αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Ομιλία της αρχαιολόγου Γωγώς Μοσχόβη & Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet (δεύτερο μέρος)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ομιλία της αρχαιολόγου Γωγώς Μοσχόβη & Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet (δεύτερο μέρος)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομιλία της αρχαιολόγου Γωγώς Μοσχόβη & Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet (δεύτερο μέρος)

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 11.30΄

Ομιλία της Γωγώς Μοσχόβη, αρχαιολόγου της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Σπιναλόγκα. Μνημείο σιωπής».

Η Γεωργία Μοσχόβη έχει την ευθύνη του αρχαιολογικού χώρου της Σπιναλόγκας με τον οποίο ασχολείται συστηματικά από το 1997, και έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες. Στην ομιλία θα παρουσιαστεί η ιστορική αναδρομή της νησίδας και το ζήτημα των χρήσεων του αρχαιολογικού χώρου. Ανιχνεύοντας τις εύθραυστες υλικές και ηθικές αντοχές του μνημείου θα αναζητηθεί το μέτρο για κάθε μελλοντικό σχεδιασμό με επιθυμία και στόχο τη διατήρηση της αυθεντικότητας του χώρου και την ανάδειξη της σύνθετης φυσιογνωμίας του μνημειακού συνόλου.

 

Σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet με προβολή του ντοκιμαντέρ L’ Ordre [Η τάξη, 1973, διάρκεια 45΄].

Πρόκειται για το καλύτερο, ίσως, ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί για τη Σπιναλόγκα, περισσότερο ποιητικό και λιγότερο πληροφοριακό, στο γνώριμο ύφος του σκηνοθέτη, τον οποίο οι θεατές του αφιερώματος έχουν ήδη γνωρίσει μέσα από την προβολή των ταινιών Βάσσες και Μεσόγειος τον Ιανουάριο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.Η Τάξη γυρίστηκε στο νησί της Σπιναλόγκας αλλά και στο θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας στην Αττική, όπου μεταφέρθηκαν οι χανσενικοί μετά το κλείσιμο της νησίδας. Η ταινία περιλαμβάνει συνέντευξη του ασθενούς Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, τον οποίο καταγράφει ο σκηνοθέτης σε κοντινά ακάλυπτα πλάνα να παραδίδει μαθήματα αξιοπρέπειας, μιλώντας για την κατάσταση των ασθενών και τα δικαιώματά τους.