αρχική / εκδηλώσεις 2020 / Προβολή της ταινίας «Σταυροί στο Μέτωπο» και άλλες δραστηριότητες την Κυριακή 20/1/2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή της ταινίας «Σταυροί στο Μέτωπο» και άλλες δραστηριότητες την Κυριακή 20/1/2019

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προβολή της ταινίας «Σταυροί στο Μέτωπο» και άλλες δραστηριότητες την Κυριακή 20/1/2019

στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Η ασπρόμαυρη ταινία του ευρηματικού σκηνοθέτη Stanley Kubrick Σταυροί στο Μέτωπο (Paths of Glory, 1957), διάρκειας 88 λεπτών (με ελληνικούς υπότιτλους), θα προβληθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, ώρα 11:30΄, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ταινία θα προλογίσει ο Νίκος Τσαγκαράκης, κριτικός-ιστορικός κινηματογράφου, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Λίγο νωρίτερα, στις 10:30΄, ο Κωστής Μαμαλάκης, σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα νεότερης ιστορίας, θα ξεναγήσει τους επισκέπτες του Μουσείου στην έκθεση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (επίπεδο 2Α).

Λίγα λόγια για το έργο

H ταινία, που εκτυλίσσεται στο Δυτικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθεί την αγωνιώδη προσπάθεια του γαλλικού συντάγματος 701 να καταλάβει τη θέση των γερμανικών στρατευμάτων στο σημείο Anthill υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Dax (Kirk Douglas). Παρά τις αντιρρήσεις για το μάταιο της επιχείρησης, η αποστολή «αυτοκτονίας» τίθεται σε ισχύ οδηγώντας πολλούς από τους άντρες στον θάνατο. Την αποτυχημένη επίθεση διαδέχεται η προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας για απόδοση ευθυνών. Τρεις από τους στρατιώτες της μονάδας κατηγορούνται για δειλία και οδηγούνται στο στρατοδικείο, όπου τους υπερασπίζεται ο διοικητής τους. Η ταινία αποτελεί ορόσημο της διεθνούς αντιπολεμικής φιλμογραφίας και βασίστηκε στην ομώνυμη –με αναφορά σε αληθινά γεγονότα― νουβέλα του συγγραφέα Humphrey Cobb που εκδόθηκε το 1935. Τα πλάνα του φιλμ γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου στη Βαυαρία της Γερμανίας.

Πρακτικές πληροφορίες

Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του Ι.Μ.Κ. περιλαμβάνονται στο μειωμένο κυριακάτικο εισιτήριο (=3 ευρώ). Ανεξαρτήτως εισιτηρίου, οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να επισκεφθούν το IMK Café, για ένα μικρό διάλειμμα με νέες γευστικές προτάσεις και το IMK Shop με επιλεγμένες εκδόσεις για τον απόηχο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην ελληνική λογοτεχνία και τις πρόσφατες εκδόσεις της Ε.Κ.Ι.Μ. «Émile-Honoré Destelle, Ημερολόγιο 1897», «Κ.Ι. Σφακιανάκης, Τραγούδια», «Κρητικά Χρονικά (τ. ΛΗ)».


Χειμερινό Ωράριο λειτουργίας Ι.Μ.Κ.

Δευτέρα-Σάββατο: 9:00-15:30
Κυριακή: 10:30-15:30