αρχική / εκδηλώσεις 2024 / Διάλεξη του Σταμάτη Λυμπερόπουλου με τίτλο "Η αρπαγή της Ευρώπης. Η διαχρονική υπόσταση ενός μύθου"

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη του Σταμάτη Λυμπερόπουλου με τίτλο "Η αρπαγή της Ευρώπης. Η διαχρονική υπόσταση ενός μύθου"

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάλεξη του Σταμάτη Λυμπερόπουλου με τίτλο "Η αρπαγή της Ευρώπης. Η διαχρονική υπόσταση ενός μύθου"

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011, ώρα 19.00΄

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ
Διάλεξη του Σταμάτη Λυμπερόπουλου

  

Ο πολιτικός και γεωγραφικός προσδιορισμός της Ευρώπης και η αίσθηση μιας Ευρωπαϊκής ταυτότητας προσδιορίζεται ήδη από την αρχαιότητα. Η εικονογραφική παράσταση του μύθου περνάει μέσω των Ρωμαίων, στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, στην συνέχεια στον Μεσαίωνα και στην κατοπινή εποχή. Ο μύθος χρησιμοποιείται πολιτικά από την ναζιστική Γερμανία και καταλήγει διαφοροποιημένος στις ημέρες μας.Κανένα άλλο αρχαιοελληνικό θέμα δεν έγινε τόσο αποδεκτό και δεν απασχόλησε τις εικαστικές τέχνες και τις φιλολογικές πηγές, όσο ο ερχομός του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη.


            

O Σταμάτης Λυμπερόπουλος γεννήθηκε στους Δελφούς. Σπούδασε κλασική αρχαιολογία – φιλολογία, αρχαία και βυζαντινή ιστορία στη Γερμανία. Διετέλεσε βοηθός του καθηγητή Walter-Hatto Gross στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, όπου εκπόνησε και την διδακτορική του διατριβή με θέμα της ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες των Αθηνών της μετακλασικής και ρωμαϊκής εποχής. Εργάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, ως υπεύθυνος της αρχαιολογικής συλλογής κατά τα έτη 1988-90.


Από το 1990 έως σήμερα έχει ενεργό ρόλο στην προώθηση ελληνικών πολιτιστικών θεμάτων στην Γερμανία, ως συνεργάτης του περιοδικού Der Spiegel, συνεργάτης της Thomas Morus Akademie της Αρχιεπισκοπής της Κολωνίας, καθώς και της Europa Union (Ευρωπαϊκή Κίνηση Ρηνανίας-Βεστφαλίας) για την διοργάνωση διαλέξεων με θέματα που αφορούν στην ιστορία και αρχαιολογία της Ελλάδας. Συνεισφορά στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί και η συνεργασία του με γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα για την δημιουργία ντοκιμαντέρ για την Κρήτη, τους Δελφούς και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και η ενασχόλησή του με τον πολιτιστικό τουρισμό.

Στη συγγραφική του δραστηριότητα συγκαταλέγονται η επιμέλεια και συγγραφή λημμάτων του τόμου Το ελληνικό κόσμημα του Μουσείου Μπενάκη (Εκδόσεις Αδάμ) καθώς και ποικίλα άρθρα με ελληνικά θέματα σε γερμανικά περιοδικά. Η μονογραφία Τα χριστιανικά κατάλοιπα του ελλαδικού χώρου από τον Απόστολο Παύλο έως την 4η Σταυροφορία του 1204 στην οποία ο Σταμάτης Λυμπερόπουλος συνεργάζεται με τον καθηγητή Lambert Schneider, βρίσκεται σε τελικό στάδιο πριν από την έκδοση.
 


 

 

 


© E.K.I.M. 2005-2010