αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Πιλοτική εφαρμογή νέου εκπαιδευτικού προγράμματος στους εκπαιδευτικούς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πιλοτική εφαρμογή νέου εκπαιδευτικού προγράμματος στους εκπαιδευτικούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιλοτική εφαρμογή νέου εκπαιδευτικού προγράμματος στους εκπαιδευτικούς

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Για την σχολική περίοδο 2010-2011 η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών αξιοποιώντας εκπαιδευτικά την αίθουσα ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ του Μουσείου, προέβη στον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα το Ηράκλειο της Ενετικής περιόδου.

Η αίθουσα ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ αποτελεί μια εισαγωγή στην ιστορία των χριστιανικών χρόνων της Κρήτης με έμφαση στην Ενετοκρατία και τον Κρητικό Πόλεμο και επικεντρώνεται κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου με κορυφαίο έκθεμα το ομοίωμα (Μακέτα) του ενετικού Χάνδακα, που αναπαριστά την πόλη λίγο πριν την έναρξη της οθωμανικής πολιορκίας (1645).

Με αφετηρία, λοιπόν, την Μακέτα της πόλης του Ενετικού Ηρακλείου, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης θα υλοποιήσει για τη φετινή σχολική χρονιά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιδιώκει, τόσο μέσα από την αξιοποίηση της ίδιας της Μακέτας όσο και των υπόλοιπων εκθεμάτων του Μουσείου, να μυήσει τους μαθητές στις ιδιαιτερότητες της τοπικής ιστορίας και να αναδείξει το ιστορικό βάθος της πόλης και των μνημείων της από το βενετσιάνικο παρελθόν μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα που έχει τίτλο «Μονοπάτια μέσα στην πόλη, δρόμοι μέσα στην Ιστορία», απευθύνεται στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στην Α΄ Γυμνασίου.

Προκειμένου να υπάρξει μια στενότερη σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα και έπειτα από συνεννόηση του Μουσείου με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, 40 εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το Σάββατο 30/10, στις 9.30 π.μ. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτόπια παρατήρηση επτά βενετσιάνικων μνημείων, όπως ακριβώς θα συμβαίνει στην κανονική εφαρμογή του.

Την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιήσει η Φανή Καμπάνη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων του Ι.Μ.Κ.