αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
για την περίοδο 2021-2022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
για την περίοδο 2021-2022

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
για την περίοδο 2021-2022

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης υποδέχεται τη σχολική περίοδο 2021-2022 με μια σειρά νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη σχολική κοινότητα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες από την προσχολική ως και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων ειδικής αγωγής. Με επίκεντρο τις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου τα παιδιά γνωρίζουν το παρελθόν του Ηρακλείου, τις παραδόσεις της Κρήτης και έρχονται σε επαφή με διαφορετικές μορφές και ρεύματα της τέχνης.

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών διαχρονικά θέτουν την εκπαίδευση στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους. Στο πλαίσιο της αντίληψης της εκπαίδευσης ως θεμελιώδους δημόσιου αγαθού, το ΙΜΚ και η ΕΚΙΜ προσφέρουν δωρεάν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στη σχολική κοινότητα. Στόχοι της εκπαιδευτικής πολιτικής για τα σχολεία είναι η επαφή των παιδιών με πολιτιστικούς φορείς, η εξοικείωση τους με το περιβάλλον του μουσείου και η γνωριμία τους με διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται από την υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Στέλλα Μαλλιαράκη, μουσειοπαιδαγωγό.

 

Τα προγράμματα συνοπτικά:


Έναρξη: Οκτώβριος 2021
Να ‘μουν γάργαρο νερό
Ηλικίες: Προνήπιο-Νήπιο και Α’-Γ’ Δημοτικού
Ξεκινώντας από τις κρήνες και τα πηγάδια θα κάνουμε έναν περίπατο στην ιστορία της ύδρευσης της πόλης.

 

 

 

 

 

 

Έναρξη: Οκτώβριος 2021
Το Μεγάλο Κάστρο
Ηλικίες: Προνήπιο-Νήπιο και Α’-Γ’ Δημοτικού
Μια διαδρομή στο Μουσείο και στην πόλη θα μας αποκαλύψει τα μυστικά του παρελθόντος του Ηρακλείου και τις ιστορίες των κατοίκων τoυ «Μεγάλου Κάστρου».

 

 

 

 

 

 

Έναρξη: Οκτώβριος 2021
Χάνδακας, πόλη οχυρωμένη και ανοχύρωτη
Ηλικίες: Δ’-ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο
Εξερευνώντας την ενετική οχύρωση του Ηρακλείου κάνουμε ένα ταξίδι στο περιπετειώδες παρελθόν,
συγκρίνοντας τη ζωή των κατοίκων της πόλης με σύγχρονα βιώματα των παιδιών.

 

 

 

 

 

Έναρξη: Οκτώβριος 2021
Ψηλαφίζω το παρελθόν
Ηλικίες: Προνήπιο-Νήπιο και Α’-Γ’ Δημοτικού
Με αφορμή το θέμα του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!», το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου οργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψηλαφίζω το Παρελθόν» για παιδιά με νευροαναπτυξιακή διαφορετικότητα.

 

 

 

 

 

Έναρξη: Οκτώβριος 2021
Μες στα δωμάτια μ’ όλου του κόσμου τους θησαυρούς
Ηλικίες: Δ’-ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο
Με αφετηρία τις συλλογές του Μουσείου ερχόμαστε σε επαφή με την οργάνωση ενός τέτοιου οργανισμού. Γνωρίζουμε τους επαγγελματίες του Μουσείου και κατανοούμε πώς ο καθένας συμβάλλει και όλοι μαζί συνεργάζονται στον σχεδιασμό και το στήσιμο μιας έκθεσης.

 

 

 

 

 

Έναρξη: Νοέμβριος 2021
Τα υλικά της μνήμης

Η τέχνη του Σωτήρη Σόρογκα
Ηλικίες: Δ’-ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο
Η πιο πρόσφατη περιοδική έκθεση από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη μας δίνει έμπνευση για να ερευνήσουμε παρέα με τα παιδιά την έννοια της νοσταλγίας και τις αποτυπώσεις της στην τέχνη.

 

 

 

 

 

Έναρξη: Ιανουάριος 2022
Στο καμαρόσπιτο
Ηλικίες: Προνήπιο-Νήπιο, Α’-Γ’ Δημοτικού
Το πρόγραμμα εστιάζει στην Εθνογραφική Συλλογή του Μουσείου. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης τη ζωή στα χωριά της Κρήτης μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.

 

 

 

 

 

 

Έναρξη: Ιανουάριος 2022
Εν καιρώ πολέμου:
Ηλικίες: Δ’-ΣΤ’Δημοτικού, Γυμνάσιο
Με επίκεντρο τη Συλλογή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου γνωρίζουμε τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Μάχη της Κρήτης και τη μετέπειτα περίοδο της γερμανικής Κατοχής.

 

 

 

 

 

 

Έναρξη: Ιανουάριος 2022
Ένωση
Ηλικίες: Λύκειο
Έχοντας ως αφετηρία το κτιριακό κέλυφος της έκθεσης του ΙΜΚ, τον «Οίκο Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού», το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην περίοδο της Αυτονομίας της Κρήτης και στα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν.

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
• Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης είναι δωρεάν.
• Το Μουσείο εφαρμόζει στους χώρους και τις δράσεις του τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη της διασποράς του COVID-19.
• Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά ένα σχολικό τμήμα έως 25 μαθητές.
• Για την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση.


Πληροφορίες – Κρατήσεις:
καθημερινά 09:00-17:00 2810 283219 (εσωτ. 101) και 13:00-16:30 2810 288708 (εσωτ. 106) και στον ιστότοπο του ΙΜΚ: www.historical-museum.gr