αρχική / εκδηλώσεις 2021 / Αναβολή εκδήλωσης-Roderick Beaton,
«Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αναβολή εκδήλωσης-Roderick Beaton,
«Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»

Αναβολή εκδήλωσης-Roderick Beaton,
«Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»

στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την αναβολή συνεδριακών εκδηλώσεων
(https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/6794-anakoinwsh-newn-metrwn-gia-thn-prostasia-ths-dhmosias-ygeias),
το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ανακοινώνει ότι αναβάλλεται η εκδήλωση.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής.

 

Σκεφτόμαστε το ’21

Roderick Beaton | «Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»


Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, διοργανώνει σειρά ομιλιών για την Επανάσταση του 1821 και το Ελληνικό κράτος, με εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρώτος ομιλητής ο διαπρεπής Roderick Beaton, με θέμα Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 στις 19:00΄, στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Περίληψη της ομιλίας

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της Επανάστασης, η έκκληση προς τα «πολιτισμένα έθνη της Ευρώπης» εμφανίζεται στις πρώτες προκηρύξεις των επαναστατών. Τόσο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, όσο και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στην Καλαμάτα, καλούν τους φιλελεύθερους και τους φιλάνθρωπους της Ευρώπης να υποστηρίξουν τον Αγώνα. Και έτσι γίνεται. Οι «φιλέλληνες», όπως αποκαλούνται αμέσως, κατεβαίνουν από όλα τα μέρη της ηπείρου, όπως και από την μακρινή Αμερική. Πάνω από 1000 άτομα πήραν ενεργό μέρος ως εθελοντές στα πεδία των μαχών. Κάποιοι απογοητεύτηκαν και έφυγαν, άλλοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από αρρώστια. Οι απώλειες ήταν τρομερές, και τραγικές – όπως στην πασίγνωστη περίπτωση του Λόρδου Βύρωνα, που πέθανε στο Μεσολόγγι τον Απρίλιο του 1824. Είναι ζήτημα αν κατάφεραν κάτι οι άνθρωποι αυτοί ως προς το στρατιωτικό αποτέλεσμα της επέμβασής τους. Όμως, μαζί με πολύ περισσότερους ομοϊδεάτες τους που έμειναν σπίτι ή που ενεργούσαν με πλάγιους τρόπους, όπως με τη χρηματοδότηση, την πληροφόρηση μέσα από τις εφημερίδες κλπ., οι φιλέλληνες σαν σύνολο εξασφάλισαν την κινητοποίηση των κυβερνήσεων των Μεγάλων Δυνάμεων προς όφελος της Ελλάδας. Αν δεν ήταν οι εθελοντές που πήραν τα άρματα και αν δεν ήταν οι προπαγανδιστικές ενέργειες των φιλελλήνων σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, δεν θα γινόταν η ναυμαχία του Ναβαρίνου ή το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που τελικά εγγυήθηκε την πλήρη ανεξαρτησία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στις 3 Φεβρουαρίου 1830.

Βιογραφικό του ομιλητή

Ο Roderick Beaton διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London από το 1988 ώς το 2018. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι: Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (1996)• Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (2003)• Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση (2016) και Greece: Biography of a Modern Nation (2019), που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά την άνοιξη του 2020. Το 2019 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του απένειμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, «για την εμβληματική συμβολή του στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής ιστορίας, γλώσσας και λογοτεχνίας».

Είσοδος Ελεύθερη

*Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν στο Ρέθυμνο, την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 ώρα 20:30΄, στην Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης (Εμμ. Βερνάρδου 1, Παλαιά Πόλη-Ωδείο). Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Αλέξανδρος Αγγελάκης, τραγουδώντας επαναστατικούς θουρίους.

 

Eπόμενες ομιλίες στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης


01.04.2020

Χρήστος Λούκος, Όψεις της ζωής των επαναστατών κατά το 1821

Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

20.05.2020

Γιάννης Βούλγαρης, 1821-2021: η «παράδοξη» νεοτερικότητα της Ελλάδας

Ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου


***Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι η παραπάνω εκδήλωση είναι δημόσια και ενδέχεται να βιντεοσκοπηθεί και να ληφθούν φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή.