αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Αποκριάτικο εργαστήρι βενετσιάνικης μάσκας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αποκριάτικο εργαστήρι βενετσιάνικης μάσκας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκριάτικο εργαστήρι βενετσιάνικης μάσκας

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016, ώρα 11.00΄


Στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη η περίοδος του Καρναβαλιού άρχιζε την επομένη των Θεοφανείων και τελείωνε με την έναρξη τη Σαρακοστής. Οι άνθρωποι της εποχής διασκέδαζαν με μουσικές από κάθε είδος μουσικό όργανο και με μεταμφιέσεις.

Το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης υποδέχεται τους μικρούς του φίλους στις Απόκριες με ένα εργαστήρι βενετσιάνικης μάσκας εμπνευσμένο από το φημισμένο καρναβάλι της Βενετίας. Η ιστορία της μάσκας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πέρα από τη διαφοροποίηση της χρήση της στο πέρασμα του χρόνου, η μάσκα, ως σήμα κατατεθέν της αποκριάς αποτελεί την πεμπτουσία του βενετσιάνικου καρναβαλιού.

Τα παιδιά, αφού σχεδιάσουν με γιορτινή, αποκριάτικη διάθεση τις δικές τους βενετσιάνικες μάσκες, θα τις διακοσμήσουν με διάφορα υλικά όπως χαρτόνι, φτερά, πέρλες και δαντέλες. Το εργαστήριο, το οποίο θα υλοποιηθεί το Σάββατο 12/3/2016, ώρα 11.00΄-13.00΄ από την Εύη Καμπουράκη και την Ειρήνη Γρηγοράκη (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ), απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού. Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ/άτομο. Στα παιδιά θα προσφερθούν τα υλικά των κατασκευών τους. Η διάρκεια του εργαστηρίου υπολογίζεται στις δυο ώρες και η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εργαστήρια καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του ΙΜΚ στα τηλέφωνα 2810-283219 και 288708 (εσωτ: 101), μεταξύ 9.00΄-17.00΄, Δευτέρα-Παρασκευή.

Η Εύη Καμπουράκη, είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό τίτλο στην Κοινωνική Ανθρωπολογία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος σε ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Ηράκλειο και ως αναπληρώτρια στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο μάθημα του θεατρικού παιχνιδιού από το 2007 έως το 2012. Συμμετέχει σε κουκλοθεατρικές παραστάσεις και είναι ιδρυτικό μέλος της κουκλοθεατρικής ομάδας Ζλουχτήρια στη Λέσβο. Απασχολείται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού στη προσχολική αγωγή στο Ηράκλειο καθώς και ως καθηγήτρια  σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Έχει επίσης διοργανώσει εργαστήρια κουκλοθεάτρου για παιδιά και ενήλικες.


Ήξερες ότι: «Μια από τις αγαπημένες διασκεδάσεις των ημερών αυτών ήταν trar le neranzate να πετάει δηλαδή ο ένας στον άλλο νεράντζια. Πολλές φορές τα νεράντζια έριχναν τη μάσκα και αποκαλυπτόταν το πρόσωπο του μεταμφιεσμένου. Για αυτόν το σκοπό όλοι φρόντιζαν να προμηθεύονται μεγάλη ποσότητα νεραντζιών, τα οποία φύλασσαν στα σπίτια τους ειδικά για το τέλος των εορτών» (Ασπ. Παπαδάκη, Θρησκευτικές και κοσμικές τελετές στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη, Ρέθυμνο 1995).


Σχεδιασμός προγράμματος: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ - Φανή Καμπάνη