αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Εργαστήριο μουσειακού θεάτρου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εργαστήριο μουσειακού θεάτρου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εργαστήριο μουσειακού θεάτρου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, ώρα 10:00-16:00

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων με γενικό τίτλο Σε δύο πράξεις: Τέχνη και Εκπαίδευση στο Μουσείο (2018), που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, οργανώνει διήμερο εργαστήριο μουσειακού θεάτρου για ενήλικες, σε συνεργασία με την Heterotopia το Σάββατο και την Κυριακή, 17 και 18 Νοεμβρίου 2018, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Το μουσειακό θέατρο, παρότι ως ερμηνευτικό μέσο μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Βόρεια Ευρώπη, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Αυστραλία, συνιστά μια νέα μορφή ερμηνείας για την ελληνική μουσειολογία και μουσειο-παιδαγωγική. Η μεγάλη απήχησή του οφείλεται στις σημαντικές ερμηνευτικές δυνατότητες που προσφέρει στα μουσειακά περιβάλλοντα, καθώς και στις δυνατότητες προσαρμογής του μέσου στις απαιτήσεις των σύγχρονων μουσείων.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως κεντρικό όχημα τη μυθοπλασία για να επικοινωνήσει ιδέες, γεγονότα και αντιλήψεις, μέσα από ένα θεατρικό έργο με χαρακτήρες και δράση.Οι ερμηνευτές υποδύονται συγκεκριμένους ιστορικούς χαρακτήρες –φανταστικούς ή πραγματικούς– σε συγκεκριμένες συνθήκες για να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν με άμεσο τρόπο την ιστορία και κάποιες διαστάσεις του μουσειακού περιβάλλοντος.ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Εισηγήτριες: Φωτεινή Βενιέρη, Rebecca Shelley

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες των μουσείων, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, εκπαιδευτικούς, και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν μια συναρπαστική όψη του θεάτρου που βρίσκει έκφραση στο μουσειακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, στόχοι του σεμιναρίου που θα γίνει είναι η εξοικείωση με:

• το πεδίο του μουσειακού θεάτρου στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα
• τις πρακτικές διαστάσεις της εφαρμογής ενός έργου μουσειακού θεάτρου
• τους τρόπους με τους οποίους το μουσειακό θέατρο μπορεί να δημιουργήσει ένα «ασφαλές πλαίσιο» για την ερμηνεία «δύσκολων» και «ευαίσθητων» θεματικών.

Διάρκεια: 12 ώρες (6 ώρες/ημέρα) | Γλώσσα σεμιναρίου: αγγλική (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά) | Κόστος συμμετοχής: 45 ευρώ | Δήλωση συμμετοχών: Τ. (+30) 2810-288708, Εσωτ.: 106.

 


 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ


Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 | 10:00-16:00

• Το μουσειακό θέατρο: Ιστορία και μορφές
• Το μουσειακό θέατρο ως ερμηνευτική στρατηγική -τρόποι ενσωμάτωσης, μελέτες περίπτωσης από την Ελληνική και διεθνή πραγματικότητα
• Μουσειακό θέατρο και αυθεντικότητα: Πώς επηρεάζει την αίσθηση της αυθεντικότητας και τι είναι αυθεντικότητα για εσάς ή για το δικό σας μουσείο;
• Υλοποίηση μουσειακού θεάτρου: Δυσκολίες και προσαρμογή
• Λειτουργίες και προτεραιότητες των ελληνικών μουσείων: Πώς διαμορφώνονται;
• Προετοιμασία για τη δημιουργία ενός (υποθετικού) σεναρίου μουσειακού θεάτρου: οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν το δικό τους μουσείο ή ένα μουσείο που τους ενδιαφέρει για να εντοπίσουν τις ιστορίες που μπορούν να ζωντανέψουν μέσα από το μουσειακό θέατρο.


Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 | 10:00-16:00

• Σύνοψη της πρώτης μέρας και συζήτηση γύρω από την προετοιμασία των συμμετεχόντων για τη διαμόρφωση ενός σεναρίου μουσειακού θεάτρου
• Διαμόρφωση ενός ιστορικού χαρακτήρα: μεθοδολογία
• Διαμορφώνουμε τους δικούς μας ιστορικούς χαρακτήρες: ασκήσεις
• Σύνοψη – συζήτηση

* Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Φωτεινή Βενιέρη
https://ionio.academia.edu/FoteiniVenieri

Η Φωτεινή Βενιέρη είναι διδάσκουσα (ΠΔ 407/80) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της εταιρείας μουσειακού θεάτρου Heterotopia. Η διατριβή της εστιάζει στη μελέτη του μουσειακού θεάτρου και στη χρήση θεάτρου και θεατρικών τεχνικών ως ερμηνευτικών μέσων σε μουσεία και τόπους πολιτισμικής κληρονομιάς, υπό το πρίσμα των πεδίων της μουσειολογίας, της θεατρολογίας και της παιδαγωγικής. Βασικό ερευνητικό ερώτημα υπήρξε η διερεύνηση των τρόπων πρόσληψης θεατρικών αφηγηματικών τεχνικών σε συνάρτηση με τον αντίκτυπό τους στην εμπειρία του κοινού στο μουσειακό περιβάλλον. Eκπονήθηκε με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Ιδρύματος Λεβέντη και του κληροδοτήματος Παπαδάκη.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.), του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, της International Museum Theatre Alliance Americas (ΙΜΤΑL Americas) και εκπρόσωπος της International Museum Theatre Alliance Europe (IMTAL Europe) στην Ελλάδα.

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό εργαστηρίων μουσειακού θεάτρου και θεατροπαιδαγωγικής σε Ην. Βασίλειο, Σουηδία και Η.Π.Α.. Επίσης έχει συνεργαστεί με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ΙCOM Greece) για την πραγματοποίηση του πρώτου εργαστηρίου μουσειακού θεάτρου στην Ελλάδα για επαγγελματίες των μουσείων.

Στις δραστηριότητές της συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός η υλοποίηση και η αξιολόγηση εμπειριών πολιτισμικής κληρονομιάς, η εκπαίδευση επαγγελματιών μουσειακού θεάτρου και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ζητήματα ερμηνευτικής στρατηγικής της πολιτισμικής κληρονομιάς.


Rebecca Shelley
https://rhshelley.wordpress.com/

Η Rebecca Shelley έχει πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας ως σχεδιάστρια, παραγωγός και διοργανώτρια προγραμμάτων μουσειακού θεάτρου και δημιουργικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στις ικανότητές της συγκατελέγονται το επικοινωνιακό της χάρισμα και η εμπειρία της σε ένα διεθνές, πολυπολιτισμικό και πολυγλωσσικό περιβάλλον. Η δουλειά της συνδυάζει πρακτικές της εκπαίδευσης στις τέχνες, αρχές game design και εφαρμοσμένο θέατρο. Έχει αναπτύξει προγράμματα που εστιάζουν στην γλώσσα, την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική δραστηριότητα, ενώ τα τελευταία χρόνια η δουλειά της επικεντρώνεται στην ερμηνεία της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει εργαστεί ως Learning & Engagement Producer στο Historic Royal Palaces του Λονδίνου, έναν ανεξάρτητο οργανισμό που έχει υπό την εποπτεία του έξι τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος και εφαρμόζει το μουσειακό θέατρο ως κύριο ερμηνευτικό μέσο. Έχει δουλέψει επίσης ως καλλιτεχνική παραγωγός και ερμηνεύτρια, ως βοηθός διευθυντή σε προγράμματα δια βίου μάθησης, θερινές σχολές και εξωσχολικές δραστηριότητες, ως δασκάλα και εκπαιδεύτρια θεάτρου και επικοινωνίας. Τέλος, είναι συνιδρύτρια του Tightrope-Theatre & Education, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία για το εκπαιδευτικό θέατρο με έδρα τις Βρυξέλλες, σύμβουλος της εταιρείας μουσειακού θεάτρου Heterotopia και μέλος της International Museum Theatre Alliance Europe.