αρχική / εκδηλώσεις 2022 / LEGIO PATRIA NOSTRA. Περίπατος στη Λεγεώνα των Ξένων με τον Στυλιανό Αμανάκη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

LEGIO PATRIA NOSTRA. Περίπατος στη Λεγεώνα των Ξένων με τον Στυλιανό Αμανάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ

LEGIO PATRIA NOSTRA. Περίπατος στη Λεγεώνα των Ξένων με τον Στυλιανό Αμανάκη

στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:30΄

Με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Μωρίς Μπορν, ιστορικό ερευνητή και αντεπιστέλλον μέλος της Ε.Κ.Ι.Μ., ο οποίος θα μιλήσει με θέμα LEGIO PATRIA NOSTRA. Περίπατος στη Λεγεώνα των Ξένων με τον Στυλιανό Αμανάκη, συνεχίζεται το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:30, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης το αφιέρωμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθώντας το νήμα της περιοδικής έκθεσης του Ι.Μ.Κ. Στέλιος Αμανάκης. Πολεμώντας στο Δυτικό Μέτωπο (20.10.2018-31.1.2019), με πρωταγωνιστή τον νεαρό Κρητικό από το Καλό Χωριό Πεδιάδος που υπηρέτησε στη Λεγεώνα των Ξένων κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Μπορν θα παρουσιάσει την έρευνά του στα Γαλλικά Ιστορικά Στρατιωτικά Αρχεία σχετικά με τις πολεμικές περιπέτειες του Στυλιανού Αμανάκη. Παράλληλα, θα αναφερθεί ακροθιγώς στην αντιστασιακή του δράση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη μεταπολεμική του δραστηριότητα σε συλλόγους βετεράνων και στον κατοπινό του βίο.

Ο Maurice Born είναι εθνολόγος και ιστορικός ερευνητής. Είχε διατελέσει καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και ως απεσταλμένος του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, υπό το Υπουργείο Πολιτισμού τότε της Γαλλίας, εγκαταστάθηκε στην Κρήτη το 1969 εστιάζοντας την έρευνά του στην Σπιναλόγκα. Μετά από μερικά χρόνια συνεργάστηκε με τον αναγνωρισμένο Γάλλο σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet και έγραψε το σενάριο για την ταινία του με τίτλο «L’Ordre» (Η Τάξη, 1973), μια ζωντανή καταγραφή της καθημερινής ζωής στην Σπιναλόγκα με κεντρικό αφηγητή τον Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, πρόεδρο της κοινότητας των λεπρών. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται βιβλία, μελέτες και επιστημονικά άρθρα σχετικά με τη νεότερη κρητική ιστορία όπως: L'île aux lépreux. Histoires de vie (B. Grasset 1979), Vies et morts d’un Crétois lépreux (Anachrasis 2015), Οι περιπέτειες ενός Ελβετού στην Κρήτη (Κρητικά Χρονικά, τ. ΛΗ΄, ΕΚΙΜ 2018).

Η ομιλία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα δοθεί στα ελληνικά.

 


Προσεχής Ομιλία

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019, ώρα 11.30΄
Νίκος ΔιονυσόπουλοςGoerlitz 1917: Ηχογραφήσεις Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος.