αρχική / εκδηλώσεις 2024 / Επιστημονικό Συμπόσιο "Επιρροές του Ελύτη"

Επιστημονικό Συμπόσιο "Επιρροές του Ελύτη"

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

11-13 Νοεμβρίου 2011

Με αθρόα προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο "Επιρροές του Ελύτη", που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Το Συνέδριο -η επιστημονική πτυχή του πολυμερούς αφιερώματος στο βραβευμένο ποιητή- διοργανώθηκε με αφορμή τον γενέθλιο μήνα (Νοέμβριο) του Οδυσσέα Ελύτη στη γενέτειρα πόλη του (Ηράκλειο) από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου.

Το κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης υποδέχτηκε τους κορυφαίους μελετητές του έργου του Ελύτη, που εστίασαν στα διαβάσματα του ποιητή και τα ίχνη τους στην ποίησή του, καθώς και την επίδρασή τους σε συγχρόνους και νεωτέρους του ποιητές. Η επικείμενη έκδοση των πρακτικών του Συμποσίου έχει προγραμματιστεί από τη διοργανώτρια Ε.Κ.Ι.Μ.

Γόνιμη ήταν και η παρουσία του κοινού, που συμμετείχε ενεργά με σχολιαστικές και κριτικές τοποθετήσεις. Μεγάλος αριθμός των θεατών αξιοποίησε την εναλλακτική δυνατότητα της διοργανώτριας Ε.Κ.Ι.Μ. να παρακολουθήσει το Συνέδριο σε πραγματικό χρόνο στην παρακείμενη «Αίθουσα Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού», όπου προβαλλόταν σε μεγάλη οθόνη. Σε ζωντανή μετάδοση εξέπεμπε, επίσης, μέσω διαδικτύου (live streaming), στην αρχική σελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Συμπόσιο διοργανώθηκε σε συνδυασμό με την τρέχουσα έκθεση "Οδυσσέας Ελύτης: «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο»" (29 Ιουνίου 2011 - 2 Ιουνίου 2012), που παρουσιάζεται στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων, με επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη. Για τη φετινή σχολική χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το Φωτόδεντρο ή αλλιώς... Poet-tree" θα αξιοποιεί την έκθεση με ερεθιστικό τρόπο για τους μαθητές.

Επίσης, έως το Δεκέμβριο του 2011 θα παρουσιάζεται στο φουαγιέ του δευτέρου επιπέδου του Ι.Μ.Κ. η φωτογραφική έκθεση "Ο Ελύτης στο φακό του Vitti", που αντλεί το υλικό της από το βιβλίο του διακεκριμένου νεοελληνιστή Mario Vitti Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948-1981, μια πρόσφατη έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την πρώτη ημέρα του Συμποσίου (Παρασκευή 11/11), από τον ίδιο τον συγγραφέα – φωτογράφο, κύριο Mario Vitti.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το Σάββατο 12/11, η μουσική - ποιητική βραδιά με τίτλο "Με μιαν ανάσα μουσικής",  μια μουσική δημιουργία του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη (Τραγούδι: Τάσος Αποστόλου, Δάφνη Πανουργιά, Πιάνο: Γιώργος Κουρουπός, Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου).