αρχική / εκδηλώσεις 2019 / Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει

Εγκαίνια ετήσιας περιοδικής έκθεσης από τη Συλλογή Ζ. Πορταλάκη

16.03.2019

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με τίτλο Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει. Την έκθεση, με τα 28 εμβληματικά έργα του καλλιτέχνη, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη, εγκαινίασε στο κατάμεστο Μουσείο ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης το περασμένο Σάββατο, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του Δημάρχου Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινού, και πλήθους συμπολιτών μας που υποδέχτηκαν στο Μουσείο ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ι.Μ. Αλέξης Καλοκαιρινός, και ο συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης, μαζί με τους συντελεστές της έκθεσης.

Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στην παράδοση μοντέρνας τέχνης που δημιουργείται στο Ιστορικό Μουσείο με τη συμβολή του Ζαχαρία Πορταλάκη και εξήρε τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της προσπάθειας, ενός Μουσείου ανοιχτού στους πολλούς και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Ο Ζαχαρίας Πορταλάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της συγκεκριμένης έκθεσης, αφιερωμένης στον πρωτοποριακό καλλιτέχνη Αλέξη Ακριθάκη για τα 25 χρόνια από την πρόωρη απώλειά του καθώς και στην ιδιαίτερη θέση που έχει το έργο αυτό στη συλλογή του. Η Χλόη Γκάιτμανν-Ακριθάκη μοιράστηκε με το ακροατήριο οικογενειακές στιγμές με τον ζωγράφο. Ο ιστορικός της τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος προσέγγισε την εικαστική ιδιαιτερότητα του καλλιτέχνη φωτίζοντας παράλληλα άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του.

Στη νέα περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα, κολάζ, κατασκευές, σχέδια, τα οποία συμπυκνώνουν όλη τη δημιουργική πορεία του καλλιτέχνη, στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών, από το 1965 έως το 1993. Από την περίοδο του Βερολίνου, την πυκνή λαβυρινθώδη γραφή, το «πλέξιμο» γραμμών και μοτίβων, τη χρήση των πλακάτ χρωμάτων, των έντονων περιγραμμάτων, των επαναληπτικών στοιχείων και της γραφής ο Ακριθάκης κινείται στη δεκαετία του 1970 με τη «βαλίτσα» να πρωταγωνιστεί εμβληματικά στις ζωγραφικές και κατασκευαστικές δημιουργίες του. Το 1984, ο Ακριθάκης επιστρέφει οριστικά στην Αθήνα. Στην τελευταία δεκαετία της ζωής του, το έργο του χαρακτηρίζεται από μεγεθυμένα μοτίβα και εντονότερα περιγράμματα.

Πρόκειται για την τέταρτη ετήσια έκθεση που συνδιοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών με τον συλλέκτη, μετά τη Θεότητα, (α)συνέχεια (με έργα των Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου και Καπράλου), τον Διάλογο με το Αόρατο (με έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου) και τις Τερατολογίες. Από την Ιστορία του Ανθρώπου (με έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου), δίπλα στη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Μεταβυζαντινών Εικόνων (15ου - αρχών 20ού αι.) που δώρισε ο Ζ. Πορταλάκης στην Ε.Κ.Ι.Μ το 2014.

Με άξονα την Τέχνη και με σταθερούς συμπαραστάτες την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού, καρπός της εμπιστοσύνης και της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Ε.Κ.Ι.Μ. και του Συλλέκτη, η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό εγχείρημα για την πόλη του Ηρακλείου, το οποίο δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά στους εκθεσιακούς χώρους του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, όπου, η έκδοση καταλόγων των εκθέσεων, οι εκδηλώσεις λόγου, μουσικής και εικόνας, η δωρεάν προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα παιδιά αλλά και στους μεγαλύτερους, συνοδεύουν σταθερά τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.

Το όραμα της Ε.Κ.Ι.Μ. για τη διάχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στο φιλότεχνο κοινό της Κρήτης ξεπερνάει τα όρια του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, όπως επανέλαβε ο Πρόεδρος της Αλέξης Καλοκαιρινός που ενημέρωσε για την πρόοδο της μελέτης του Κέντρου Νεότερης και Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, παραρτήματος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο συγκρότημα βιομηχανικών αποθηκών ιδιοκτησίας των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Όπως είπε ο κ. Καλοκαιρινός, από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα αυτό υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κύριος Σταύρος Αρναουτάκης επαναβεβαίωσε την ενεργή στήριξη της Περιφέρειας στο σχέδιο της Ε.Κ.Ι.Μ., διαβεβαίωση που έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα. Την υποστήριξη και του Δήμου Ηρακλείου στο εγχείρημα της Ε.Κ.Ι.Μ. εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου κύριος Βασίλης Λαμπρινός.

ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ | ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ
Διάρκεια έκθεσης: 16.3 2019-11.3.2020
Πληροφορίες: 2810-283219, Εσωτ. 101 | info@historical-museum.gr