αρχική / εκδηλώσεις 2019 / Προβολή της ταινίας «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» στο ΙΜΚ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή της ταινίας «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» στο ΙΜΚ

Προβολή της ταινίας «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» στο ΙΜΚ

στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, ώρα 11:30΄

«Η ιστορία που ακολουθεί δεν είναι ούτε καταγγελία, ούτε εξομολόγηση και πάνω από όλα δεν είναι μια περιπέτεια, γιατί ποτέ ο θάνατος δεν είναι περιπέτεια γι' αυτούς που τον αντιμετωπίζουν πρόσωπο με πρόσωπο».

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, ώρα 11:30΄, στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα προβληθεί στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης η ταινία του Lewis Milestone Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (All Quiet on the Western Front, 1930), διάρκειας 136 λεπτών, με ελληνικούς υπότιτλους. Την ταινία θα προλογίσει ο Νίκος Τσαγκαράκης, κριτικός-ιστορικός κινηματογράφου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το έργο

Η ταινία, βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ (1929), και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά έργα της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Το 1930 προτάθηκε για τέσσερα Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε δύο, καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Η προβολή της, παρά την ευρεία απήχησή της στο διεθνές κοινό και ιδιαιτέρως την Αμερική, δεν κατάφερε να βρει διέξοδο στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, ακολουθώντας κατά κάποιον τρόπο την τύχη του βιβλίου, που από την πρώτη στιγμή της έκδοσής του γνώρισε τεράστια επιτυχία εκτός του γερμανικού, ωστόσο, χώρου.

Η πλοκή του έργου

Η δράση της ταινίας τοποθετείται στη Γερμανία στις αρχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ακολουθεί την πορεία του νεαρού στρατιώτη Πάουλ Μπάουμερ, που μαζί με μια παρέα συμμαθητών του βρέθηκε από τα θρανία της σχολικής τάξης στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Μαζί, οι νεαροί στρατιώτες της γερμανικής Σιδηράς Νεολαίας, θα βιώσουν τη φρικαλεότητα του πολέμου, την ωμότητα των πολεμικών συγκρούσεων στο πεδίο της μάχης, τη διάψευση των προσδοκιών τους και την προδοσία, ως αναλώσιμα πιόνια ενός πολέμου που δεν καταλαβαίνουν.


Επόμενη προβολή

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, ώρα 11.30΄

Προβολή της ταινίας Η μεγάλη χίμαιρα (La Grande Illusion, 1937) του Jean Renoir
Διάρκεια: 113΄ | Eλληνικοί υπότιτλοι 

Προλογίζει ο Νίκος Τσαγκαράκης, κριτικός-ιστορικός κινηματογράφου