ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Candia 1669

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Candia 1669

στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 21:00΄

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών συμμετέχει στο φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης. Το φεστιβάλ φέτος αποτελεί επετειακό αφιέρωμα για τα 350 χρόνια από την παράδοση της πόλης του Χάνδακα στους Οθωμανούς.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί», το σχήμα Ensemble La Dafne θα μας ταξιδέψει με τη μουσική του στην εποχή εκείνη με την παράσταση Candia 1669, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 στις 21:00΄, στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Το ιστορικό γεγονός του Κρητικού Πολέμου προβλημάτισε το ανήσυχο μουσικό σχήμα Ensemble La Dafne και αποτέλεσε έμπνευση για την παράσταση αυτή.

Ο πρώτος προβληματισμός έγκειται στη διαχρονικότητα των συνεπακόλουθων γεγονότων που προκαλούνται από μια σύγκρουση. Η μνήμη μιας τραγωδίας όπως αυτή, δηλαδή η επέτειος των 350 χρόνων από την παράδοση του Χάνδακα στους Οθωμανούς, συμπίπτει με την περίοδο έντασης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ο δεύτερος προβληματισμός ξεκινά από τη συνειδητοποίηση των αλληλεπιδράσεων που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στις κουλτούρες. Σαφώς η βενετσιάνικη μουσική «ανοίχτηκε» σε ένα υπερπόντιο ταξίδι και συνεπώς, επηρεάστηκε από την πρόσμειξη των πολιτισμών και των ιδιαίτερων μουσικών παραδόσεων των λαών που ζούσαν υπό τη βενετική κυριαρχία. Οι λαοί μοιράζονταν έθιμα και παραδόσεις σε ένα περιβάλλον αμοιβαιότητας.

Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό μιας φαντασιακής μουσικής τοιχογραφίας, ένα ταξίδι μέσα από τους ήχους της παραδοσιακής τουρκικής και ελληνικής μουσικής, σε συνδυασμό με τη μουσική της Βενετσιάνικης Σχολής στα μέσα του 17ου αιώνα. Οι πολιτισμοί και οι τέχνες συνδιαλέγονται ιδανικά, καθώς εξέχουσες προσωπικότητες της δυτικής μουσικής όπως ο Francesco Cavalli (1602-1676) και ο Biagio Marini (1594-1673) μοιράζονται την ίδια σκηνή με ανώνυμους Έλληνες και Οθωμανούς καλλιτέχνες από τους οποίους έχουν διασωθεί μόνο οι μελωδίες τους, είτε από την προφορική παράδοση, είτε από μεταγραφές, όπως εκείνη του Μολδαβού Dimitrie Cantemir (1673-1723).

Το Ensemble La Dafne δημιουργήθηκε για να συνδυάσει εμπειρίες μουσικής solo και δωματίου από μουσικούς που δραστηριοποιούνται στην Ιταλική και Ευρωπαϊκή μουσική σκηνή, δίνοντας κονσέρτα. Στόχος τους είναι η μελέτη, η έρευνα και η εκτέλεση του ορχηστρικού και φωνητικού ρεπερτορίου του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα από τις μουσικές παραδόσεις της λεκάνης της Μεσογείου. Στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου θα απολαύσουμε τις δεξιοτέχνες Monika Toth (Βιολί μπαρόκ), Maria Cristina Vasi (Βιολί μπαρόκ), Rosita Ippolito (Βιόλα ντα γκάμπα) και Valeria Montanari (Harpsichord/Orgue: εκκλησιαστικό όργανο). Οι καλλιτέχνες συνεργάζονται με μερικά από τα πιο διάσημα συγκροτήματα που ειδικεύονται στο μπαρόκ ρεπερτόριο. Παράλληλα με τη μουσική εκτέλεση, το σχήμα έρευνα το ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο ανήκουν οι συνθέτες των οποίων τα κομμάτια εκτελούν, σε συνεργασία με ιστορικούς και μουσικολόγους, δίνοντας έμφαση στη ρεαλιστικότητα της μουσικής πρακτικής.

Όπως σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί», η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη.


Το πρόγραμμα της μουσικής παράστασης

SALOMONE ROSSI (1570 - 1630) - Sonata sopra l’aria di Tordiglione

 Sinfonia prima

Sonata sopra l’aria di Ruggiero

Il terzo libro de varie sonate, sinfonie, gagliarde, brandi e corrente. Op.2 Venezia 1623

MARTINO PESENTI (1600 - 1648) - Corrente detta l’Ingannatrice

Il secondo libro delle correnti alla francese. Venezia 1630

GIOVANNI ANTONIO PANDOLFI MEALLI (1630-1669) - SONATA SECONDA 0P. 3
"LA CESTA"

FRANCESCO CAVALLI (1602 - 1676) - Canzon a 3

Musiche sacre concernenti Messa, e Salmi concertati. Venezia 1656

SALOMONE ROSSI (1570 - 1630) - Sonata in dialogo detta “La Viena”

Il terzo libro de varie sonate, sinfonie, gagliarde, brandi e corrente. Op.2 Venezia 1623

BIAGIO MARINI (1594 - 1663) - Sonata sopra “La Monica”

Sonate, symphonie, canzoni, passemezzi, corenti , gagliarde e retornelli.
Op.8
Venetia, 1629

SALOMONE ROSSI - Gagliarda detta La Turca

Sonata undecima detta La Scatola

Il quarto libro de varie sonate, gagliarde, brandi e corrente. Venezia 1642