αρχική / εκδηλώσεις 2022 / 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Αίθουσα Εκθέσεων (3ο επίπεδο)

Μια ειδικά σχεδιασμένη εκδοχή της επετειακής Έκθεσης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης υπό τον τίτλο 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ εγκαταστάθηκε τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 49). Η παρουσίαση της Έκθεσης της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ στο ΠΣΚΗ είναι μια σύμπραξη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τον Δήμο Ηρακλείου και τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.


Ειδικά διαμορφωμένη για εσωτερικούς χώρους, η εκδοχή αυτή της Έκθεσης της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ διαδέχτηκε την υπαίθρια η οποία είχε σχεδιαστεί για χώρο ανοιχτό και είχε ταξιδέψει στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο) κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, με την ελεύθερη συμμετοχή των επισκεπτών όλες τις ώρες και ημέρες της εβδομάδας (24/7).


Η Έκθεση 1821. Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ είναι ο κορμός ενός δυναμικού επετειακού αφιερώματος της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και περιλαμβάνει απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο), δίγλωσση ιστοσελίδα (www.Crete1821.gr), επιστημονικές συναντήσεις και την έκδοση λευκώματος.


Η Έκθεση της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ παρουσιάστηκε στο ΠΣΚΗ μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου του 2021, με την ελεύθερη, όπως πάντοτε, συμμετοχή των επισκεπτών. Η επετειακή έκθεση για κλειστούς χώρους είναι προγραμματισμένη να ταξιδέψει σε περισσότερους −κοντινούς και μακρινούς− προορισμούς, με τη φροντίδα των ενδιαφερομένων Δήμων, Φορέων και Συλλόγων της Κρήτης και του εξωτερικού, βασισμένη στον ψηφιακό σχεδιασμό της Έκθεσης, που προσφέρεται ελεύθερα από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού. Η υπαίθρια εγκατάστασή της στις πόλεις της Κρήτης έγινε με τη σύμπραξη του αρμόδιου Δήμου.


 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΙΜ / ΙΜΚ
1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ


Χώρος παρουσίασης: Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | Αίθουσα Εκθέσεων (3ο επίπεδο)


Διάρκεια: έως 17 Δεκεμβρίου 2021


Ώρες επίσκεψης: 09.00 π.μ. – 14.30 μ.μ. (Δευτέρα – Παρασκευή), και απογεύματα μετά από συνεννόηση με οργανωμένες ομάδες


Κόστος συμμετοχής: δωρεάν


Τηρούνται τα ισχύοντα covid-19 μέτρα προστασίας για κλειστούς εκθεσιακούς χώρους.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ


28 ανηρτημένες επιφάνειες της Έκθεσης ξετυλίγουν τη συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση και αποτυπώνουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές της, καθώς τελικά το μεγάλο μεσογειακό νησί δεν εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος που ιδρύθηκε το 1830. Σε συνάρτηση με τον επαναστατικό αναβρασμό και την αμφισβήτηση των μεγάλων πολυεθνικών αυτοκρατοριών που, σε διεθνή κλίμακα, διατρέχουν ολόκληρο τον 19ο αιώνα με τις συνακόλουθες εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο και την Κρήτη, η Έκθεση τεκμηριώνει την «επαναστατική» αυτή περίοδο της ιστορίας με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό που αντλήθηκε κυρίως από τις Συλλογές και τα Αρχεία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Πρόσθετη πληροφορία λαμβάνει ο επισκέπτης με την ενεργοποίηση των QR codes στις εκτυπωμένες επιφάνειες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΙΜ / ΙΜΚ ΣΤΟ ΠΣΚΗ


Η Έκθεση οργανώθηκε υπό τον συντονισμό του προέδρου της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού και την επιμέλεια του αναπληρωτή διευθυντή του ΙΜΚ ιστορικού Αγησίλαου Καλουτσάκη, σε συνεργασία με την ομάδα των νέων ιστορικών - επιστημονικών συνεργατών της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ, Μαρία Καλογεράκη, Δημήτρη Κυπριωτάκη, Ανδρέα Καλοκαιρινό και Ειρήνη Φουκαράκη. Η προσαρμογή του σχεδιασμού της Έκθεσης της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ για κλειστούς χώρους έγινε από την PencilCase και η εκτύπωση-εγκατάσταση από την Epigraph.


ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΙΜ / ΙΜΚ ΣΤΟ ΠΣΚΗ


Στο ΠΣΚΗ θα συνεχιστούν οι δωρεάν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις που προσφέρει η ΕΚΙΜ / ΙΜΚ στο Ηράκλειο με την υποστήριξη της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης Α.Ε, μεγάλου χορηγού της Έκθεσης. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Μαρία Καλογεράκη, Δημήτρη Κυπριωτάκη και Ειρήνη Φουκαράκη. Οι ξεναγήσεις αφορούν τις εξής κατηγορίες:

Α. ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις είναι σχεδιασμένες για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.


Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για τα σχολεία, επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τη Γραμματεία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, 2810-283219, καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) 9:00-17:00 ή ηλεκτρονικά στο ep@ekim.gr (Στέλλα Μαλλιαράκη).


Διάρκεια ξενάγησης: 45 λεπτά


Αριθμός συμμετεχόντων: σχολικό τμήμα


Κόστος συμμετοχής: δωρεάν

 

Β. ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ


Παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ στους Συλλόγους της πόλης και τις ομάδες πολιτών για την αποκλειστική ξενάγηση των μελών τους στην Έκθεση του Ιστορικού Μουσείου στο ΠΣΚΗ, που θα οργανωθεί μετά από συνεννόηση. Για τον προγραμματισμό των ξεναγήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τη Γραμματεία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, 2810-283219, καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) 9:00-17:00 ή ηλεκτρονικά στο info@historical-museum.gr


Διάρκεια ξενάγησης: 45 λεπτά


Αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 άτομα


Κόστος συμμετοχής: δωρεάν