αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Οι κηπουροί της Θεσσαλονίκης.Κοινωνικές πτυχές και ιδιαιτερότητες της Στρατιάς της Ανατολής

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι κηπουροί της Θεσσαλονίκης.Κοινωνικές πτυχές και ιδιαιτερότητες της Στρατιάς της Ανατολής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κηπουροί της Θεσσαλονίκης.Κοινωνικές πτυχές και ιδιαιτερότητες της Στρατιάς της Ανατολής

στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:30

Με την ομιλία της ιστορικού Λένας Κορμά, επιστημονικού μέλους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, με θέμα Οι κηπουροί της Θεσσαλονίκης: Κοινωνικές πτυχές και ιδιαιτερότητες της Στρατιάς της Ανατολής, 1915-1918, συνεχίζεται το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:30, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης το αφιέρωμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το φθινόπωρο του 1915 στρατεύματα της Entente (Εγκάρδιας Συνεννόησης), ύστερα από μια αποτυχημένη εκστρατεία στα Δαρδανέλλια, αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη και συγκρότησαν τη Στρατιά της Ανατολής με στόχο να βοηθήσουν τη Σερβία στην επίθεση που δεχόταν από τις Κεντρικές Δυνάμεις. Η τελική ωστόσο υποχώρηση των σερβικών στρατιωτικών μονάδων υποχρέωσε τους Συμμάχους να παραμείνουν άπραγοι στη Θεσσαλονίκη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό, o Ζορζ Κλεμανσώ τους αποκάλεσε κηπουρούς της Θεσσαλονίκης. Τα στρατεύματα αυτά βρέθηκαν σε μια Ελλάδα, που ενώ παρέμενε ακόμα ουδέτερη ως προς τη συμμετοχή της στον Πόλεμο, αντιμετώπιζε ήδη εσωτερικές πολιτικές και διπλωματικές εντάσεις, οι οποίες συνεπάγονταν και έντονες ανακατατάξεις.

Η ομιλία εστιάζει σε ορισμένες κοινωνικές πτυχές της παρουσίας των συμμαχικών στρατευμάτων στην Ελλάδα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ειδικότερα, θα εξετάσει τη σχέση της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τη Στρατιά και το έργο της Διεύθυνσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Στρατιάς της Ανατολής, με αναφορά και στις σχετικές πολιτικές προεκτάσεις. Επιπλέον, έμφαση θα δοθεί σε μια ακόμη ιδιαιτερότητα του Μακεδονικού Μετώπου, στον τομέα της υγείας, καθώς σε σύγκριση με τα άλλα δύο μέτωπα (Δυτικό-Ανατολικό), το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων δεν οφείλεται σε πολεμικά αίτια αλλά σε μολυσματικές –εξωτικές– ασθένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του έργου που επιτελούνταν για την περίθαλψη και προστασία των στρατευμάτων αλλά και των τοπικών πληθυσμών ήταν ο Ανθελονοσιακός Αγώνας.

Η Λένα Κορμά είναι επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, συνυπεύθυνη με τον Τάσο Αναστασιάδη του πενταετούς προγράμματος για την κοινωνική ιστορία της Στρατιάς της Ανατολής. Το 2009 υποστήριξε στην Université de Paris I-Panthéon –Sorbonne, ως υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τα όρια της κοινωνικής και οικονομικής μετανάστευσης των προσφύγων της Μικράς Ασίας στη Γαλλία, 1916-1939. Υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (EFA). Επίσης, συμμετείχε ως εξωτερική μεταδιδακτορική συνεργάτις στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την ελληνική ιστοριογραφία στον 20ό αιώνα, στο πλαίσιο της Δράσης Αριστείας.

Η είσοδος στην ομιλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 


 

Προσεχής Ομιλία

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11.30΄
Maurice Born, ιστορικός ερευνητής
Legio patria nostra. Περίπατος στη Λεγεώνα των Ξένων με τον Στυλιανό Αμανάκη.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος.