αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Πορτρέτα Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στο ΙΜΚ | Θ. Βαλεντής - Κ. Κραντονέλλης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πορτρέτα Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στο ΙΜΚ | Θ. Βαλεντής - Κ. Κραντονέλλης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ

Αφίσα

Πορτρέτα Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στο ΙΜΚ | Θ. Βαλεντής - Κ. Κραντονέλλης

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, ώρα: 11.00΄

 

Με την προβολή ντοκιμαντέρ για το έργο του Θουκυδίδη Βαλεντή και του Κλέωνα Κραντονέλλη υπό τον τίτλο Προσωπικές διαδρομές στο Μοντέρνο, ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο 22 Μαρτίου 2013, ώρα: 11.00΄, στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Περτσελάκη σειρά προβολών ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής.

Τα ντοκιμαντέρ, δείγματα της σειράς Πορτρέτα και διαδρομές Ελλήνων αρχιτεκτόνων, παραγωγή της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης, θα προλογίσει ο Αρχιτέκτων Διογένης Βεριγάκης. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Θουκυδίδης Βαλεντής: Κατοικώντας τον κάνναβο
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 30 λεπτά

Ο Θουκυδίδης Βαλεντής υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Ανέπτυξε ένα ιδιαίτερα πολυσχιδές έργο συνθέτοντας μελέτες που καλύπτουν όλες τις κλίμακες σχεδιασμού και εστίασε στην αρχιτεκτονική των κτιρίων γραφείων. Στο ντοκιμαντέρ του Σπύρου Παπαδόπουλου αναδεικνύεται η σχεδιαστική ευφυΐα του αρχιτέκτονα και δίνεται έμφαση στις κατασκευαστικές, μορφολογικές και πολεοδομικές ιδιαιτερότητες των κτιρίων γραφείων που υλοποίησε κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960, τα οποία αποτέλεσαν μια ιδιαίτερη τυπολογία αθηναϊκού κτιρίου. Το έργο του συνέβαλε στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της εξέχουσας αυτής πτυχής του κέντρου των ελληνικών πόλεων όσο και των σχέσεων της αρχιτεκτονικής με τις αντιλήψεις του χώρου εργασίας. Για το έργο του μιλούν οι καθηγήτριες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ερευνήτριες του έργου του Χρύσα Σαχανά, Αιμιλία Στεφανίδου και Σοφία Τσιτιρίδου.

Κλέων Κραντονέλλης: Η μεσογειακή Αιθρία και ο Ηλεκτρονικός Λεβιάθαν
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 28 λεπτά

Ο Κλέων Κραντονέλλης σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δέχτηκε ερεθίσματα από σημαντικές προσωπικότητες όπως τους Ernest Hébrard, Αλέξανδρο Νικολούδη, Αναστάσιο Ορλάνδο και Δημήτρη Πικιώνη. Υπήρξε σημαντικό στέλεχος του Υπουργείου Ανοικοδομήσεως και στενός συνεργάτης του Ντίνου Δοξιάδη στον Τομέα των Οικιστικών Μελετών. Εργάστηκε στον Ε.Ο.Τ. ως Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών και διετέλεσε τεχνικός σύμβουλος της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Το σύνολο του πολυδιάστατου έργου του, που αναδύεται περίτεχνα μέσα από το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: τον πειραματικό οικισμό στο Κερατσίνι, το φουτουριστικό κτίριο της ΔΕΗ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, το σπίτι του στην Πλάκα και την εξοχική κατοικία του στο Πόρτο Ράφτη.

Όσοι επισκέπτες βρεθούν με αυτή την ευκαιρία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης μπορούν παράλληλα να περιηγηθούν την τρέχουσα περιοδική έκθεση του ΙΜΚ με τίτλο: Η Κρήτη από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Οικονομία και κοινωνία.