αρχική / εκδηλώσεις 2020 / Ομιλία του Ντένη Ζαχαρόπουλου για τον Ακριθάκη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ομιλία του Ντένη Ζαχαρόπουλου για τον Ακριθάκη

Ομιλία του Ντένη Ζαχαρόπουλου για τον Ακριθάκη

στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου

22.11.2019

Ντένης Ζαχαρόπουλος

Η τέχνη του να βλέπεις μια γραμμή
που ξεδιπλώνεται στο άπειρο κάνοντας θόρυβο

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της περιοδικής έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει (16.3.2019-1.3.2020), θα υποδεχτούμε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:30΄, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη, τον ιστορικό και κριτικό της τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλο, δεύτερο προσκεκλημένο μας ομιλητή για την έκθεση Ακριθάκη.

Η ομιλία του κυρίου Ζαχαρόπουλου, με τίτλο «Η τέχνη του να βλέπεις μια γραμμή που ξεδιπλώνεται στο άπειρο κάνοντας θόρυβο», θα περιστραφεί γύρω από την ιδιόμορφη εικαστική γραφή του αντισυμβατικού καλλιτέχνη σε ολόκληρη τη δημιουργική του πορεία, τα γεγονότα και τα πρόσωπα που την ενέπνευσαν και την καθόρισαν. Ποια είναι αυτή η «γραφή»; Τι είναι η «ζωγραφική» για τον Ακριθάκη; Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζει και πώς τον επηρεάζουν; Πώς είναι διαμορφωμένο το καλλιτεχνικό και πνευματικό περιβάλλον στα χρόνια του Δυτικού Βερολίνου; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν τόσο με τη θεωρητική προσέγγιση όσο και τη βιωματική εμπειρία του ομιλητή, ο οποίος έχει συμβάλει και με ιδιαίτερα διεισδυτικά κείμενα στον κατάλογο της περιοδικής έκθεσης.

Η τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, από τις Συλλογές Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, είναι αφιερωμένη στον σημαντικό αυτόν καλλιτέχνη για τα 25 χρόνια από τον θάνατό του και έχει τον χαρακτήρα μιας αναδρομικής παρουσίασης. Περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, κατασκευές, κολάζ και σχέδια, τα οποία καλύπτουν το σύνολο της διαδρομής του Ακριθάκη από το 1965 ώς το 1993.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν και αναλυτικός έγχρωμος κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά), που διατίθεται στο ΙΜΚ Shop, και περιλαμβάνει κείμενα του Γιώργη-Βύρωνα Δάβου, της κόρης του καλλιτέχνη, Χλόης Γκάιτμανν-Ακριθάκη και του προσκεκλημένου μας ομιλητή. Προλογίζουν ο Πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Αλέξης Καλοκαιρινός και ο συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης. Εκλεκτές προτάσεις δώρου με πηγή έμπνευσης δύο εμβληματικά έργα του καλλιτέχνη, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση, διατίθενται, επίσης, στο ΙΜΚ Shop.

------------------------------------

Ομιλία του Ντένη Ζαχαρόπουλου: «Η τέχνη του να βλέπεις μια γραμμή που ξεδιπλώνεται στο άπειρο κάνοντας θόρυβο»

Ημερομηνία / Ώρα έναρξης: Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 / 19:30΄

Χώρος: Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη

Είσοδος: Ελεύθερη (το Μουσείο θα είναι ανοικτό από τις 18:30'-21:30')

Πληροφορίες: 2810 283219 | Εσωτ. 101

------------------------------------

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της περιοδικής έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει


***Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι η παραπάνω εκδήλωση είναι δημόσια και ενδέχεται να βιντεοσκοπηθεί και να ληφθούν φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή.