αρχική / εκπαίδευση / για οικογένειες

Για οικογένειες

Επιλέξτε δράση

 


Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καλωσορίζουμε τις οικογένειες.


Ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις και υποστηρικτικό υλικό για εξερεύνηση προσφέρουν στα μέλη της οικογένειας την ευκαιρία να ανακαλύψουν με κέφι τις Συλλογές του ΙΜΚ.

 

To Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου.

Η δράση αυτή περιλαμβάνει προτάσεις για μικρούς και μεγάλους: εικονικές περιηγήσεις, ψηφιακές εφαρμογές, ολιγόλεπτα βίντεο των Επιμελητών του Μουσείου με θέματα από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, κατασκευές για παιδιά, βίντεο εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μουσείο κ.ά.

Αναλυτικότερα, για τα παιδιά η συγκεκριμένη δράση προσφέρει τις παρακάτω διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές: Νίκος Καζαντζάκης, ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες, El Greco: Το μεγάλο ταξίδι και Στου κύκλου τα γυρίσματα με θέμα τη νομισματική ιστορία της Κρήτης με επίκεντρο την ομώνυμη συλλογή του Μουσείου και αναπτύσσει τις παρακάτω νέες δράσεις:

 

Online εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα | Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, 12.00' – 13.00'

Μήπως είσαι 5 ως 8 ετών; Πώς σου ακούγεται μια πρόσκληση, για ένα online εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης;
Εάν θέλεις να συμμετέχεις θα χρειαστείς ένα μόνο από τα αγαπημένα σου παιχνίδια / λευκό χαρτί ζωγραφικής / χρώματα ζωγραφικής / πολύ φαντασία / αγαπημένο γλύκισμα (επιβάλλεται)

Εάν το βρίσκεις συναρπαστικό ΕΔΩ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να δηλώσεις συμμετοχή!

 

Τα Μουσεία... παίζει!

Με πηγή έμπνευσης τις Συλλογές του Μουσείου, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σχεδίασε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Το επιτραπέζιο παιχνίδι Τα Μουσεία... παίζει, προσφέρει, με διασκεδαστικό τρόπο, γνώσεις και νοητική άσκηση.

 

Που θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο;

Αγαπημένα και ξεχωριστά εκθέματα των Συλλογών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάζονται μέσα από ολιγόλεπτες προβολές, κατάλληλες για μικρές ηλικίες, στη νέα ψηφιακή δράση που σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων με τίτλο Πού θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο; Με παιγνιώδη και κατανοητό τρόπο, ο Γκοντολίνο ο αρκούδος απαντά στις ερωτήσεις ενός μικρού κοριτσιού προσφέροντας στους μικρούς μας φίλους μια πρώτη γνωριμία με την τοπική ιστορία.

Βόλτα #1: Mακέτα της πόλης του Ηρακλείου (Κάντια) κατά τις αρχές του 17ου αιώνα υπό κλίμακα 1 προς 500. Αίθουσα Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού.

Βόλτα #2: Ενετοκρατία στην Κρήτη (1211-1669): Ειδώλιο καθισμένου κυνηγετικού σκύλου από ψευδάργυρο / Ομοίωμα ενετικής γόνδολας με γονδολιέρη από κράμα χαλκού και ψευδάργυρου | Συλλογή Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης.

Βόλτα #3: Οθωμανική Συλλογή | Τοιχογραφία από το σπίτι του Φαζίλ Μπέη στο Ηράκλειο, τέλη 18ου αιώνα.

Βόλτα #4: Η Γέννηση του Χριστού, 19ος αι. | Εικόνες της Συλλογής Ζαχαρία Πορταλάκη, 15ος -20ός αιώνας.

Βόλτα #5: Εθνογραφική Συλλογή | Φωτογραφοθήκη με γοργόνα και θαλασσινό τοπίο. 20ός αι., Κουστογέρακο Σελίνου.

 

Βιβλία που αγαπώ, με μουσική απ' το πικ-απ

Από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, προτάσεις με σύντομες αφηγήσεις επιλεγμένων παραμυθο-ιστοριών με τη συνοδεία μουσικής, από τη μουσειοπαιδαγωγό Φανή Καμπάνη.

Βιβλίο #1: Όταν η Πασχαλίτσα συνάντησε ελέφαντα

Βιβλίο #2: Πες μου τι χρειάζεται

Βιβλίο #3: Σαλιγκάρι και φεγγάρι

Βιβλίο #4: Τι θα πει «παιδί»;

Βιβλίο #5: Ο κύριος Ιππόκαμπος

 

Δημιουργία στο σπίτι

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ προτείνει μια σειρά από κατασκευές για παιδιά, με εμπλουτισμένες ιδέες από τον ψηφιακό κόσμο και οδηγίες υλοποίησης, μουσικές και λογοτεχνικές προτάσεις από τις μουσειοπαιδαγωγούς Φανή Καμπάνη και Άννα Αγογλωσσάκη.

Κατασκευή #1: Το σπίτι μας

Κατασκευή #2: Η πεινασμένη κάμπια

Κατασκευή #3: Καπέλο ΠΑΣΧΑλίτσα

Κατασκευή #4: Ασπίδα

Κατασκευή #5: Ουράνιο τόξο

Κατασκευή #6: Άνοιξη

 

Στείλτε μας τις δημιουργίες σας με φωτογραφία και έναν τίτλο / μήνυμα στο info@historical-museum.gr για να τις αναρτήσουμε στη σελίδα μας στο Facebook.

 

ΜουσειοΙστορία «Μια φορά και ένα… σπίτι!»

Η αφήγηση της ΜουσειοΙστορίας, από τη μουσειοπαιδαγωγό Άννα Αγογλωσσάκη στην Εθνογραφική Συλλογή του Ιστορικού Μουσείου, μας μεταφέρει στη ζωή στην ύπαιθρο της Κρήτης.


 

Μαμά φέτος θα ντυθούμε Τσίκι-Τσίκι!
Απόκριες στο Μουσείο με τον Αλέξη Ακριθάκη

Με επίκεντρο και πηγή έμπνευσης τα έργα της περιοδικής έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης | Εν κινήσει, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης οργανώνει ένα αποκριάτικο εκπαιδευτικό εργαστήριο για όλη την οικογένεια το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 11:00΄-13:00΄. Ο ανατρεπτικός και πρωτοποριακός χαρακτήρας των έργων του Ακριθάκη τροφοδοτεί ένα αποκριάτικο παιχνίδι φαντασίας και δημιουργικότητας.

Μια καρδιά, ένα βέλος, μια βαλίτσα, ένα πρόσωπο, δυο μάτια, βαρκούλες και πουλιά, ήλιοι και φεγγάρια, ταξίδια σε μέρη μακρινά, τσίκι-τσίκι βιαστικά και άλλα πολλά θα ανακαλύψουμε στο εργαστήριο με θέμα την ζωγραφική του Αλέξη Ακριθάκη. Αφού δούμε, παρατηρήσουμε, αναζητήσουμε, εξερευνήσουμε χρώματα, μοτίβα και σχήματα από τους πίνακες του ζωγράφου, έπειτα θα επινοήσουμε τις δικές μας ιστορίες βασισμένες στις ιδέες και τα σύμβολά του. Τότε γονείς και παιδιά μεταμορφώνονται οι ίδιοι σε τι άλλο; Μα φυσικά σε έναν πίνακα του Αλέξη Ακριθάκη! Παίρνουμε χρώματα, ψαλίδια και πολύχρωμα χαρτιά, κέφι, φαντασία κι αποκριάτικη μπογιά και φτιάχνουμε το δικό μας ξεχωριστό πίνακα, για να τον φορέσουμε.

Πρακτικές πληροφορίες

♦ Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών και τους γονείς τους.
♦ Η δήλωση συμμετοχής για το εργαστήριο είναι απαραίτητη.
♦ Το κόστος είναι 8 ευρώ ανά οικογένεια. Τα υλικά προσφέρονται.

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13:00΄-17:00΄)


 

Εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών

Σάββατο, 21.12.2019, 11:00΄-13:00΄

Γιορτινή διάθεση, χαμόγελα και πολλή χρυσόσκονη υπόσχεται να σκορπίσει το ανοικτό εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών. Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν από την ΕΚΙΜ και πραγματοποιείται από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν (επίσης δωρεάν) εμπνευσμένα είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας για ξεχωριστές γιορτινές δημιουργίες.


Ανοιξιάτικο Eργαστήριο 

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης γιορτάζει τον Απρίλιο, τον μήνα της Άνοιξης και του Πάσχα. Με αφορμή τον πίνακα «Τσίρκο», του Αλέξη Ακριθάκη, θα αποχαιρετήσουμε τις βροχές του χειμώνα και θα καλωσορίσουμε την άνοιξη, μέσα από ένα εικαστικό εργαστήριο στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική του κολάζ. Τα παιδιά θα πειραματιστούν, όπως και ο καλλιτέχνης, με την τεχνική αυτή και θα ανασυνθέσουν το έργο με τον προσωπικό, ξεχωριστό τους τρόπο. Το Ανοιξιάτικο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου στις 11:00΄. Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, μαζί με τους κηδεμόνες τους.

♦ Η δήλωση συμμετοχής για τo εργαστήριo είναι απαραίτητη.

♦ Το κόστος είναι 5 ευρώ ανά παιδί. Τα υλικά προσφέρονται.

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 106, Δευτέρα-Παρασκευή: 13:00΄-17:00΄.

 


 

 

Εκπαιδευτικά Πρωινά για όλη την οικογένεια στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Φεβρουάριος - Ιούνιος 2019)

Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης επαναλαμβάνει για το 2019 μια δράση για όλη την οικογένεια, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά το προηγούμενο έτος. Ένα Σαββατοκύριακο το μήνα θα προσφέρονται, εκ περιτροπής, επιλεγμένα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχει καθημερινά η σχολική κοινότητα. Οι οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο σύνολό τους τα δημοφιλή και επιτυχημένα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, από τις μουσειοπαιδαγωγούς του ΙΜΚ και να περιηγηθούν τις εκθέσεις του Μουσείου. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε οι Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου να αποτελέσουν, για το νέο έτος, ένα ευχάριστο χώρο δημιουργικής οικογενειακής δραστηριότητας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ξεκίνησαν ήδη από το 1996. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου με βάση δύο παιδαγωγικούς άξονες: Ότι δεν προσλαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι τη γνώση με τον ίδιο τρόπο και ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται η αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον του. Από αυτή την αφετηρία προσπαθούμε, σε έναν «άτυπο» εκπαιδευτικό φορέα όπως είναι το Μουσείο, να δημιουργούμε πλούσιες εμπειρίες μάθησης, διεγείροντας το μυαλό και παροτρύνοντας τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν πολλές και διαφορετικές αισθήσεις προκειμένου να εξερευνήσουν με φαντασία τον πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η δήλωση συμμετοχής στα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 5 ευρώ ανά οικογένεια. Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 1.15΄ περίπου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810-283219, Εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13.00-17.00).


Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
Προορισμός: Μοντέρνα Τέχνη-Ναταλία Μελά
Απευθύνεται σε παιδιά 6-8 ετών και τους γονείς τους

Σάββατο 23 Μαρτίου και Κυριακή 7 Απριλίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
Ο Κύκλος του ψωμιού
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

Σάββατο 11 Μαΐου και Κυριακή 19 Μαΐου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
El Greco, το μεγάλο ταξίδι
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

Κυριακή 2 Ιουνίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
Το Φωτόδεντρο ή αλλιώς poet-tree
*Πραγματοποιείται στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

 


 

 

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές στο ΙΜΚ, Volume II

Αυτό το Σάββατο, εμπνεόμαστε από τις συλλογές του ΙΜΚ και πραγματοποιούμε ένα ξεχωριστό εργαστήριο χειροτεχνίας. Συγκεκριμένα, θα αντλήσουμε έμπνευση από την μεταβυζαντινή εικόνα της Γέννησης του Χριστού, από τη Συλλογή Πορταλάκη και χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και φαντασία θα δημιουργήσουμε τη δική μας, χριστουγεννιάτικη εκδοχή της αρχικής εικόνας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών και κοστίζει 5 ευρώ, ενώ τα υλικά προσφέρονται.

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητες στο τηλέφωνο: 2810 283219

Υπεύθυνη Δράσης: Φανή Καμπάνη-Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ

 


 

 

Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών!
Από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ.

Ανοικτό εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών –με πρώτες ύλες που θα δοθούν δωρεάν στους συμμετέχοντες– θα προσφερθεί από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, από τις 10:30΄ έως τις 12:30΄, στο πρώτο επίπεδο του Ι.Μ.Κ. 

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219, Εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή, 13:00΄-17:00΄)

 


 

Ευμουσία. Πρόγραμμα μουσικής αγωγής για βρέφη και νήπια με τη Δέσποινα Σκανδαλάκη

Διάρκεια Προγράμματος: 14 Ιουλίου & 21 Ιουλίου
Ώρες: 10.00΄-11.00΄ (1ο τμήμα), 11.00΄ -12.00΄ (2ο τμήμα)
Ηλικίες: 18 μηνών-3.5 ετών, 3.5-5 ετών
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ συνολικά και τα δύο Σάββατα.
Σε συνεργασία με το Ωδείο των Χρωμάτων


Το πρόγραμμα Μουσικής Αγωγής για Βρέφη και Νήπια «ΕΥΜΟΥΣΙΑ» που δημιούργησε και επιμελείται η Δέσποινα Σκανδαλάκη, αποσκοπεί στη μουσική ανάπτυξη βρεφών και παιδιών ηλικίας 8 μηνών – 5 ετών. Οι γονείς και τα νήπια πραγματοποιούν μουσικές δραστηριότητες στον χώρο του Ιστορικού Μουσείου, ανάμεσα στα εκθέματα και τις Συλλογές του, με απαραίτητα στοιχεία τη συναισθηματική ασφάλεια και τον παιγνιώδη τρόπο.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τη μουσική ανάπτυξη των βρεφών και των μικρών παιδιών και στοχεύει στην αξιοποίηση των τεράστιων μουσικών ικανοτήτων που φέρουν τα παιδιά με τη γέννησή τους. Το πρόγραμμα βασίζεται σε θεωρίες μουσικής εκπαίδευσης και η διδασκαλία είναι δομημένη ώστε η παρεχόμενη μουσική καθοδήγηση να στοχεύει στην ανάπτυξη της μουσικής δεξιότητας. Βασική αρχή του προγράμματος είναι ότι η μουσική εκμάθηση πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνεται η μητρική γλώσσα και ο κυριότερος στόχος είναι  να οδηγήσει τα παιδιά στην ανάπτυξη μιας αδιάκοπης σχέσης με τη μουσική, την οποία θα χειρίζονται φυσικά ως μέσο έκφρασης.

Η Δέσποινα Σκανδαλάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος των Παιδαγωγικών –Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με βαθμό «Άριστα με διάκριση». Είναι κάτοχος του πτυχίου Ανώτερων θεωρητικών «Φυγής», του διπλώματος Τρομπέτας και του διπλώματος της Associated Board of the Royal Schools of Music (ABRSM) – Music Performance Trumpet.

Είναι μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ηρακλείου και έχει συνεργαστεί με μουσικά σύνολα στην Αθήνα και την Κρήτη (Creta Brass, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς και Συμφωνική Ορχήστρα Νομού Ηρακλείου).
Στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης δραστηριοποιείται ως εξειδικευμένη μουσικοπαιδαγωγός για βρέφη και νήπια, αλλά και στο χώρο της επιστημονικής έρευνας με ερευνητικό αντικείμενο τη σημασία των ακουστικών προσλήψεων κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας περιόδου, και τη σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική κατά τη νηπιακή και την προσχολική ηλικία. Είναι επίσης καθηγήτρια Τρομπέτας και Ανώτερων θεωρητικών.
Πρόσφατα συμμετείχε ως εισηγήτρια στο σύνδεσμο  MERYC17 England στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για τη μουσική εκπαίδευση και την έρευνα για τα μικρά παιδιά. Η εισήγηση αφορούσε τη «Γονική ευαισθητοποίηση και δραστηριότητα σχετικά με τις προγεννητικές ακουστικές προσλήψεις και τη μετά τη γέννηση μουσική διέγερση των βρεφών».

Είναι δημιουργός και υπεύθυνη του Προγράμματος Μουσικής Αγωγής για βρέφη και νήπια Ευμουσία.

