αρχική / εκδηλώσεις 2024 / ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ 2023
"Μια κιθάρα για τη Μεσοπαντίτισσα"
από τον σολίστα Γιώργο Μαστοράκη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ 2023
"Μια κιθάρα για τη Μεσοπαντίτισσα"
από τον σολίστα Γιώργο Μαστοράκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΥΛΙΚΟ

Αφίσα

ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ 2023
"Μια κιθάρα για τη Μεσοπαντίτισσα"
από τον σολίστα Γιώργο Μαστοράκη

Στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Δευτέρα 17 Ιουλίου, ώρα έναρξης 20:30

 

 

Ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων Άμα Βραδιάσει ξεκίνησε με μια ιδιαίτερη για το Ηράκλειο μουσική βραδιά, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, ώρα 20.30 στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου ΚρήτηςΟ σολίστας Γιώργος Μαστοράκης παρουσίασε την κιθάρα Mesopanditissa του Marco Maguolo και η φιλόλογος-ιστορικός Μάρα Παναγιωτάκη μίλησε για τη διαδρομή της Μεσοπαντίτισσας στον χρόνο.

Από τον Άγιο Τίτο του Χάνδακα στη Santa Maria Della Salute της Βενετίας, η εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντίτισσας που φυγαδεύτηκε το 1669 για να μην πέσει στα χέρια των Οθωμανών, «επιστρέφει» στην Κρήτη με την ψυχή μιας κιθάρας. Ο Marco Maguolo, liutaio, κιθαροποιός, ολοκλήρωσε την κατασκευή της τον Μάρτιο του 2023, και της έδωσε το όνομα «Panagia Mesopanditissa», ακολουθώντας την παράδοση των σπουδαίων κατασκευαστών βιολιών της εποχής της Αναγέννησης στη Β. Ιταλία, που έδιναν ένα όνομα σε κάθε βιολί. Ο Γιώργος Μαστοράκης ερμήνευσε με την κιθάρα που είναι αφιερωμένη σε Εκείνη και φέρει την εικόνα Της και η φιλόλογος/ιστορικός Μάρα Παναγιωτάκη μίλησε για τη διαδρομή της εικόνας στην ιστορία και τους συμβολισμούς στη λατρεία της από Ορθόδοξους και Καθολικούς.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Το ρεσιτάλ κιθάρας (ώρα έναρξης 20:30) και η περιήγηση στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης συμπεριλαμβάνονταν στο μειωμένο εισιτήριο του Μουσείου (5,00€). Για την περιήγηση προσφέρθηκαν στον χώρο υποδοχής του Μουσείου συσκευές ηχητικής ξενάγησης, χωρίς επιβάρυνση. Η είσοδος για τα παιδιά μέχρι 12 ετών ήταν δωρεάν.

ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ ωράριο λειτουργίας του Μουσείου: 20:00-23.00

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219 (εσ. 101) | www.historical-museum.gr


Επόμενη εκδήλωση ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ (7/8):  DJ set με τον Kωστή Μαυροφοράκη.