αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Ντένης Ζαχαρόπουλος: Ο Γιάννης Σπυρόπουλος και η Αφηρημένη Τέχνη. Από τις ξερολιθιές στη ζωγραφική

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ντένης Ζαχαρόπουλος: Ο Γιάννης Σπυρόπουλος και η Αφηρημένη Τέχνη. Από τις ξερολιθιές στη ζωγραφική

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντένης Ζαχαρόπουλος: Ο Γιάννης Σπυρόπουλος και η Αφηρημένη Τέχνη. Από τις ξερολιθιές στη ζωγραφική

στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

20 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19.30΄


Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της περιοδικής έκθεσης Γιάννης Σπυρόπουλος / Διάλογος με το Αόρατο* στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει έναν μικρό κύκλο διαλέξεων και ξεναγήσεων για το έργο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου της Αφαίρεσης και τη θέση του μέσα στα σύγχρονα ζωγραφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αι.

Πρώτος σταθμός του αφιερώματος η ομιλία του Ντένη Ζαχαρόπουλου, ιστορικού της τέχνης και καλλιτεχνικού διευθυντή της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων, με θέμα Ο Γιάννης Σπυρόπουλος και η Αφηρημένη Τέχνη. Από τις ξερολιθιές στη ζωγραφική που θα γίνει το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19.30΄ στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου.

Η ομιλία του Ντένη Ζαχαρόπουλου θα περιστραφεί γύρω από τα πλαίσια της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα και τη θέση του Σπυρόπουλου μέσα σε αυτήν. Επίσης, θα τον απασχολήσει η διεθνής αναγνώριση του καλλιτέχνη, η σχέση της κριτικής με την αφηρημένη  τέχνη, η διαφοροποίηση της μεταπολεμικής αφηρημένης τέχνης από τις προπολεμικές πρωτοπορίες, καθώς επίσης και η πολιτική και πολιτιστική διάσταση της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα.

Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, καταξιωμένος ιστορικός και κριτικός τέχνης, έχει διατελέσει επιμελητής πολλών εκθέσεων και συνεργάτης μουσείων και πολιτιστικών θεσμών στην Ευρώπη και την Αμερική. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Γενικός Επιθεωρητής Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Domaine de Kerguéhennec στη Βρετάνη, συνδιευθυντής της Ντοκουμέντα ΙΧ, Κάσσελ και επίτροπος του Γαλλικού Περιπτέρου της 48ης Μπιενάλε της Βενετίας. Δίδαξε επί σειρά ετών σε Σχολές και Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Ευρώπης και τώρα στο Μεταπτυχιακό της ΑΣΚΤ. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό θεωρητικών και κριτικών άρθρων και μελετών, καταλόγων και βιβλίων για την σύγχρονη τέχνη. Έχει τιμηθεί για το έργο του από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχει αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

* Στην περιοδική έκθεση του ΙΜΚ εκτίθενται 13 επιλεγμένα έργα του Γ. Σπυρόπουλου: 12 έργα από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη (Δευτέρα Πρωί, Ερύμανθος, Ίδη, Χθες στο Σούνιο, Αλφειός, Σκύρος, Δωρικό, Άλκαρ Νο. 1, Στάσιμο Νο. 7, Δίπτυχο Νο. 3, Στροφή Νο. 13, 1890), καθώς και το μνημειακό έργο Τρίπτυχο Α από το Ίδρυμα Γιάννη & Ζωής Σπυροπούλου.

 Είσοδος ελεύθερη
 Επόμενη Ομιλία

Μίλτος Φραγκόπουλος
, ιστορικός της τέχνης, συγγραφέας, μεταφραστής
Η αφηρημένη τέχνη, η δεκαετία του 1960 και η Ελλάδα
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19.30΄
 


Ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση Γιάννης Σπυρόπουλος / Διάλογος με το Αόρατο
Σάββατο, 20/1, 10/2 και 24/2, ώρα 10.30΄.