αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Circle-singing workshop με τη Μαρίνα Σάττι & τις fonέs

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Circle-singing workshop με τη Μαρίνα Σάττι & τις fonέs

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ

Αφίσα

Circle-singing workshop με τη Μαρίνα Σάττι & τις fonέs

στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 18.00΄ - 22.00΄


Με ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο μουσικο-βιωματικό εργαστήρι (circle-singing workshop) από τη Μαρίνα Σάττι και το πολυφωνικό μουσικό σύνολο fonέs, που θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στον κήπο του ΙΜΚ, ολοκληρώνεται ο κύκλος καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με γενικό τίτλο Άμα βραδιάσει (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016).

Τον όρο circle-singing εισήγαγε ο βραβευμένος με δέκα βραβεία Grammy Bobby McFerrin, μουσικός, τραγουδιστής και μαέστρος, ο οποίος στα εργαστήριά του εμβαθύνει στην έννοια του αυτοσχεδιασμού και τις δυνάμεις δράσης και αντίδρασης που γεννώνται μέσα από τη συνεργασία σε ένα πολυφωνικό μουσικό κύκλο.

Το εργαστήρι που επιμελήθηκε η Μαρίνα Σάττι ειδικά για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αντλεί στοιχεία από τα εργαστήρια του Bobby McFerrin που την μύησε στη μαγεία του circle-singing και με τον οποίο έχει επίσης συνεργαστεί επί σκηνής. Με αφετηριακό σημείο την ανταλλαγή ποικίλων μουσικών ιδιωμάτων, επιρροών και εμπειριών, εστιάζει αφενός στην ανάπτυξη της μουσικότητας των συμμετεχόντων (αρμονία, αντίστιξη, ρυθμική ακρίβεια, deep listening κ.ά.) και αφετέρου στην καλλιέργεια της δημιουργικής κοινωνικής συνύπαρξης μέσα σε έναν κύκλο που διαρκώς επαναπροσδιορίζεται από την κουλτούρα και το πολιτιστικό υπόβαθρο των μελών του.

Όπως σημειώνει η Μαρίνα Σάττι, «κάθε φωνή έχει τη θέση της μέσα σε έναν κύκλο. Το πολυφωνικό τραγούδι είναι το σπουδαιότερο μάθημα όχι μόνο για τον τραγουδιστή, αλλά για οποιονδήποτε ασχολείται με τη μουσική, είτε παίζει κάποιο όργανο, είτε χορεύει, είτε θέλει απλώς να την κατανοήσει καλύτερα ως ακροατής. Είναι η πιο ευχάριστη ίσως μορφή εκπαίδευσης για να βελτιώσεις το αυτί σου, να εξοικειωθείς με την πολυφωνία (πρώτη και δεύτερη φωνή) και το ρυθμό γιατί μιας και δεν υπάρχουν μουσικά όργανα καλείται ο καθένας να πάρει και αυτό το ρόλο μέσα στο σύνολo. Οφείλεις να είσαι ανοιχτός και να ακούς αυτό που γίνεται γύρω σου να αποκτήσεις αντανακλαστικά και να αντιδράς, να πειραματίζεσαι με τα διάφορα ηχοχρώματα και ήχους που μπορεί να παράγει το σώμα σου, να τολμήσεις να αυτοσχεδιάσεις και να δουλέψεις αρχές πολύ σημαντικές όπως είναι η επικοινωνία, η ανάπτυξη της σχέσης με τους άλλους κ.ά.».

Το workshop τραγουδιού με σημείο αναφοράς τα παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια από όλες τις ηπείρους, διάρκειας 4 ωρών, θα υλοποιηθεί στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου υπό την εποπτεία της Μαρίνας Σάττι και απευθύνεται σε μουσικούς και σπουδαστές φωνητικής, υποκριτικής και χορού ανεξαρτήτως επιπέδου. Το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ. Το εργαστήρι θα είναι επίσης ανοικτό για όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν ως παρατηρητές χωρίς να συμμετέχουν, με μειωμένο εισιτήριο (8 ευρώ).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του ΙΜΚ στα τηλέφωνα 2810-283219 και 288708 (εσωτ.: 101), μεταξύ 9.00΄-17.00΄, Δευτέρα-Παρασκευή. Η δήλωση συμμετοχών είναι απαραίτητη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Μαρίνα Σάττι, τραγουδίστρια και μουσικός, με καταγωγή από την Κρήτη και το Σουδάν, ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασικό πιάνο και τη φωνητική από πολύ νεαρή ηλικία. Φοίτησε ως υπότροφος στο Berklee College of Music της Αμερικής από το οποίο αποφοίτησε το 2011 με εξειδίκευση στο Contemporary Writing and Production (σύγχρονη ενορχήστρωση και παραγωγή). Ως τραγουδίστρια, έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Bobby McFerrin, Wayne Shorter, Danilo Perez, Patrice Rushen, Peter Herbolzheimer, Simon Shaheen, Μάριος Φραγκούλης και έχει επενδύσει με τη φωνή της μεταγλωττισμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney, DreamWorks και Mattel. Συμμετείχε επίσης σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές (Γ4, Steps) και θεατρικές παραστάσεις (Shrek the Musical, Ο Βιολιστής στη Στέγη, Το Μαγαζάκι του τρόμου, Ιππόλυτος, Τραχίνιες, West Side Story από την Καμεράτα κ.ά.) και συνθέτει πρωτότυπη μουσική για θεατρικά έργα και ταινίες μικρού μήκους. Το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της cd single με τη διασκευή του μικρασιατικού τραγουδιού Θα Σπάσω Κούπες.