αρχική / εκδηλώσεις 2024 / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023
στα Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023
στα Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023
στα Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Μουσεία Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

22 και 23 Σεπτεμβρίου 2023

 

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 στα Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

«Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση:
Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα»

 

Τα Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά στο Πισκοπιανό Χερσονήσου, γιόρτασαν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 με μια ποικιλία δράσεων στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

 

 

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00
Πέτα σαΐτα μου γοργή: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού στην Εθνογραφική Συλλογή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Συνδυάζοντας τα υλικά τεκμήρια της παραδοσιακής ζωής στην Κρήτη με τις προφορικές μαρτυρίες και τις μνήμες από την καθημερινότητα εστιάσαμε στον αργαλειό ως αντικείμενο και στην υφαντική ως τέχνη.Ερευνήσαμε τη σημασία του αργαλειού στην οικονομία και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων και ανακαλύψαμε τρόπους σύνδεσής μας με την τέχνη της υφαντικής σήμερα.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023,10:30
‘Δω στα Λιανοχορταρούδια: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική της Κρήτης.
Με αφορμή τα παραδοσιακά κρητικά όργανα της Εθνογραφική Συλλογής του Μουσείου και τις απεικονίσεις χορού σε κρητικά υφαντά διερευνήσαμε με τα παιδιά ρυθμούς και όργανα της κρητικής μουσικής. Δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας στον χορό και θα εξετάσουμε αν και πώς μπορούμε να συνδεθούμε σήμερα με τις παραδοσιακές μελωδίες της Κρήτης.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, 12:30
Στο Καμαρόσπιτο: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ομάδες ενηλίκων με παιδιά.
Το τακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για την Εθνογραφική Συλλογή παρουσιάστηκε σε παιδιά και ενήλικες, οι οποίοι μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη ζωή στα χωριά της Κρήτης μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα ήταν απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Πληροφορίες | Δηλώσεις συμμετοχής: 2810283219 | εσωτ. 101

Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00
Ελεύθερη ξενάγηση στο Μουσείο για σχολεία της τοπικής κοινότητας από την Επιμελήτρια της Εθνογραφικής Συλλογής της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Αγγελική Μπαλτατζή
Η επιμελήτρια της Εθνογραφικής Συλλογής της Ε.Κ.Ι.Μ. παρουσίασε τις Συλλογές του Μουσείου. Τα παιδιά προσέγγισαν, σε μια πρώτη γνωριμία, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τη λαϊκή τέχνη της Κρήτης και ανακάλυψαν πώς αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη ζωή στο νησί.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00 – 14:00
Εργαστήρι κεραμικής με τον Ζαχαρία Καλιακάκη
Ο αγγειοπλάστης από το Θραψανό, Ζαχαρίας Καλιακάκης έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Μουσείο να κατασκευάσουν το δικό τους κεραμικό σκεύος, γνωρίζοντάς τους παραδοσιακές τεχνικές της κρητικής αγγειοπλαστικής.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00
Κυκλικό εργαστήρι παρασκευής παραδοσιακού ψωμιού με τη Θεανώ Μεταξά
Η Θεανώ Μεταξά και η Κλεοπάτρα Βοσκάκη μάς καθοδήγησαν με εμπειρία και γνώση σε ένα γευστικό ταξίδι στη γαστρονομική παράδοση της Κρήτης μέσα από την ετοιμασία του ζυμωτού ψωμιού.