αρχική / εκδηλώσεις 2019 / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 στο ΙMK
με τα παιδιά του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 στο ΙMK
με τα παιδιά του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 στο ΙMK
με τα παιδιά του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει για άλλη μία συνεχόμενη χρονιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με φετινό θέμα Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!, που αφορά στην ποικιλομορφία της προσβασιμότητας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους πολιτισμού.


Στην καρδιά του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και μετά από τον περσινό ψηφιακό εορτασμό, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης πραγματοποίησε ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, που απευθύνεται σε παιδιά με νευροαναπτυξιακή διαφορετικότητα. Tηρώντας, όπως πάντοτε, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν, το Μουσείο, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, υποδέχτηκε τα παιδιά του Νηπιαγωγείου με τους συνοδούς τους και την προϊσταμένη του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου, ειδική παιδαγωγό κυρία Νικολέττα Σαμαρά, που με τις γνώσεις και την εμπειρία της συνέβαλε καθοριστικά στον σχεδιασμό του προγράμματος από τη μουσειοπαιδαγωγό του Ιστορικού Μουσείου Στέλλα Μαλλιαράκη.

 


Στο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΜΚ για παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού και τίτλο «Ψηλαφίζω το Παρελθόν», τα παιδιά είδαν τη μακέτα της πόλης του Ηρακλείου, έκτασης 15 περίπου τετραγωνικών μέτρων που αναπαριστά υπό κλίμακα 1:500 την πόλη στα μέσα του 17ου αιώνα. Με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού και των συνοδών αναγνώρισαν τα βασικά χαρακτηριστικά της πόλης (δρόμοι, κτήρια, τείχη, ελεύθερος χώρος), και «έπαιξαν» με τα φωτεινά μνημεία της μακέτας. Με άξονα τη μακέτα της βενετσιάνικης Κάντια, τα παιδιά συνέχισαν το πρόγραμμά τους με κατασκευές, παιχνίδια και δημιουργίες που κινητοποίησαν τις αισθητηριακές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.