αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Χρώμα και φως: Ο Νικόλας Μπακιρτζής για τον Γκρέκο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χρώμα και φως: Ο Νικόλας Μπακιρτζής για τον Γκρέκο

Χρώμα και φως: Ο Νικόλας Μπακιρτζής για τον Γκρέκο

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, ώρα 11.00΄


Με την ομιλία Έργα του Γκρέκο υπό το φως νέας τεχνολογίας του Νικόλα Μπακιρτζή, αναπληρωτή Καθηγητή Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Κέντρο Αρχαιολογικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Κύπρου, ολοκληρώνονται το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, ώρα 11.00 στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη οι παράλληλες εκδηλώσεις του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης (21.6.2014-25.10.2014).

Με αναφορά στην εφαρμογή της προηγμένης τεχνολογίας φωτογράφισης RTI (Reflectance transformation imaging – οπτικοποίηση μετασχηματισμού αντανακλάσεων) από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της εν λόγω φωτογράφισης σε έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, όπως η εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου», «Η Βάπτιση του Χριστού», «Άποψη του Όρους Σινά». Ψηφιακές εικόνες και βίντεο φωτίζουν λεπτομέρειες των έργων του Γκρέκο ανοίγοντας νέες προοπτικές για τη μελέτη τους και προσφέροντας έτσι ένα νέο, γόνιμο πλαίσιο συζήτησης και αφορμή για νέες παρατηρήσεις.

Η τεχνολογία RTI είναι μια υπολογισμική μέθοδος φωτογράφισης που παρέχει υψηλής ανάλυσης φωτορεαλιστικά αποτελέσματα. Στα έργα τέχνης, η φωτογράφιση RTI καταγράφει την υφή της ζωγραφικής επιφάνειας σε εξαιρετικά υψηλή οπτική ανάλυση, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές λεπτομέρειες της τεχνικής των καλλιτεχνών και της χρήσης των χρωμάτων. Επιπλέον, ο χρήστης της τεχνολογίας  RTI έχει τη δυνατότητα δυναμικής επεξεργασίας του φωτισμού στην επιφάνεια των φωτογραφημένων αντικειμένων.

Όσοι βρεθούν με αυτή την ευκαιρία στο ΙΜΚ θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν την περιοδική έκθεση Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης που διανύει την τελευταία εβδομάδα παρουσίασής της στο Ηράκλειο. Παράλληλα, μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους σ’ ένα ήρεμο περιβάλλον με θέα τη θάλασσα και να επισκεφθούν το Πωλητήριο του Μουσείου όπου διατίθενται και οι πιο πρόσφατες εκδόσεις της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Για τον Γκρέκο και Κυριαρχίες και συνειδήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, 1880-1920.