 


 

Οικογενειακά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
με δύο εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια

Σάββατο 31/3/2018, ώρα 10.30΄ και Μ. Τετάρτη, 4/4/2018, ώρα 10.00΄

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ γιορτάζει την περίοδο του Πάσχα και της ανθοφορίας με δύο εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια.

Το Σάββατο, 31 Μάρτη στις 10.30΄-11.45΄ και τη Μ. Τετάρτη ώρα 10.00΄- 11.30΄.

Το Σάββατο, 31 Μάρτη στις 10.30΄-11.45΄, θα πραγματοποιηθεί για παιδιά 11 ως 17 ετών, μαζί με τους γονείς τους (προαιρετικά) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Χρώματα του Πάθους». Το πρόγραμμα, με αφετηρία τρία από τα έργα της Βυζαντινής Συλλογής, στοχεύει να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο κορυφαίοι Ευρωπαίοι ζωγράφοι πραγματεύτηκαν το θέμα των Θείων Παθών. Από την εικόνα του επιτάφιου θρήνου της κρητικής σχολής ζωγραφικής που βρίσκεται στη Συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, ως τα θρησκευτικά έργα του Σαλβαδόρ Νταλί, του Πωλ Γκωγκέν και του Πάμπλο Πικάσο τι μεσολάβησε στη τέχνη, την επιστήμη και στην ανθρώπινη διανόηση; Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από ειδική εκπαιδευτική προβολή.

Επιπλέον, για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μαζί με τους γονείς τους, θα πραγματοποιηθεί, τη Μ. Τετάρτη, ώρα 10.00΄με 11.30΄, εργαστήριο λαμπάδας από τη Θεανώ Μεταξά-Κανακάκη, στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Στο εργαστήριο, παιδιά μαζί με γονείς, θα δημιουργήσουν πρωτότυπες λαμπάδες και διακοσμητικά αυγά με αποξηραμένα άνθη της κρητικής γης, υπό την καθοδήγηση της κυρίας Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη.

Προσεγγίζοντας με ευαισθησία την σχέση των παιδιών με τη φύση, η Θεανώ Μεταξά-Κανακάκη, μεγάλη δωρήτρια και εξαιρετικά ενεργό μέλος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, τιμά με την προσφορά της το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με το ανοιξιάτικο-πασχαλινό εργαστήρι, έκφραση της γνωστής αγάπης της για την κρητική χλωρίδα και τη λαογραφική παράδοση του τόπου.

Όπως σημειώνει στη συλλογή της Το λουλούδι στην κρητική μαντινάδα (εκδ. Δοκιμάκης, Ηράκλειο 2009): «Ποτέ δε σταμάτησα να μαζεύω, να θαυμάζω ή να φυτεύω λουλούδια. Μέσα στο όμορφο λουλούδισμα της φύσης, ανακαλύπτω τη σοφία του θεού, καθώς παρακολουθώ μέσα από τον σπόρο το ξεπήδημα της ζωής».

Σχεδιασμός Δράσεων: Φανή Καμπάνη

Η συμμετοχή και στις δύο εκπαιδευτικές δράσεις είναι 5 ευρώ. Τα υλικά κατασκευής προσφέρονται.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του ΙΜΚ στα τηλέφωνα 2810-283219 και 288708 (εσωτ: 101), μεταξύ 9.00΄-17.00΄, Δευτέρα-Παρασκευή. Η δήλωση συμμετοχών είναι απαραίτητη.

 


Εκπαιδευτικό εργαστήρι με τη Δανάη Σύρρου
στο πλαίσιο της έκθεσης Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018, ώρα 11.00΄

Με αφορμή τα γλυπτά της Ναταλίας Μελά, που εκτίθενται στο ΙΜΚ, θα πραγματοποιηθεί για εφήβους, 12 ως 14 ετών, στις 10 Μαρτίου, στις 11.00΄ το πρωί, ένα εργαστήριο μετάλλου. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν την ευκαιρία, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Δανάης Σύρρου, να πραγματοποιήσουν κατασκευές γλυπτών και γλυπτικών κατασκευών με την τεχνική του assemblage, χρησιμοποιώντας καθημερινά  αντικείμενα, που μέσα από την τέχνη του ready made και του objet trouvé μεταμορφώνονται και τροποποιούνται σε γλυπτικές συνθέσεις. Με την κόλληση, τη συνένωση και συναρμολόγηση μεταλλικών στοιχείων και υλικών θα δούμε τις πλαστικές ιδιότητες και δυνατότητες του μετάλλου, την αισθητική αξία του υλικού και πώς αυτό μετασχηματίζεται σε φόρμα, μορφή, φιγούρα στην τελική σύνθεση
που θα φτιάξουμε.
 
Το εργαστήριο έχει διάρκεια δύο ωρών και η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.
Κόστος συμμετοχής, 8 ευρώ ανά συμμετέχοντα ή δωρεάν σε όσους αυτό δημιουργεί πρόβλημα. 

Επικοινωνία/Δήλωση συμμετοχών: 2810-283219, Εσωτ.: 106
Υπεύθυνη Δράσης: Φανή Καμπάνη-Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ

 Η Δανάη Σύρρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Παράλληλα παρακολούθησε για δύο χρόνια το εργαστήριο φωτογραφίας της Α.Σ.Κ.Τ. του Μανώλη Μπαμπούση. Το ακαδημαϊκό έτος 2005-6 φοίτησε στο πανεπιστήμιο ESBAM στη Μασσαλία της Γαλλίας. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και έχει συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Η δουλειά της περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κολλάζ και βίντεο. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης.

 ΙΜΚ ΒΑΒΥ, 17/2/2018

Διάρκεια προγράμματος: 12.30-13.30

Αγαπητοί φίλοι και γονείς και παππούδες και νονοί! Αυτό το αποκριάτικο Σάββατο σας περιμένουμε για ένα πολύ πολύ ξεχωριστό ΙΜΚ baby!
Το θέμα μας αυτή τη φορά είναι τα γλυπτά της Ναταλίας Μελά που εγκαινιάζουμε στις 14 Φεβρουαρίου! Κοκόρια, γατούλες, κατσίκια και άλλα πολλά σας περιμένουν ήδη!!
Αυτό το ΙΜΚ baby απευθύνεται σε παιδάκια 2-4 ετών.
Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο 2810 283219.
Υπεύθυνη Δράσης: Φανή Καμπάνη

Υ.Γ. Το αποκριάτικο κοστούμι είναι προαιρετικό, η αποκριάτικη, όμως, διάθεση, άκρως απαραίτητη!

 


 

Εκπαιδευτικά πρωινά για όλη την οικογένεια στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Με μεγάλη χαρά, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης εγκαινιάζει  για το 2018 μία νέα δράση για όλη την οικογένεια. Μία φορά το μήνα, ημέρα Σάββατο, θα προσφέρονται, εκ περιτροπής, τα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία καθημερινά προσφέρονται στη σχολική κοινότητα. Σε προκαθορισμένες ώρες και μέρες του έτους, οι μουσειοπαιδαγωγοί  του ΙΜΚ θα πραγματοποιούν τα δημοφιλή και επιτυχημένα εκπαιδευτικά μας προγράμματα σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε οι Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου  να αποτελέσουν, για το νέο έτος, ένα ευχάριστο χώρο δημιουργικής οικογενειακής δραστηριότητας. 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ξεκίνησαν ήδη από το 1996. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου με βάση δύο παιδαγωγικούς άξονες· ότι αφενός δεν προσλαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι τη γνώση με τον ίδιο τρόπο και αφετέρου, πως για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται η αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον του. Με αυτή την αφετηρία, επομένως, προσπαθούμε, σε έναν «άτυπο» εκπαιδευτικό φορέα όπως είναι το Μουσείο, να δημιουργούμε πλούσιες εμπειρίες μάθησης, διεγείροντας το μυαλό και παροτρύνοντας τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν πολλές και διαφορετικές αισθήσεις προκειμένου να εξερευνήσουν με φαντασία τον πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.


Για συμμετοχή στα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 5 ευρώ ανά οικογένεια. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810-283219, Εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13.00-16.00).

Μικρό πρωινό στο ΙΜΚ

Πέραν του εκπαιδευτικού προγράμματος, μία ώρα πριν την έναρξή του, δηλαδή στις 10.00 μέχρι τις 11.00 θα σερβίρεται στο καφέ του Μουσείου, μικρό πρωινό το οποίο θα περιλαμβάνει για τους ενήλικες: Καφέ ή τσάι και cake επιλογής και για τα παιδιά: σάντουιτς επιλογής και φυσικό χυμό. Η τιμή του μενού είναι 5 ευρώ για τριμελή οικογένεια και 7 ευρώ για τετραμελή. Για το πρωινό θα πρέπει, ομοίως, να υπάρχει κράτηση θέσεων.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου
Προορισμός: Μοντέρνα Τέχνη
Απευθύνεται: σε παιδιά ηλικίας 6 ως 8 ετών, και τους γονείς τους

Με αφορμή την Έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους αφαιρετικούς Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, με έργα από τη Συλλογή του Ζαχαρία Πορταλάκη, που εκτίθενται στην περιοδική έκθεση του Μουσείου, θα πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι στην Τέχνη. Στόχος του εργαστηρίου είναι η αξιοποίηση της έμφυτης καλλιτεχνικής ανάγκης των νηπίων και η καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής μέσα από την επαφή με το έργο σημαντικών ζωγράφων. Ως εκ τούτου, τα παιδιά θα παρατηρήσουν, θα πειραματιστούν και θα προσεγγίσουν αντιπροσωπευτικούς ζωγράφους της σύγχρονης Τέχνης, θα εξερευνήσουν τεχνικές και μεθόδους και έπειτα με όχημα διαφορετικά υλικά και τεχνικές θα εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου
Ώρα: 11.00-12.15
Προορισμός: Μοντέρνα Τέχνη
Απευθύνεται: σε παιδιά ηλικίας 6 ως 8 ετών, και τους γονείς τους

Σάββατο 17 Μαρτίου
Ώρα: 11.00-12.15
Ελ Γκρέκο: Το μεγάλο Ταξίδι
Απευθύνεται σε παιδιά 5 ως 8 ετών, και τους γονείς τους

Σάββατο 31 Μαρτίου
Ώρα: 11.00-12.15
Τα Χρώματα του Πάθους
Εορταστικό Πρόγραμμα για το Πάσχα.
Απευθύνεται σε παιδιά 11 ως 17 ετών, και τους γονείς τους

Σάββατο 28 Απριλίου
Ώρα: 11.00-12.15
Πρόσκληση σε Βυζαντινό Γεύμα-Γνωριμία με τη Διατροφή των Βυζαντινών
Απευθύνεται σε παιδιά 12 ως 14 ετών, και τους γονείς τους

Σάββατο 12 Μαΐου
Ώρα: 11.00-12.15
Μαρτυρίες ενός πολέμου
Απευθύνεται σε παιδιά 12 ως 16 ετών, και τους γονείς τους

Σάββατο 19 Μαΐου
Ώρα: 11.00-13.00
Μονοπάτια μέσα στην πόλη, δρόμοι μέσα στην Ιστορία
Απευθύνεται σε παιδιά 12 ως 17 ετών, και τους γονείς τους

Σάββατο 2 Ιουνίου
Ώρα: 11.00-12.15
Ο Κύκλος του ψωμιού
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών, και τους γονείς τους

 


 

 

ΙΜΚ Βaby – Μάης 13/5/2017
Διάρκεια Προγράμματος: 11.00΄-12.00΄
Φυτά και Λουλούδια

Το Σάββατο 13 Μαΐου, στις 11 με 12 το πρωί, σας περιμένουμε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για ένα ανοιξιάτικο ΙΜΚ baby. Η δράση απευθύνεται σε όλους εσάς που έχετε παιδάκια προσχολικής ηλικίας –από ενός μηνός και άνω- και θέλετε μαζί τους να ανακαλύψετε όλα αυτά τα φανταστικά πράγματα που βρίσκονται στο Μουσείο μας, μέσα από αφηγήσεις, παραμύθια, τραγούδια και παιχνίδι!

Στο εξής η δράση θα προσφέρεται δωρεάν. Επίσης, δεν απαιτείται κράτηση θέσεων, φροντίστε όμως να είστε στο Μουσείο 10 λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης.

 


 


ΙΜΚ Βaby 25/2/2017
Διάρκεια προγράμματος: 11.00΄-12.00΄

Είσοδος: 5 ευρώ

Ώρα  για αποκριάτικο ΙΜΚ BABY!!
Μαμάδες , μπαμπάδες, παππούδες, γιαγιάδες!
Σας περιμένουμε το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, στις 11.00 με 12.00, στο Ιστορικό Μουσείο μαζί με τα παιδάκια σας, 2,5 ως 3,5 ετών.
Μαζί θα ανακαλύψουμε και θα παίξουμε με τις Συλλογές μας!
Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2810 283219.
Κόστος: 5 ευρώ

 


 

ΙΜΚ Βaby 24/12/2016
Διάρκεια προγράμματος: 11.00΄-12.00΄

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς και τα παιδιά τους ηλικίας 3-5 ετών
Είσοδος: 5 ευρώ

Το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ με μεγάλη χαρά ξεκινά τη δράση IMK Baby, που απευθύνεται σε γονείς και τα παιδιά τους ηλικίας 1-5 ετών. Η δράση, που θα γίνει για πρώτη φορά την παραμονή των Χριστουγέννων (24/12), θα πραγματοποιείται στο εξής ως μόνιμη εκπαιδευτική δράση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υλοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες προσαρμοσμένες σε αυτές τις ηλικίες από το προσωπικό του ΙΜΚ και ειδικούς συνεργάτες.

 


 

Με μια κάμερα στο Χριστουγεννιάτικο δάσος
Παρασκευή 30.12.2016, ώρα: 10.00΄


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Α΄-Γ΄ Δημοτικού.
Είσοδος: 5 ευρώ, άνεργοι δωρεάνΣε ένα δίωρο εργαστήρι τα παιδιά με τους γονείς τους χρησιμοποιώντας χαρτόνι και ύφασμα θα δημιουργήσουν ένα δάσος που κινείται. Έπειτα θα διαλέξουν την πιο αγαπημένη τους φιγούρα και θα την αφήσουν να περπατήσει ή να πετάξει μέσα σε αυτό. Όσο η φιγούρα τους κινείται τα παιδιά θα κινηματογραφούν φτιάχνοντας ένα μικρό χριστουγεννιάτικο βίντεο. Τη δράση θα υλοποιήσει η Βίκη Χρηστάκη, εικαστικός, σκηνοθέτις.

 


 

Κατασκευάζουμε Χριστουγεννιάτικα στολίδια!
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 11.00΄-13.00΄

Εργαστήρι από τη δημιουργική ομάδα Dio.kom2 για όλη την οικογένεια στο ΙΜΚ,
στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου ΚρήτηςΑυτά τα Χριστούγεννα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα είναι μαγικά. Οι μικροί μας φίλοι θα χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν τα δικά τους ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα στολίδια. Δίπλα τους οι γονείς τους, που σαν σύγχρονοι βοηθοί του Αϊ Βασίλη θα συμμετέχουν ενεργά στο εργαστήριο, φτιάχνοντας από κοινού ξύλινα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και στεφάνια από ανακυκλώσιμα υλικά. Με απλές πρώτες ύλες που μπορεί κανείς να βρει εύκολα συνεργάζονται και πρωτοτυπούν δίνοντας σχήμα στα πιο παραμυθένια στολίδια.

Το εργαστήριο, το οποίο θα υλοποιηθεί το Σάββατο 19/12/2015, ώρα 11.00-13.00 από τη δημιουργική ομάδα Dio.kom2 και την κυρία Ειρήνη Γρηγοράκη (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ), απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές Α-Β΄ Δημοτικού. Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ/παιδί. Στα παιδιά θα προσφερθούν τα υλικά των κατασκευών τους.

Η διάρκεια του εργαστηρίου υπολογίζεται στις δυο ώρες και η δήλωση συμμετοχών είναι απαραίτητη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εργαστήρια καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του ΙΜΚ στα τηλέφωνα 2810-283219 και 288708 (εσωτ: 101), μεταξύ 9.00΄-17.00΄, Δευτέρα-Παρασκευή.

 


 

Παιδικός  Οδηγός ΙΜΚ