αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Ξενάγηση της Λιάνας Σταρίδα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ξενάγηση της Λιάνας Σταρίδα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξενάγηση της Λιάνας Σταρίδα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Δευτέρα, 8/5/2017, ώρα 14.00΄Με τη ξενάγηση της αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα, ξεκινά τη Δευτέρα 8 Μαΐου, ώρα 14.00΄, ο κύκλος θεματικών ξεναγήσεων για την τοπική ιστορία και πολιτισμό, που οργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, κάθε Δευτέρα του Μάη, από τις 8-29/5, με επίκεντρο τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Η Λιάνα Σταρίδα είναι γνωστή για την πλούσια ανασκαφική της δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και για το σημαντικό συγγραφικό της έργο. Η ξενάγησή της θα εστιάσει στην παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο της τοπικής ιστορίας αξιοποιώντας τα σχετικά αρχαιολογικά τεκμήρια -κατά κύριο λόγο τα γλυπτά και ψηφιδωτά- που εκτίθενται στο Μουσείο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ίδια «τα παλαιοχριστιανικά και πρωτοβυζαντινά γλυπτά που εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης προέρχονται κυρίως από παλαιοχριστιανικές βασιλικές και λατρευτικά κτίρια της Κρήτης και ειδικότερα από την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Είναι στην πλειοψηφία τους αρχιτεκτονικά μέλη (κορμοί και βάσεις κιόνων, κιονόκρανα και θωράκια) ενώ μοναδικό εύρημα είναι μια ενεπίγραφη στήλη που βρέθηκε στην πόλη του Ηρακλείου. Τα μεσοβυζαντινά γλυπτά προέρχονται από κυρίως από αστικές κατοικίες. Τα τμήματα των ψηφιδωτών δαπέδων αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία πόλη Χερρόνησος. Πιθανότατα  προέρχονται από λατρευτικά κτίρια και φέρουν τα συνήθη χριστιανικά θέματα που συναντώνται στα παλαιοχριστιανικά δάπεδα της Κρήτης».
 Επόμενη προγραμματισμένη ξενάγηση, Δευτέρα 15/5, ώρα 14.00΄

Αγησίλαος Καλουτσάκης, Επιμελητής της Ιστορικής Συλλογής του ΙΜΚ
Η Οθωμανική περίοδος στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Αγγελική Μπαλτατζή, Επιμελήτρια της Εθνογραφικής Συλλογής του ΙΜΚ
Όψεις της κρητικής υπαίθρου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
 


Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα