αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Ο Μεγάλος Πόλεμος μέσα από τον τοπικό Τύπο της εποχής. Τρεις νέοι ιστορικοί μιλούν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Μεγάλος Πόλεμος μέσα από τον τοπικό Τύπο της εποχής. Τρεις νέοι ιστορικοί μιλούν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μεγάλος Πόλεμος μέσα από τον τοπικό Τύπο της εποχής. Τρεις νέοι ιστορικοί μιλούν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018, ώρα 11:30΄

Το αφιέρωμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζεται με τη συλλογική ομιλία μιας ομάδας νέων ιστορικών ερευνητών, που απαρτίζεται από τους Μαρία Καλογεράκη, Δημήτρη Κυπριωτάκη, Μάρκο Μαστρογιαννάκη, επιστημονικούς συνεργάτες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Η ομιλία με γενικό τίτλο Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τον τοπικό Τύπο της εποχής, θα γίνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, ώρα 11:30΄, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ι.Μ.Κ.

Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας ο Μάρκος Μαστρογιαννάκης, θα παρουσιάσει τα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπως αυτά δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο της εποχής, με αναφορά στις πολιτικές ζυμώσεις που προκάλεσαν στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και στο ζήτημα των επιστρατεύσεων και των μεταβολών στην οργάνωση των τοπικών στρατιωτικών μονάδων.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κυπριωτάκης, θα αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος επηρέασε τις βασικές δομές και λειτουργίες της τοπικής οικονομίας, δίνοντας βάρος όχι μόνο στο εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο αλλά και στη διαμόρφωση της τοπικής παραγωγής (ελλείψεις, προβλήματα, αντιπαραθέσεις).

Η ομιλία θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση της Μαρίας Καλογεράκη, η οποία θα αναφερθεί στη δημόσια υγεία και στη νοσοκομειακή περίθαλψη στην πόλη κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Έμφαση θα δοθεί στις ασθένειες που απείλησαν την τοπική κοινωνία –σε συνάρτηση με τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος– και στα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή τους.

Η είσοδος στην ομιλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
 ► Προσεχής ομιλία

Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11.30΄

Λένα Κορμά, ιστορικός - επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών:
Οι κηπουροί της Θεσσαλονίκης: Κοινωνικές πτυχές και ιδιαιτερότητες της Στρατιάς της Ανατολής, 1915-1918

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος.