αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

24 & 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΓΟΙ, ΞΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΤΑ
“Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο”

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για τη διετία 2009-2010 ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι: Μάγοι, ξόρκια και φυλαχτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο.

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991. Το 1999 οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς απέκτησαν το δικό τους σύνθημα: Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά. Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο, μουσεία και μνημεία αναζητούν πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς τρόπους να προσεγγίσουν το κοινό.

Η 24η Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, είναι αφιερωμένη στα σχολεία και ως εκ τούτου το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, πραγματοποίησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο φαινόμενο της μαγείας κατά την περίοδο του Βυζαντίου, με τίτλο "Η γοητεία των Βυζαντινών". Με αφετηρία δύο αποτροπαϊκά φυλαχτά από την νέα Βυζαντινή Συλλογή, οι μαθητές της Ε΄ δημοτικού του 1ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, προσέγγισαν τη μαγεία και το περιεχόμενό της, παρατηρώντας την διαχρονική εξέλιξη του φαινομένου μέσα στους αιώνες με τελικό σταθμό την περίοδο κατά την οποία η μαγεία συντελείται στο περιθώριο της επίσημης πλέον χριστιανικής θρησκείας.