αρχική / εκδηλώσεις 2019 / Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα

Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα

στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου

23.10.2019

Παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής του

Παύλου Σιδηρόπουλου

Μια βουβή υποταγή

τ΄αλφάβητό σου

το κρατάς σφιχτά

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, ώρα 19:30΄, στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης την παρουσίαση της έκδοσης Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα, με ποιήματα του πρίγκιπα της ροκ Παύλου Σιδηρόπουλου.

Αν κάποιος αποδέχεται ότι η Rock 'N' Roll μουσική εκφράζει μια ευρύτερη οπτική απέναντι στη ζωή και την Τέχνη, τότε μάλλον θα συμφωνήσει ότι ο Παύλος Σιδηρόπουλος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κουλτούρας. Αφήνοντας στην ελληνική ροκ σκηνή εμβληματικούς δίσκους με ανεξίτηλους στίχους, ο Παύλος μας συστήνεται μετά θάνατον με τη συγγραφική του ιδιότητα, όπως αποτυπώνεται στο νέο βιβλίο των εκδ. Opportuna.


Περισσότερα από εκατό ποιήματα, αλλά και αποσπάσματα διηγημάτων και ψηφιοποιημένα χειρόγραφα του Σιδηρόπουλου συνιστούν το περιεχόμενο του βιβλίου. Το υλικό προέρχεται από το πρωτότυπο αρχείο του καλλιτέχνη, το οποίο είχε την ιδέα να επιμεληθεί και να φέρει στο φως η αδερφή του Μελίνα Σιδηροπούλου, με την υποστήριξη του συζύγου της Ηλία Καραλιά και στενών φίλων (και μελετητών του έργου του), όπως της συγγραφέως-νομικού Άννας Στάικου, που μας αποκαλύπτει στο σημείωμα της έκδοσης: «Η ποίηση του Παύλου Σιδηρόπουλου καταγράφει με λεπτοφυή τρόπο τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου παλμογράφου στην ανθρώπινη ευαισθησία. Όλο το έργο διαποτίζεται από την υπαρξιακή αγωνία της τραγικότητας του ανθρώπου. Ζωή, χαρά και θάνατος σε σμίξιμο και αλληλοδιαδοχή.».


Στη βιβλιοπαρουσίαση θα μας μιλήσουν οι αναφερθέντες, κύριοι συντελεστές της έκδοσης. Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ. θα προλογίσει ο Γιώργος Νικολακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσει, επίσης, ο φυσικός-μουσικός Γιάννης Κασσωτάκης, ο οποίος θα κλείσει την εκδήλωση ερμηνεύοντας με τη συνοδεία κιθάρας αγαπημένα τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Το βιβλίο Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα θα διατίθεται στο Πωλητήριο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.


Είσοδος ελεύθερη

 


***Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι η παραπάνω εκδήλωση είναι δημόσια και ενδέχεται να βιντεοσκοπηθεί και να ληφθούν φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή.