αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Ομιλία του Αλέξη Πολίτη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ομιλία του Αλέξη Πολίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ

Πρόσκληση

Ομιλία του Αλέξη Πολίτη

Μικρό Αμφιθέατρο Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009, ώρα 20.00΄

Ηράκλειο, 18/3/2009
Δελτίο Τύπου

 

«Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΘΕΩΡΗΣΗ»

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Από τις αρχές του 19ου αιώνα οι αλλαγές που παρατηρούνται στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης, δηλαδή στα Βαλκάνια, εντείνονται και αλλάζουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Αυξάνεται ο πληθυσμός, αυξάνονται οι εμπορικές και διανοητικές συναλλαγές με την Ευρώπη, ενώ μειώνεται η δύναμη της κεντρικής διοίκησης, του σουλτάνου. Οι αλλαγές στην κοινωνία προετοιμάζουν τη δυνατότητα και πολιτικών αλλαγών.
Είκοσι χρόνια αργότερα έχουμε την παράλληλη, σχεδόν, έκρηξη δύο εξεγέρσεων κατά της οθωμανικής κυριαρχίας: από τη μια ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων, από την άλλη η ελληνική επανάσταση. Η ομιλία του καθηγητή Αλέξη Πολίτη, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (ώρα 20.00) στο Μικρό Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, επιχειρεί να διερευνήσει τη διαφορετική κοινωνική και ιδεολογική τους υποδομή, ώστε να εννοήσει τις αιτίες που οδήγησαν την εξέγερση του Αλή σε αποτυχία και την ελληνική επανάσταση σε επιτυχία.
Ο Αλέξης Πολίτης είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

 

Από τη Γραμματεία του Ι.Μ.Κ.