αρχική / εκδηλώσεις 2024 / Προβολή της ταινίας «Το Κάλεσμα του Βουνού»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή της ταινίας «Το Κάλεσμα του Βουνού»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Προβολή της ταινίας «Το Κάλεσμα του Βουνού»

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σάββατο 21 Μαΐου 2011, ώρα 12.00΄


Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου ολοκληρώνουν τον φετινό κύκλο προβολών τους, με το ντοκιμαντέρ «Το κάλεσμα του βουνού» (Διάρκεια: 52' ). Η προβολή θα γίνει το Σάββατο 21 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, στο μικρό αμφιθέατρο του Μουσείου, παρουσία του σκηνοθέτη Στέλιου Αποστολόπουλου και του σεναριογράφου Νίκου Νταγιαντά.

Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του Γιάννη, ο οποίος μετά τη δολοφονία του βοσκού ξαδέλφου του, Ηλία, αφήνει τη γυναίκα του και τον οχτάχρονο γιό του που ζουν στην Αθήνα και μετακομίζει σε ένα απόκρημνο χωριό στα Λευκά Όρη για να συνεχίσει το επάγγελμα του Ηλία τιμώντας έτσι τη μνήμη του και διατηρώντας ζωντανή την παράδοση της οικογένειας. Ο διχασμός ανάμεσα στη στενή και την ευρύτερη οικογένεια, η αγάπη και το χρέος, η σχέση πατέρα-γιού, η σύνδεση με τη φύση, οι παραδοσιακές μέθοδοι κτηνοτροφίας και τυροκομίας, το φιλότιμο, το επιχειρηματικό ρίσκο, όλα αποτελούν παραμέτρους μιας ασυνήθιστης και τολμηρής απόφασης που αλλάζει τις ζωές όσων επηρεάζει.

Το φιλμ είναι παραγωγή της ΑΝΕΜΟΝ Productions («SugarTown - οι γαμπροί», «SugarTown - η επόμενη μέρα», «Τα παιδία δεν παίζει»), η σκηνοθεσία του Στέλιου Αποστολόπουλου και το σενάριο των Στέλιου Αποστολόπουλο και Νίκου Νταγιαντά. Την εξαιρετική μουσική έχουν γράψει οι Γιώργης Ξυλούρης και Νίκος Βελιώτης.

Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευτεί με το PRIX VIA STELLA - FRANCE 3 στο CMCA 2010, το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Sole Luna Festival 2010, το Βραβείο Κοινού στον AGON Archaeological Film Festival και το 1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Αποστολόπουλος εργάζεται ως οπερατέρ και σκηνοθέτης στον χώρο του ντοκιμαντέρ και του κινηματογράφου, με ιδιαίτερη εμπειρία στην κινηματογράφηση ντοκιμαντέρ για τη φύση καθώς και σε υποβρύχια γυρίσματα. Έχει σκηνοθετήσει πολυάριθμα εταιρικά και βιομηχανικά ντοκιμαντέρ, art video, dance video και διαφημιστικά. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καλύπτοντας τις ετήσιες ερευνητικές αποστολές τους και παράγοντας τα σχετικά βίντεο. Συνεργάζεται για 8 χρόνια με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και με το WWF Ελλάς, στην παραγωγή και σκηνοθεσία βίντεο για τις καμπάνιες τους.

Ο σεναριογράφος του φιλμ Νίκος Νταγιαντάς γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1975. Σπούδασε αρχαιολογία και ντοκιμαντέρ στο Λονδίνο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την ελληνική και τη διεθνή τηλεόραση. Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο διεθνές φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών «Αγών» και καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Γιόρκτον στον Καναδά. Είναι μέλος της Αnemon Productions.

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Αποστολόπουλος και ο σεναριογράφος Νίκος Νταγιαντάς θα συνομιλήσουν με τους θεατές.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.