αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Ημέρα και Νύχτα Μουσείων 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημέρα και Νύχτα Μουσείων 2012

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ημέρα και Νύχτα Μουσείων 2012

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

18-19 Μαΐου 2012

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα γιορτάσει στις 18 Μαΐου τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, για την οποία φέτος το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), όρισε ως θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις».

Επιδιωκόμενος στόχος για τα σύγχρονα μουσεία είναι να έχουν, πλέον, έναν ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία με στόχο, όχι μόνο να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου, αλλά και να συνδημιουργήσουν τον πολιτισμό. Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στη μακρόχρονη πορεία του, υπηρετεί αυτόν τον στόχο. Τα τελευταία χρόνια, μέσω ενός διευρυμένου προγράμματος επανέκθεσης ανανέωσε τις συλλογές του χρησιμοποιώντας νέες μουσειογραφικές μεθόδους και εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα προκειμένου η «συνομιλία» ανάμεσα στον επισκέπτη και τα εκθέματα να καταστεί επιτυχής και γόνιμη. Ιδιαίτερης σημασίας αποδεικνύονται οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου οι οποίες δεν έχουν αποκλειστικά ιστορικό ενδιαφέρον, όπως θα περίμενε κανείς από ένα ιστορικό μουσείο, αλλά αποτυπώνουν αναζητήσεις και προβληματισμούς που σχετίζονται με την ευρύτερη πολιτιστική δραστηριότητα. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετούν και οι ποικιλόμορφες εκδηλώσεις του Μουσείου (κινηματογραφικές προβολές, μουσικές βραδιές, happenings), που είτε πλαισιώνουν τις εκθεσιακές δραστηριότητες του Μουσείου, είτε πραγματοποιούνται ανεξάρτητα. Μείζονος σημασίας καθίστανται, επιπλέον, οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου, οι οποίες το καθιστούν έναν σημαντικό άτυπο φορέα εκπαίδευσης και ουσιαστικής ψυχαγωγίας μέσα στη τοπική κοινωνία.

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, λοιπόν, εμπνέει και εμπνέεται και με αφορμή αυτή τη μεγάλη γιορτή των Μουσείων καλεί την τοπική κοινωνία να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει για όλες τις ηλικιακές ομάδες, στις 18 και 19 του Μάη.

Συγκεκριμένα, στις 18 Μαΐου, επίσημη ημέρα του εορτασμού, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες που θα ήθελαν να εξερευνήσουν τις συλλογές του Μουσείου.

Το ίδιο βράδυ, στις 21.00΄, το Μουσείο θα ανοίξει ξανά, προσφέροντας, στον κήπο του μία εξαιρετική συναυλία στις 21.30΄, με τίτλο «Σαξόφωνο, Μπαγιάν, Κρουστά». Οι μουσικοί Κώστας Ράπτης (bajan), Τσαγκαράκης Γεράσιμος (κρουστά) και Guido de Flaviis (σαξόφωνο) θα παρουσιάσουν μια επιλογή από έργα του σημαντικού συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη, καθώς και διαφορετικές μουσικές «αναδιατυπωμένες» από τον ίδιο, σ’ ένα ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων. Στη συναυλία θα είναι παρών και ο συνθέτης. Είσοδος: 3 Ευρώ

Την επόμενη ημέρα, στις 19 Μαΐου, στις 11.30΄, στο πλαίσιο της δράσης Cine-Πρωινά στο ΙΜΚ, η οποία περιλαμβάνει ένα κύκλο προβολών παιδαγωγικού χαρακτήρα σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και το Νεανικό Πλάνο, θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία του Γιάνικ Χάστρουπ «Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα». Η ταινία είναι δανική και γαλλική παραγωγή του 2002 και είναι μεταγλωττισμένη. Η είσοδος στην ταινία είναι 3 ευρώ.

 

 

 

Συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις, στις 13.30΄ της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί για εφήβους ένα εικαστικό εργαστήριο με τίτλο «Υπερρεαλιστικές περιπλανήσεις στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης» και με αφορμή τα σχέδια σινικής μελάνης του Οδυσσέα Ελύτη για την Αποκάλυψη, όπως εκτίθενται στην περιοδική έκθεση Οδυσσέας Ελύτης «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο» του ΙΜΚ. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα παρακολουθήσουν σε διαφάνειες δείγματα υπερρεαλιστικής ζωγραφικής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης με σινική μελάνη. Το εργαστήριο θα διαρκέσει 1.30 ώρα και θα προσφερθεί δωρεάν.