αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Η Τέχνη της Φωτογραφίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης | 3ος κύκλος προβολών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Τέχνη της Φωτογραφίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης | 3ος κύκλος προβολών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ

Αφίσα

Η Τέχνη της Φωτογραφίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης | 3ος κύκλος προβολών

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 11.00΄


Ο κύκλος προβολών για την Τέχνη της Φωτογραφίας (ΕΤ2, 1997), που οργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών πλαισιώνοντας την περιοδική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη Κωνσταντίνος Μάνος | A GREEK PORTFOLIO |50 Χρόνια μετά, συνεχίζεται και τον Φλεβάρη με δυο διαδοχικές προβολές το Σάββατο 7/2/2015 και 14/2/2015 στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ώρα έναρξης 11.00΄).

Στις προβολές, ο φωτογράφος και συγγραφέας Πλάτων Ριβέλλης, με συνομιλητή τον συγγραφέα Ανδρέα Παγουλάτο, παρουσιάζει την εξέλιξη της τέχνης της φωτογραφίας, θίγει καίρια καλλιτεχνικά ζητήματα και αναδεικνύει το έργο πολύ σημαντικών φωτογράφων-δημιουργών, όπως ο Κωνσταντίνος Μάνος. Σε κάθε κύκλο προβολών της εκπομπής Η Τέχνη της Φωτογραφίας παρουσιάζονται τέσσερα ημίωρα επεισόδια που ξεκινούν με το αφιέρωμα στους κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους.

Στην έκθεση, που παρουσιάζεται στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και διαρκεί ως τις 14 Φεβρουαρίου 2015, ο Κωνσταντίνος Μάνος επανεξετάζει τις λήψεις που πραγματοποίησε κατά το διάστημα 1961-1964 (και συμπληρώθηκαν το 1967), όταν περιηγήθηκε την ελληνική ύπαιθρο από άκρη σε άκρη, και μας καλεί να γίνουμε συνοδοιπόροι σ’ ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας και γαλήνης.

Είσοδος ελεύθερη

 

Πρόγραμμα 3ου κύκλου προβολών | Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015


11.00΄ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Ο Πλάτων Ριβέλλης μιλάει για την άνθηση της φωτογραφίας στον ελλαδικό χώρο, προσδιορίζοντάς την χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Συνεχίζοντας, αναφέρει τους πρώτους καλλιτέχνες-φωτογράφους που προσέφεραν συνειδητή παρουσία στον ελληνικό χώρο καθώς και τις φωτογραφικές δυνάμεις, εκθεσιακούς χώρους και σωματεία φωτογράφων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα, προβάλλεται το φωτογραφικό έργο των ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΝΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ, ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΚΩΣΤΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΣΧΟΙΝΑ και ΠΑΝΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑ.


11.30΄ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


Η ταινία αναφέρεται στις διαφορετικές μορφές και τα είδη που χαρακτηρίζουν τη φωτογραφία γενικότερα και προσδιορίζεται η ειδοποιός διαφορά της καλλιτεχνικής εικόνας. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών JULIA MARGARET CAMERON, EUGENE ADJET, ANDRE KERTESZ και JOSEF SUDEK.


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ


12.30’ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ


Το ντοκιμαντέρ  εστιάζει στους καλλιτέχνες εκείνους που έθεσαν τα θεμέλια της φωτογραφικής τέχνης και θίγονται τα ειδικότερα προβλήματα της καλλιτεχνικής γέννησης και των καλλιτεχνικών επιρροών και αλληλεξαρτήσεων. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών JULIA MARGARET CAMERON, CARLETON WATKINS, CHARLES NEGRE και HHILL AND ADAMSON.


13.00’ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ


Μια ταινία για την σκηνοθεσία του φωτογραφικού χρόνου, την έννοια της φωτογραφικής στιγμής, τη ζωή μέσα στην ακινησία και την φωτογραφία που στηρίζει τη σημασία της στην απρόοπτη και στιγμιαία σύνθεση. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών HENRI CARTIER-BRESSON, ANDRE KERTESZ, IZIS και WILLY RONIS.