αρχική / εκδηλώσεις 2023 / Έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Βασιλική Αγίου Μάρκου

4/1-10/2/2023

 

 

«Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Μια σημαντική έκθεση για τους πρόσφυγες,
στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού,
ξεκίνησε από το Ηράκλειο και θα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Κρήτη

 

 

«Δεν μιλούσαν οι άνθρωποι. Δεν ήθελαν να εξιστορούνε τα άσχημα γεγονότα που έζησαν. Για να ξορκίσουν το κακό; Γιατί πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα γυρνούσαν πίσω;»

«Ο ναός της Παναγίτσας [στο Ηράκλειο] που χτίστηκε, ήταν αλληλοβοήθειας αποτέλεσμα. Στην ουσία, τον ναό αυτόν τον έχτισαν οι Βουρλιώτες για την Παναγία τη Βουρλιώτισσα που κάηκε στα Βουρλά».

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήτανε γεωργοί οι περισσότεροι. Είχανε αμπέλια, βγάζανε σταφίδα, είχανε καπνά, είχανε ελιές και τα μποστάνια τους».

(Αποσπάσματα από αφηγήσεις προσώπων μικρασιατικής καταγωγής δεύτερης και τρίτης γενιάς)

 

 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών & του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού τη βραδιά των εγκαινίων στο Ηράκλειο

Η προσπάθεια των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής για τη διατήρηση της ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης τους, οι περιπέτειες της ένταξής τους στην τοπική κοινωνία και η συμβολή τους στη διαμόρφωσή της κοινωνίας αυτής, παρουσιάζονται μέσα από την Έκθεση που φιλοξενήθηκε από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023 στη Βασιλική Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο. Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου, με χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού και του Προέδρου της Ε.Κ.Ι.Μ. κ. Αλέξη Καλοκαιρινού.

 


Η Έκθεση είναι προϊόν του ερευνητικού προγράμματος «Πρόσφυγες και προσφυγικοί πληθυσμοί στην Κρήτη από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα» που πραγματοποιεί η Ε.Κ.Ι.Μ. μέσω του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των πρώτων προσφύγων στο νησί.

 


Για τη δημιουργία της εργάστηκε η δεκαμελής επιστημονική ομάδα των νέων ιστορικών της Ε.Κ.Ι.Μ. μαζί με τους ερευνητές και το προσωπικό της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Τη διοίκηση του έργου έχει ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ι.Μ. καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός με γενικό επιμελητή τον επικεφαλής επιμελητή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Αγησίλαο Καλουτσάκη.

 


Η Έκθεση συνδυάζει το κείμενο και την εικόνα στον φυσικό χώρο με την πληροφορία σε ψηφιακή μορφή που αντλείται σε φορητές συσκευές μέσω QR Codes, κατά το πρότυπο της υβριδικής έκθεσης για τη συμβολή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821 που διοργανώθηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, από την Ε.Κ.Ι.Μ. και την Περιφέρεια Κρήτης.

 


Η Έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» υποστηρίζεται από προβολές οπτικού υλικού, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις απογόνων των προσφύγων, η συλλογή των οποίων αποτέλεσε μέρος του ερευνητικού προγράμματος της Ε.Κ.Ι.Μ. Φράσεις–αποσπάσματα των συνεντεύξεων αυτών συγκρότησαν τη βάση ενός μουσικού έργου που δημιούργησε ο Οδυσσέας Γραμματικάκης μετά από παραγγελία της Ε.Κ.Ι.Μ. και το οποίο επίσης ακούγεται, σε ειδικά διαμορφωμένη κόγχη.

 


Για την τεκμηρίωση της Έκθεσης αξιοποιήθηκαν αρχειακά και υλικά τεκμήρια από τις Συλλογές και τη Βιβλιοθήκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Σημαντική για την τεκμηρίωση υπήρξε η συμβολή των Συλλόγων των απογόνων των Προσφύγων: της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Άγιος Πολύκαρπος», του Συλλόγου Καππαδοκών-Μικρασιατών Ηρακλείου, του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου, του Συλλόγου Μικρασιατών και Φίλων Καρδουλιανού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία», του Συλλόγου Καραμπουρνιωτών Ηρακλείου «Άγιος Γεώργιος», του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νεκταρίου εκ Βρυούλων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποϊνίου Μονοφατσίου «ΒΑΚΙΩΤΕΣ», του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος, της Ένωσης Σμυρναίων, του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, καθώς και δεκάδων προσώπων με προσφυγική καταγωγή.

 

       


Η Έκθεση ήταν ανοικτή από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου. Στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε σχολικές και άλλες ομάδες από τους συντελεστές της έκθεσης, επιστημονικούς συνεργάτες της Ε.Κ.Ι.Μ.

 


Μετά το Ηράκλειο, η Έκθεση θα μεταφερθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, όπου και θα παραμείνει από 18 Απριλίου έως 12 Μαΐου 2023.

 


Έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»


Πρώτος Χώρος Παρουσίασης

Βασιλική του Αγίου Μάρκου | 4/1-10/2/2023 [Ηράκλειο]

Επόμενος Χώρος Παρουσίασης

Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου | 18/4-12/5/2023 [Χανιά]

Είσοδος

Δωρεάν