αρχική / εκδηλώσεις 2024 / Σεμινάριο του Αλέξη Καλοκαιρινού

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σεμινάριο του Αλέξη Καλοκαιρινού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεμινάριο του Αλέξη Καλοκαιρινού

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 19.00΄

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΣΤΟ ΙΜΚ

Η τέχνη μάς μιλάει με διάφορες γλώσσες. Ωστόσο, ήδη από τον 18ο αιώνα, δηλαδή από την εποχή του Διαφωτισμού, ορισμένοι στοχαστές θεώρησαν ότι η «γλώσσα της ποίησης» και η «γλώσσα της ζωγραφικής» είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Ένας γλωσσολόγος του 21ου αιώνα μπορεί, ίσως, να ξαναπιάσει αυτή τη συζήτηση. Ο Αλέξης Καλοκαιρινός θα το προσπαθήσει, στο τελευταίο σεμινάριο της σειράς για τη σύγχρονη τέχνη που γίνονται στο πλαίσιο της έκθεσης του Νίκου Βισκαδουράκη «Ο βασιλιάς είναι γυμνός», την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00΄, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Ο ομιλητής θα επικαλεστεί τη μεσολάβηση ανάμεσα στις «γλώσσες» των τεχνών μιας άλλης παλιάς τέχνης, της ρητορικής, αλλά σε μια σύγχρονη εκδοχή της. Ωστόσο, η ρητορική, στην ιστορική της διάσταση, μπορεί να μας δώσει πρόσβαση και σε μια άλλη συζήτηση, εκείνη που αφορά το «τέλος της τέχνης», δηλαδή την άποψη ότι η τέχνη πέρασε πια σε μια «μετα-ιστορική» εποχή. Όλα αυτά θα συζητηθούν με απλά λόγια, χωρίς να προϋποτίθεται καμιά ιδιαίτερη γνώση στη φιλοσοφία της τέχνης.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και φέτος διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στη Φράιε Ουνιβερσιτέτ του Βερολίνου. Το επιστημονικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στη θεωρία της επικοινωνίας και στην ιστορία των ιδεών γύρω από τη γλώσσα. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο του με τίτλο «Γλωσσολογία και Ποιητική».

Το σεμινάριο του Αλέξη Καλοκαιρινού «Ζωγραφική, ποίηση, ρητορική και το ‘τέλος της τέχνης’», την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00΄ στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.