αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Η Τέχνη της Φωτογραφίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης | 4ος κύκλος προβολών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Τέχνη της Φωτογραφίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης | 4ος κύκλος προβολών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ

Αφίσα

Η Τέχνη της Φωτογραφίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης | 4ος κύκλος προβολών

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 11.00΄Διανύοντας την τελευταία εβδομάδα παρουσίασης της έκθεσης φωτογραφίας του Μουσείου Μπενάκη Κωνσταντίνος Μάνος | A GREEK PORTFOLIO | 50 Χρόνια μετά στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του ΙΜΚ, ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015 και ο κύκλος προβολών για την Τέχνη της Φωτογραφίας (παραγωγής ΕΤ2, 1997) που οργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη.

Στα τέσσερα τελευταία ημίωρα επεισόδια (ώρα έναρξης 11.00΄) παρουσιάζονται τα έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, παράλληλα με την εξέλιξη της φωτογραφικής τέχνης, τα καλλιτεχνικά και τεχνικά ζητήματα που δημιουργεί η παρουσία της, αλλά και γενικότεροι προβληματισμοί που θίγονται μέσα από τον διάλογο του φωτογράφου και συγγραφέα Πλάτωνα Ριβέλλη με τον συγγραφέα Ανδρέα Παγουλάτο. 0 τέταρτος κύκλος θα ξεκινήσει με το αφιέρωμα στους πιο σημαντικούς έλληνες δημιουργούς, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Κωνσταντίνος Μάνος.

Από το 1961 έως το 1964 ο, γεννημένος στην Αμερική, Κωνσταντίνος Μάνος έζησε στην Ελλάδα όπου και φωτογράφησε για το λεύκωμα A Greek Portfolio. Στην έκθεση του ΙΜΚ, που μας ταξιδεύει στην ξεχασμένη ατμόσφαιρα χωριών και νησιών της Ελλάδας με έμφαση στην Κρήτη, παρουσιάζονται επιλεκτικές λήψεις που πραγματοποίησε κατά το διάστημα αυτό, καθώς και υλικό με φωτογραφίες του 1967.


Είσοδος ελεύθερη

 

Πρόγραμμα 4ου κύκλου προβολών | Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015


11.00΄ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο Πλάτων Ριβέλλης μιλάει για την άνθηση της φωτογραφίας στον ελλαδικό χώρο, προσδιορίζοντάς την χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Συνεχίζοντας, αναφέρει τους πρώτους καλλιτέχνες-φωτογράφους που προσέφεραν συνειδητή παρουσία στον ελληνικό χώρο καθώς και τις φωτογραφικές δυνάμεις, εκθεσιακούς χώρους και σωματεία φωτογράφων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα, προβάλλεται το φωτογραφικό έργο των ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΝΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ, ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΚΩΣΤΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΣΧΟΙΝΑ και ΠΑΝΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑ.

11.30΄ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Στο  επεισόδιο αυτό συγκρίνονται οι διάφορες φωτογραφικές εφαρμογές με την καλλιτεχνική φωτογραφία και προσδιορίζονται οι οριακές τους συγγένειες. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών GEORGE HOYNINGEN-HUENE, ADOLPHE DE MEYER, WEEGEE, και RENE BURRI.


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ


12.30’ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εδώ προσεγγίζεται η θεματογραφία της φωτογραφίας και η ένταξή της σε κατηγορίες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως θέμα της φωτογραφίας είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης-φωτογράφος. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών EDWARD WESTON, JOSEF KOUDELKA, BILL BRANDT και DIANE ARBUS.


13.00’ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Ο Πλάτων Ριβέλλης  αναλύει την ιδέα – έννοια της τέχνης και ιδιαίτερα της φωτογραφίας, καταλήγοντας πως το σημαντικό έργο τέχνης είναι αυτό που δημιουργεί τις περισσότερες ιδέες. Παράλληλα, προβάλλεται το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών GRAIGIE HORSFIELD, KEICHI TAHARA, BERNARD PLOSSU, THOMAS STRUTH και HUMBERTO RIVAS.