αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο | A΄ κύκλος

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο | A΄ κύκλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο | A΄ κύκλος

στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Σάββατο, 5 Μαΐου, ώρα 11.30΄

 

Με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας του ένατου τόμου της Σειράς Μαρτυρίες Χρίστος Αετού Τζιφάκης, Αι ημέραι της απελευθερώσεως εν Ρεθύμνη – 1944 και της κεντρικής θέσης που κατέχει το Ρέθυμνο και οι επαρχίες του στην έκδοση αυτή, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών αποφάσισε να αδράξει την ευκαιρία και να φέρει σε πιο στενή επαφή και γνωριμία το κοινό του Ηρακλείου με τη φυσιογνωμία και την οργάνωση της ζωής των τόπων του Νομού Ρεθύμνου, επιχειρώντας την παρουσίασή τους από βαθείς και δοκιμασμένους γνώστες όχι μόνο της πόλης του Ρεθύμνου αλλά και των επαρχιών του.

Για τον σκοπό αυτό οργανώνει τους μήνες Μάιο μέχρι και τα μέσα Ιουνίου 2018, μια σειρά ομιλιών στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με γενικό τίτλο Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο.

Εισηγητές του πρώτου κύκλου της σειράς –που θα γίνει το Σάββατο 5 Μαΐου, ώρα 11.30΄ στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης– με αντικείμενο τις τρεις βασικές «τομές» που έπλασαν την πόλη του Ρεθύμνου, θα είναι:

  • ο κ. Χαράλαμπος Γάσπαρης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Η πόλη και το λιμάνι του Ρεθύμνου στα χρόνια των Βενετών, 13ος-17ος αι.»,
  • ο κ. Θάνος Αγγελόπουλος, Μεταπτυχιακός φοιτητής στη Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Η πόλη και η κοινωνία του Ρεθύμνου στη δεκαετία του 1920», και
  • ο κ. Μιχάλης Τζεκάκης, πρώην Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Η ανάπτυξη του Ρεθύμνου μετά τον πόλεμο και ο ρόλος του Πανεπιστημίου».

Οι επαρχίες Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου και Αμαρίου, καθώς επίσης και το «Μουσικό Ρέθυμνο» με αφετηρία την επαρχία του Αγίου Βασιλείου, θα αποτελέσουν τα αντικείμενα γύρω από τα οποία θα περιστραφούν οι ομιλίες του δεύτερου και του τρίτου αντίστοιχα κύκλου της σειράς Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, το αναλυτικό πρόγραμμα της οποίας θα δοθεί συν τω χρόνω.

Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρα 11.30΄
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη
Είσοδος ελεύθερη


Μόλις κυκλοφόρησε ο 9ος τόμος της Σειράς Μαρτυρίες της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Το περιεχόμενό του είναι ένα πολύ μικρό τμήμα από το Αρχείο του Χ.Α. Τζιφάκη που η οικογένειά του έχει παραχωρήσει ως δάνειο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Το τμήμα αυτό καλύπτει το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 1944, δηλαδή την περίοδο σύμπτυξης του γερμανικού στρατού σε μια περιορισμένη περιοχή των Χανίων όπου θα παραμείνουν μέχρι τον Απρίλιο του 1945. Το τελευταίο αυτό διάστημα της Κατοχής είναι ταυτόχρονα περίοδος κινητοποίησης όλων των δυνάμεων της Αντίστασης, οι οποίες παρά τους ανταγωνισμούς και τις συγκρουόμενες επιδιώξεις τους, καταφέρνουν να συντονίσουν τη δράση τους και να παρακολουθούν στενά τις γερμανικές δυνάμεις ώστε να είναι πάντοτε σε ετοιμότητα, παρά τα πενιχρά μέσα τους, να αποκρούσουν οποιεσδήποτε επιθετικές κινήσεις των κατοχικών δυνάμεων και να επιτρέψουν να συντελεστεί ειρηνικά η διαφαινόμενη απελευθέρωση.

Δείτε εδώ την πλήρη σειρά σειρά ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ της Ε.Κ.Ι.Μ.