγάλο, από χρυσό ή από χώμα, είναι ένα αντικείμενο που μας οδηγεί στο παρελθόν, μερικές φορές στο πολύ μακρινό παρελθόν, και συχνά μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τη ζωή των ανθρώπων σε κάθε ιστορική στιγμή του τόπου μας.

 

Παιχνίδι θέλει ο Μάρτης…

Επειδή Παιχνίδι θέλει ο Μάρτης… το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σχεδίασε ένα παιχνίδι για τους μικρούς του φίλους με πηγή έμπνευσης την Ιστορική Συλλογή του Μουσείου. Με διασκεδαστικό τρόπο, εξάσκηση της παρατηρητικότητας, συγκέντρωση και γρήγορα αντανακλαστικά συστήνουμε στα παιδιά τους οπλαρχηγούς των επαναστάσεων του 19ου αιώνα από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου, πορτραίτα των οποίων παρουσιάζονται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

 

Αποκριάτικο Τσίκι-Τσίκι εργαστήριο στο σπίτι

Αν και οι φετινές Απόκριες είναι διαφορετικές, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και λιγότερο δημιουργικές!

Για τον λόγο αυτόν, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης προτείνει για όλη την οικογένεια ένα εργαστήριο αποκριάτικου κουστουμιού με επίκεντρο και πηγή έμπνευσης τα έργα της περιοδικής έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης | Εν Κινήσει, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, που παρουσιάζεται στο Μουσείο. Ο ανατρεπτικός και πρωτοποριακός χαρακτήρας των έργων του ζωγράφου τροφοδοτεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας για ένα ξεχωριστό κοστούμι με πολύ απλά υλικά.

Μια καρδιά, ένα βέλος, μια βαλίτσα, ένα πρόσωπο, δυο μάτια, βαρκούλες και πουλιά, ήλιοι και φεγγάρια, ταξίδια σε μέρη μακρινά, τσίκι-τσίκι βιαστικά και άλλα πολλά, είναι τα στοιχεία που θα μας εμπνεύσουν αφού αυτά είναι τα σύμβολα που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Ακριθάκης στους πίνακές του. Δείτε, αναζητήστε, παρατηρήστε, εξερευνήστε χρώματα, μοτίβα και σχήματα από τους πίνακες και έπειτα, μεταμορφωθείτε σε τι άλλο; Μα φυσικά σε έναν πίνακα του Αλέξη Ακριθάκη!

Πάρτε λοιπόν χρώματα, ψαλίδια, πολύχρωμα χαρτιά, κέφι, φαντασία κι αποκριάτικη μπογιά και φτιάξτε το δικό σας ξεχωριστό πίνακα, για να τον φορέσετε!

Για την αναζήτηση των μοτίβων του Αλέξη Ακριθάκη μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Καλή Επιτυχία!

 

I Memory K

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης εμπνεύστηκε από τις Συλλογές του Μουσείου και σχεδίασε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Το επιτραπέζιο παιχνίδι I Memory K, προσφέρει, με διασκεδαστικό τρόπο, εξάσκηση μνήμης και γνωριμία με τις Συλλογές του ΙΜΚ.

 

Online εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πόλη του Ηρακλείου | Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, 12.00' – 13.00'

Εάν είσαι μηθητής Ε', Στ' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου γνώρισε μας τη γειτονιά σου μέσα από το online εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: Τα κιάλια μου κρατώ, την πόλη μου κοιτώ που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ. 

Εάν θέλεις να συμμετέχεις το μόνο που έχεις να κάνεις είναι έρευνα για την περιοχή σου καθώς και την ονομασία της οδού σου!

Πάρε τα κιάλια σου και δες ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να δηλώσεις συμμετοχή!

 

Online εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα | Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, 12.00' – 13.00'

Μήπως είσαι 5 ως 8 ετών; Πώς σου ακούγεται μια πρόσκληση, για ένα online εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης;
Εάν θέλεις να συμμετέχεις θα χρειαστείς ένα μόνο από τα αγαπημένα σου παιχνίδια / λευκό χαρτί ζωγραφικής / χρώματα ζωγραφικής / πολύ φαντασία / αγαπημένο γλύκισμα (επιβάλλεται)

Εάν το βρίσκεις συναρπαστικό ΕΔΩ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να δηλώσεις συμμετοχή!

 

Τα Μουσεία... παίζει!

Με πηγή έμπνευσης τις Συλλογές του Μουσείου, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σχεδίασε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Το επιτραπέζιο παιχνίδι Τα Μουσεία... παίζει, προσφέρει, με διασκεδαστικό τρόπο, γνώσεις και νοητική άσκηση.

 

 

Δημιουργία στο σπίτι

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ προτείνει μια σειρά από κατασκευές για παιδιά, με εμπλουτισμένες ιδέες από τον ψηφιακό κόσμο και οδηγίες υλοποίησης, μουσικές και λογοτεχνικές προτάσεις.

Κατασκευή #1: Το σπίτι μας

Κατασκευή #2: Η πεινασμένη κάμπια

Κατασκευή #3: Καπέλο ΠΑΣΧΑλίτσα

Κατασκευή #4: Ασπίδα

Κατασκευή #5: Ουράνιο τόξο

 

 

Στείλτε μας τις δημιουργίες σας με φωτογραφία και έναν τίτλο / μήνυμα στο info@historical-museum.gr για να τις αναρτήσουμε στη σελίδα μας στο Facebook.

 


 

Μαμά φέτος θα ντυθούμε Τσίκι-Τσίκι!
Απόκριες στο Μουσείο με τον Αλέξη Ακριθάκη

Με επίκεντρο και πηγή έμπνευσης τα έργα της περιοδικής έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης | Εν κινήσει, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης οργανώνει ένα αποκριάτικο εκπαιδευτικό εργαστήριο για όλη την οικογένεια το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 11:00΄-13:00΄. Ο ανατρεπτικός και πρωτοποριακός χαρακτήρας των έργων του Ακριθάκη τροφοδοτεί ένα αποκριάτικο παιχνίδι φαντασίας και δημιουργικότητας.

Μια καρδιά, ένα βέλος, μια βαλίτσα, ένα πρόσωπο, δυο μάτια, βαρκούλες και πουλιά, ήλιοι και φεγγάρια, ταξίδια σε μέρη μακρινά, τσίκι-τσίκι βιαστικά και άλλα πολλά θα ανακαλύψουμε στο εργαστήριο με θέμα την ζωγραφική του Αλέξη Ακριθάκη. Αφού δούμε, παρατηρήσουμε, αναζητήσουμε, εξερευνήσουμε χρώματα, μοτίβα και σχήματα από τους πίνακες του ζωγράφου, έπειτα θα επινοήσουμε τις δικές μας ιστορίες βασισμένες στις ιδέες και τα σύμβολά του. Τότε γονείς και παιδιά μεταμορφώνονται οι ίδιοι σε τι άλλο; Μα φυσικά σε έναν πίνακα του Αλέξη Ακριθάκη! Παίρνουμε χρώματα, ψαλίδια και πολύχρωμα χαρτιά, κέφι, φαντασία κι αποκριάτικη μπογιά και φτιάχνουμε το δικό μας ξεχωριστό πίνακα, για να τον φορέσουμε.

Πρακτικές πληροφορίες

♦ Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών και τους γονείς τους.
♦ Η δήλωση συμμετοχής για το εργαστήριο είναι απαραίτητη.
♦ Το κόστος είναι 8 ευρώ ανά οικογένεια. Τα υλικά προσφέρονται.

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13:00΄-17:00΄)


 

Εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών

Σάββατο, 21.12.2019, 11:00΄-13:00΄

Γιορτινή διάθεση, χαμόγελα και πολλή χρυσόσκονη υπόσχεται να σκορπίσει το ανοικτό εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών. Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν από την ΕΚΙΜ και πραγματοποιείται από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν (επίσης δωρεάν) εμπνευσμένα είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας για ξεχωριστές γιορτινές δημιουργίες.


Ανοιξιάτικο Eργαστήριο 

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης γιορτάζει τον Απρίλιο, τον μήνα της Άνοιξης και του Πάσχα. Με αφορμή τον πίνακα «Τσίρκο», του Αλέξη Ακριθάκη, θα αποχαιρετήσουμε τις βροχές του χειμώνα και θα καλωσορίσουμε την άνοιξη, μέσα από ένα εικαστικό εργαστήριο στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική του κολάζ. Τα παιδιά θα πειραματιστούν, όπως και ο καλλιτέχνης, με την τεχνική αυτή και θα ανασυνθέσουν το έργο με τον προσωπικό, ξεχωριστό τους τρόπο. Το Ανοιξιάτικο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου στις 11:00΄. Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, μαζί με τους κηδεμόνες τους.

♦ Η δήλωση συμμετοχής για τo εργαστήριo είναι απαραίτητη.

♦ Το κόστος είναι 5 ευρώ ανά παιδί. Τα υλικά προσφέρονται.

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 106, Δευτέρα-Παρασκευή: 13:00΄-17:00΄.

 


 

 

 

Εκπαιδευτικά Πρωινά για όλη την οικογένεια στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Φεβρουάριος - Ιούνιος 2019)

Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης επαναλαμβάνει για το 2019 μια δράση για όλη την οικογένεια, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά το προηγούμενο έτος. Ένα Σαββατοκύριακο το μήνα θα προσφέρονται, εκ περιτροπής, επιλεγμένα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχει καθημερινά η σχολική κοινότητα. Οι οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο σύνολό τους τα δημοφιλή και επιτυχημένα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, από τις μουσειοπαιδαγωγούς του ΙΜΚ και να περιηγηθούν τις εκθέσεις του Μουσείου. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε οι Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου να αποτελέσουν, για το νέο έτος, ένα ευχάριστο χώρο δημιουργικής οικογενειακής δραστηριότητας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ξεκίνησαν ήδη από το 1996. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου με βάση δύο παιδαγωγικούς άξονες: Ότι δεν προσλαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι τη γνώση με τον ίδιο τρόπο και ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται η αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον του. Από αυτή την αφετηρία προσπαθούμε, σε έναν «άτυπο» εκπαιδευτικό φορέα όπως είναι το Μουσείο, να δημιουργούμε πλούσιες εμπειρίες μάθησης, διεγείροντας το μυαλό και παροτρύνοντας τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν πολλές και διαφορετικές αισθήσεις προκειμένου να εξερευνήσουν με φαντασία τον πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η δήλωση συμμετοχής στα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 5 ευρώ ανά οικογένεια. Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 1.15΄ περίπου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810-283219, Εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13.00-17.00).


Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
Προορισμός: Μοντέρνα Τέχνη-Ναταλία Μελά
Απευθύνεται σε παιδιά 6-8 ετών και τους γονείς τους

Σάββατο 23 Μαρτίου και Κυριακή 7 Απριλίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
Ο Κύκλος του ψωμιού
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

Σάββατο 11 Μαΐου και Κυριακή 19 Μαΐου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
El Greco, το μεγάλο ταξίδι
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

Κυριακή 2 Ιουνίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
Το Φωτόδεντρο ή αλλιώς poet-tree
*Πραγματοποιείται στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

 


 

 

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές στο ΙΜΚ, Volume II

Αυτό το Σάββατο, εμπνεόμαστε από τις συλλογές του ΙΜΚ και πραγματοποιούμε ένα ξεχωριστό εργαστήριο χειροτεχνίας. Συγκεκριμένα, θα αντλήσουμε έμπνευση από την μεταβυζαντινή εικόνα της Γέννησης του Χριστού, από τη Συλλογή Πορταλάκη και χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και φαντασία θα δημιουργήσουμε τη δική μας, χριστουγεννιάτικη εκδοχή της αρχικής εικόνας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών και κοστίζει 5 ευρώ, ενώ τα υλικά προσφέρονται.

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητες στο τηλέφωνο: 2810 283219

 

 


 

 

Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών!
Από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ.

Ανοικτό εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών –με πρώτες ύλες που θα δοθούν δωρεάν στους συμμετέχοντες– θα προσφερθεί από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, από τις 10:30΄ έως τις 12:30΄, στο πρώτο επίπεδο του Ι.Μ.Κ. 

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219, Εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή, 13:00΄-17:00΄)

 


 

Ευμουσία. Πρόγραμμα μουσικής αγωγής για βρέφη και νήπια με τη Δέσποινα Σκανδαλάκη

Διάρκεια Προγράμματος: 14 Ιουλίου & 21 Ιουλίου
Ώρες: 10.00΄-11.00΄ (1ο τμήμα), 11.00΄ -12.00΄ (2ο τμήμα)
Ηλικίες: 18 μηνών-3.5 ετών, 3.5-5 ετών
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ συνολικά και τα δύο Σάββατα.
Σε συνεργασία με το Ωδείο των Χρωμάτων


Το πρόγραμμα Μουσικής Αγωγής για Βρέφη και Νήπια «ΕΥΜΟΥΣΙΑ» που δημιούργησε και επιμελείται η Δέσποινα Σκανδαλάκη, αποσκοπεί στη μουσική ανάπτυξη βρεφών και παιδιών ηλικίας 8 μηνών – 5 ετών. Οι γονείς και τα νήπια πραγματοποιούν μουσικές δραστηριότητες στον χώρο του Ιστορικού Μουσείου, ανάμεσα στα εκθέματα και τις Συλλογές του, με απαραίτητα στοιχεία τη συναισθηματική ασφάλεια και τον παιγνιώδη τρόπο.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τη μουσική ανάπτυξη των βρεφών και των μικρών παιδιών και στοχεύει στην αξιοποίηση των τεράστιων μουσικών ικανοτήτων που φέρουν τα παιδιά με τη γέννησή τους. Το πρόγραμμα βασίζεται σε θεωρίες μουσικής εκπαίδευσης και η διδασκαλία είναι δομημένη ώστε η παρεχόμενη μουσική καθοδήγηση να στοχεύει στην ανάπτυξη της μουσικής δεξιότητας. Βασική αρχή του προγράμματος είναι ότι η μουσική εκμάθηση πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνεται η μητρική γλώσσα και ο κυριότερος στόχος είναι  να οδηγήσει τα παιδιά στην ανάπτυξη μιας αδιάκοπης σχέσης με τη μουσική, την οποία θα χειρίζονται φυσικά ως μέσο έκφρασης.

Η Δέσποινα Σκανδαλάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος των Παιδαγωγικών –Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με βαθμό «Άριστα με διάκριση». Είναι κάτοχος του πτυχίου Ανώτερων θεωρητικών «Φυγής», του διπλώματος Τρομπέτας και του διπλώματος της Associated Board of the Royal Schools of Music (ABRSM) – Music Performance Trumpet.

Είναι μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ηρακλείου και έχει συνεργαστεί με μουσικά σύνολα στην Αθήνα και την Κρήτη (Creta Brass, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς και Συμφωνική Ορχήστρα Νομού Ηρακλείου).
Στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης δραστηριοποιείται ως εξειδικευμένη μουσικοπαιδαγωγός για βρέφη και νήπια, αλλά και στο χώρο της επιστημονικής έρευνας με ερευνητικό αντικείμενο τη σημασία των ακουστικών προσλήψεων κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας περιόδου, και τη σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική κατά τη νηπιακή και την προσχολική ηλικία. Είναι επίσης καθηγήτρια Τρομπέτας και Ανώτερων θεωρητικών.
Πρόσφατα συμμετείχε ως εισηγήτρια στο σύνδεσμο  MERYC17 England στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για τη μουσική εκπαίδευση και την έρευνα για τα μικρά παιδιά. Η εισήγηση αφορούσε τη «Γονική ευαισθητοποίηση και δραστηριότητα σχετικά με τις προγεννητικές ακουστικές προσλήψεις και τη μετά τη γέννηση μουσική διέγερση των βρεφών».

Είναι δημιουργός και υπεύθυνη του Προγράμματος Μουσικής Αγωγής για βρέφη και νήπια Ευμουσία.

 


 

Οικογενειακά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
με δύο εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια

Σάββατο 31/3/2018, ώρα 10.30΄ και Μ. Τετάρτη, 4/4/2018, ώρα 10.00΄

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ γιορτάζει την περίοδο του Πάσχα και της ανθοφορίας με δύο εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια.

Το Σάββατο, 31 Μάρτη στις 10.30΄-11.45΄ και τη Μ. Τετάρτη ώρα 10.00΄- 11.30΄.

Το Σάββατο, 31 Μάρτη στις 10.30΄-11.45΄, θα πραγματοποιηθεί για παιδιά 11 ως 17 ετών, μαζί με τους γονείς τους (προαιρετικά) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Χρώματα του Πάθους». Το πρόγραμμα, με αφετηρία τρία από τα έργα της Βυζαντινής Συλλογής, στοχεύει να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο κορυφαίοι Ευρωπαίοι ζωγράφοι πραγματεύτηκαν το θέμα των Θείων Παθών. Από την εικόνα του επιτάφιου θρήνου της κρητικής σχολής ζωγραφικής που βρίσκεται στη Συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, ως τα θρησκευτικά έργα του Σαλβαδόρ Νταλί, του Πωλ Γκωγκέν και του Πάμπλο Πικάσο τι μεσολάβησε στη τέχνη, την επιστήμη και στην ανθρώπινη διανόηση; Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από ειδική εκπαιδευτική προβολή.

Επιπλέον, για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μαζί με τους γονείς τους, θα πραγματοποιηθεί, τη Μ. Τετάρτη, ώρα 10.00΄με 11.30΄, εργαστήριο λαμπάδας από τη Θεανώ Μεταξά-Κανακάκη, στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Στο εργαστήριο, παιδιά μαζί με γονείς, θα δημιουργήσουν πρωτότυπες λαμπάδες και διακοσμητικά αυγά με αποξηραμένα άνθη της κρητικής γης, υπό την καθοδήγηση της κυρίας Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη.

Προσεγγίζοντας με ευαισθησία την σχέση των παιδιών με τη φύση, η Θεανώ Μεταξά-Κανακάκη, μεγάλη δωρήτρια και εξαιρετικά ενεργό μέλος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, τιμά με την προσφορά της το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με το ανοιξιάτικο-πασχαλινό εργαστήρι, έκφραση της γνωστής αγάπης της για την κρητική χλωρίδα και τη λαογραφική παράδοση του τόπου.

Όπως σημειώνει στη συλλογή της Το λουλούδι στην κρητική μαντινάδα (εκδ. Δοκιμάκης, Ηράκλειο 2009): «Ποτέ δε σταμάτησα να μαζεύω, να θαυμάζω ή να φυτεύω λουλούδια. Μέσα στο όμορφο λουλούδισμα της φύσης, ανακαλύπτω τη σοφία του θεού, καθώς παρακολουθώ μέσα από τον σπόρο το ξεπήδημα της ζωής».

Η συμμετοχή και στις δύο εκπαιδευτικές δράσεις είναι 5 ευρώ. Τα υλικά κατασκευής προσφέρονται.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του ΙΜΚ στα τηλέφωνα 2810-283219 και 288708 (εσωτ: 101), μεταξύ 9.00΄-17.00΄, Δευτέρα-Παρασκευή. Η δήλωση συμμετοχών είναι απαραίτητη.

 


Εκπαιδευτικό εργαστήρι με τη Δανάη Σύρρου
στο πλαίσιο της έκθεσης Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018, ώρα 11.00΄

Με αφορμή τα γλυπτά της Ναταλίας Μελά, που εκτίθενται στο ΙΜΚ, θα πραγματοποιηθεί για εφήβους, 12 ως 14 ετών, στις 10 Μαρτίου, στις 11.00΄ το πρωί, ένα εργαστήριο μετάλλου. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν την ευκαιρία, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Δανάης Σύρρου, να πραγματοποιήσουν κατασκευές γλυπτών και γλυπτικών κατασκευών με την τεχνική του assemblage, χρησιμοποιώντας καθημερινά  αντικείμενα, που μέσα από την τέχνη του ready made και του objet trouvé μεταμορφώνονται και τροποποιούνται σε γλυπτικές συνθέσεις. Με την κόλληση, τη συνένωση και συναρμολόγηση μεταλλικών στοιχείων και υλικών θα δούμε τις πλαστικές ιδιότητες και δυνατότητες του μετάλλου, την αισθητική αξία του υλικού και πώς αυτό μετασχηματίζεται σε φόρμα, μορφή, φιγούρα στην τελική σύνθεση
που θα φτιάξουμε.
 

Το εργαστήριο διαρκεί 2 ώρες.