αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Προβολή της ταινίας «Καλλίπολη 1915» και άλλες δραστηριότητες την Κυριακή 16/12

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή της ταινίας «Καλλίπολη 1915» και άλλες δραστηριότητες την Κυριακή 16/12

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προβολή της ταινίας «Καλλίπολη 1915» και άλλες δραστηριότητες την Κυριακή 16/12

στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:30΄, στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα προβληθεί στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης η ταινία του Peter Weir Καλλίπολη 1915 (Gallipoli, 1981), διάρκειας 110 λεπτών, με ελληνικούς υπότιτλους. Την ταινία θα προλογίσει ο Νίκος Τσαγκαράκης, κριτικός-ιστορικός κινηματογράφου, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Λίγο νωρίτερα, στις 10:30΄, η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Φανή Καμπάνη, υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ι.Μ.Κ., θα ξεναγήσει τους επισκέπτες του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση Εικόνων 15ου-αρχών 20ού αιώνα από τη Συλλογή Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη. Την ίδια ώρα, από τις 10:30΄ έως τις 12:30΄, θα προσφερθεί στο πρώτο επίπεδο του Ι.Μ.Κ. ανοικτό εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών με πρώτες ύλες που θα δοθούν δωρεάν στους συμμετέχοντες.

Λίγα λόγια για το έργο

Στην ταινία του Καλλίπολη 1915 ο Αυστραλός σκηνοθέτης Peter Weir εστιάζει τη ματιά του στην επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων της Entente (Αγγλίας, Γαλλίας), εναντίον των Γερμανών και των Τούρκων συμμάχων τους, στα Δαρδανέλλια της Τουρκίας, αποστολή την οποία συνέδραμαν υπέρ των πρώτων στρατεύματα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η ταινία ακολουθεί την πορεία δύο δρομέων ταχύτητας, αυστραλιανής καταγωγής (Mark Lee, Mel Gibson), από την πρώτη τους συνάντηση σε έναν αγώνα στην πατρίδα τους κι από εκεί στο στίβο της μάχης, στο έδαφος της Καλλίπολης. Εκεί, οι δύο φίλοι που κατατάχθηκαν εθελοντικά στα αυστραλιανά στρατεύματα –κυρίως λόγω του θαυμασμού και της κοινωνικής αποδοχής με την οποία είχε την περίοδο εκείνη συνδεθεί η στρατιωτική θητεία– βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φρικαλεότητα του πολέμου, την οποία ο σκηνοθέτης ξετυλίγει καρέ-καρέ μέσα από μια βαθιά ρεαλιστική προσέγγιση, που προσφέρεται για αντιπαραβολή με τις μεταγενέστερες επικές χολιγουντιανές πολεμικές παραγωγές.

Πρακτικές πληροφορίες

Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του Ι.Μ.Κ. περιλαμβάνονται στο μειωμένο –κυριακάτικο– εισιτήριο (=3 ευρώ). Ανεξαρτήτως εισιτηρίου, οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να επισκεφθούν το IMK Café, για ένα μικρό διάλειμμα με νέες γευστικές προτάσεις και το IMK Shop με επιλεγμένες εκδόσεις για τον απόηχο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην ελληνική λογοτεχνία, τις πρόσφατες εκδόσεις της Ε.Κ.Ι.Μ. Émile-Honoré Destelle, Ημερολόγιο 1897, Κ.Ι. Σφακιανάκης, Τραγούδια, Κρητικά Χρονικά (τ. ΛΗ΄), και μικρά δώρα για τις γιορτινές ημέρες.
 


Επόμενη προβολή

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, ώρα 11.30΄
Σταυροί στο μέτωπο (Paths of Glory, 1957) του Stanley Kubrick.
Προλογίζει ο Νίκος Τσαγκαράκης, κριτικός-ιστορικός κινηματογράφου.
Διάρκεια: 88΄ | ελληνικοί υπότιτλοι.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος.


Χειμερινό Ωράριο λειτουργίας Ι.Μ.Κ.
Δευτέρα-Σάββατο: 9:00-15:30
Κυριακή: 10:00-15:00