αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Καμίλο Νόλλας και Ηλίας Κολοβός στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καμίλο Νόλλας και Ηλίας Κολοβός στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμίλο Νόλλας και Ηλίας Κολοβός στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, ώρα 19:00΄

 

Συνεχίζεται με αξιοσημείωτη απήχηση, ως τις 16 Νοεμβρίου 2013, στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης η φωτογραφική έκθεση του Goethe Intitut και της Anemon Productions Α Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία.

Καθώς η έκθεση προσεγγίζει το τέλος της, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, ώρα 19.00΄, δύο από τους βασικούς συντελεστές του εγχειρήματος A Balkan Tale θα μιλήσουν στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου. Ο φωτογράφος Καμίλο Νόλλας θα παρουσιάσει τα οθωμανικά μνημεία του ελλαδικού χώρου που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση και ο ιστορικός Ηλίας Κολοβός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης θα μιλήσει με θέμα «Τα οθωμανικά μνημεία του Ηρακλείου». Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το φωτογραφικό μέρος της έκθεσης  A Balkan Tale / Μια βαλκανική Ιστορία συντίθεται από το έργο πέντε συνολικά φωτογράφων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που αποτυπώνουν πενήντα μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου: λουτρά, υδραγωγεία, εκκλησίες, τζαμιά, γέφυρες κ.ά. Τo ιστορικό μέρος της έκθεσης τεκμηριώνεται από έγκριτους ιστορικούς,  με την επιστημονική εποπτεία και επιμέλεια της καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του καθηγητή Tülay Artan.

Η έκθεση είναι μια πρό(σ)κληση να κοιτάξουμε πέρα από εθνικά σύνορα και να διερευνήσουμε την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της.

Το ιστορικό-φωτογραφικό πανόραμα εκτυλίσσεται στις Aίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του ΙΜΚ, σε πέντε θεματικές ενότητες: ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ, ΛΑΤΡΕΙΑ, ΣΥΜΒΙΩΣΗ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ και ΛΗΘΗ-ΜΝΗΜΗ. Στον ίδιο χώρο προβάλλεται το ντοκιμαντέρ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, διάρκεια: 30’), με χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού και με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων ιστορικών, μεταξύ των οποίων ο Mark Mazower.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη.
Είσοδος ελεύθερη.