αρχική / εκδηλώσεις 2019 / Görlitz 1917: Ηχογραφήσεις Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Görlitz 1917: Ηχογραφήσεις Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Görlitz 1917: Ηχογραφήσεις Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019, ώρα 11:30΄

Τον Σεπτέμβριο του 1916, κι ενώ η Ελλάδα τυπικά παραμένει ουδέτερη στη μεγάλη σύρραξη που έγινε γνωστή ως Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Δ΄ Σώμα Στρατού παραδίδεται σε Γερμανούς αξιωματικούς στην περιοχή της Καβάλας και στη συνέχεια μεταφέρεται και εγκαθίσταται στη μικρή γερμανική πόλη Γκαίρλιτς (Görlitz). Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς, μεταξύ φιλοξενίας και αιχμαλωσίας περίπου 6.500 Έλληνες στρατιώτες και χωροφύλακες –ανάμεσά τους και αρκετοί Κρητικοί― έζησαν εκεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 1919.

Στη διάρκεια αυτής της τριετίας, το ελληνικό στρατόπεδο επισκέφθηκαν Γερμανοί επιστήμονες και τεχνικά συνεργεία, που πραγματοποίησαν ηχογραφήσεις, φωτογραφήσεις και κινηματογραφικές λήψεις ποικίλων δραστηριοτήτων της ιδιότυπης αυτής ελληνικής κοινότητας.

Τραγούδια και αφηγήσεις, με ή χωρίς μουσικά όργανα συγκαταλέγονται στα ηχητικά ντοκουμέντα που προέκυψαν από αυτές τις καταγραφές. Το πολύ σημαντικό ανέκδοτο αυτό υλικό (περιλαμβάνει και ορισμένες ηχογραφήσεις κρητικού ενδιαφέροντος), που αποτελεί πιθανόν το παλαιότερο του είδους του στην ελληνική γλώσσα, θα παρουσιάσει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ο υπεύθυνος των μουσικών εκδόσεων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Νίκος Διονυσόπουλος, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, ώρα 11:30΄ στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του IMK. Η ομιλία του με θέμα Ηχογραφήσεις Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνιστά την καταληκτήρια εκδήλωση του αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Μεγάλο Πόλεμο (20/10/2018-26/1/2019) και η είσοδος σε αυτή θα είναι ελεύθερη για το ενδιαφερόμενο κοινό.

Το πρωινό του Σαββάτου οι επισκέπτες του Ιστορικού Μουσείου μπορούν επίσης να επισκεφθούν το ΙΜΚ Shop όπου θα βρουν τις εκδόσεις της Ε.Κ.Ι.Μ. και επιλεγμένους τίτλους για τον απόηχο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην ελληνική λογοτεχνία.