αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Βραδιά αναγεννησιακής μουσικής στο ΙΜΚ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βραδιά αναγεννησιακής μουσικής στο ΙΜΚ

Βραδιά αναγεννησιακής μουσικής στο ΙΜΚ

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, ώρα 20.00


Με μια βραδιά αναγεννησιακής μουσικής στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, συνεχίζονται την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014, ώρα 20.00, οι παράλληλες εκδηλώσεις του ΙΜΚ στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Ο. Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης (21.6-25.10.2014), που διανύει τον τελευταίο μήνα παρουσίασής της. Ερμηνεύει η υψίφωνος Μαρία Περτσελάκη σε μουσική συνοδεία της Αργυρώς Σταυρίδη.

Εστιάζοντας κυρίως σε ιταλικά μονοφωνικά τραγούδια, θα παρουσιαστούν άριες αντίκες με συνοδεία τσέμπαλου, σκιαγραφώντας την εξέλιξη της σύνθεσης από την ύστερη Αναγέννηση μέχρι το μπαρόκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Arcadelt, Willaert, Cyprian de Rore, οι οποίοι εκπροσωπούν τις σχολές των Γαλλοφλαμανδών, Βενετίας και Ρώμης αντίστοιχα, σε συνθετικές μορφές όπως η frottola (στροφικό, λαϊκότροπο τραγούδι) και η villanella (χωριάτικο τραγούδι), μουσικές που ακούγονταν στους δρόμους της βενετοκρατούμενης Κρήτης και της Ιταλίας κατά την περίοδο που έζησε ο ζωγράφος.

Η Μαρία Περτσελάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε φωνητική με τους: Κ. Τσαγκαράκη, Σπ. Σακκά, Γ. Ζερβάνο, Χρ. Γιαννακοπούλου, Κ. Πασχάλη, Ε. Τσιρακίδου και I. Haubold.(Karlsruhe). Το 2006 έλαβε δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί και το 2007 υποτροφία μονωδίας του Ι.Κ.Υ. Έχει ερμηνεύσει τραγούδια του Λόρκα, Ι. Παπαδάκη, Δ. Ζαϊμάκη «Τα τραγούδια του κόσμου» (2011), Ν. Καργάκη, Μ. Χατζιδάκι «ο ερωτικός Χατζιδάκις» (2014) και έχει δώσει ρεσιτάλ στο Ηράκλειο, στην Αθήνα και στο Mannheim. Συνέπραξε ως σολίστ στον «Νέο Ερωτόκριτο» του Ν. Μαμαγκάκη σε διεύθυνση του ιδίου, στην μπαρόκ-όπερα: «Le carnival de Venice» του A.Campra, στο «Ταξίδι του Οδυσσέα» της Κ. Τσίτσα κ.α.

Η Αργυρώ Σταυρίδη απόφοιτος του Ωδείου Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκης (τάξη Αρετής Μητσοπούλου) με πτυχίο Ωδικής, Αρμονίας και πτυχίο Πιάνου από την τάξη της Μαρίνας-Μαρίας Μπιλμέζη, ολοκληρώνει τις θεωρητικές της σπουδές με τον Γιάννη Κιαγιαδάκη αποκτώντας πτυχίο Αντίστιξης και Φούγκας. Το 1998 εγγράφεται στη σχολή Τσέμπαλου στην τάξη της Κατερίνας Κτώνα, από όπου παίρνει δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις ως σολίστ και σε σύνολα μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και είναι μαέστρος της χορωδίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» από το 2000.

Το βράδυ της Παρασκευής θα λειτουργεί το Καφέ του Μουσείου αλλά και το Πωλητήριο, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, την αναμνηστική έκδοση Για τον Γκρέκο και τον συλλογικό τόμο Κυριαρχίες και συνειδήσεις, 1880-1920.