αρχική / εκπαίδευση / για οικογένειες

Για οικογένειες

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές προτάσεις και υποστηρικτικό υλικό για εξερεύνηση προσφέρουν στα μέλη της οικογένειας την ευκαιρία να ανακαλύψουν με κέφι τις Συλλογές και τις δράσεις του ΙΜΚ.

 

Επιλέξτε δράση

 

 


 

Πασχαλιές στο Φως | Πασχαλινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες και παιδιά

Μ. Τετάρτη 20.04.2022, 11.00-13.00
Μ. Πέμπτη 21.04.2022, 11.00-13.00

Από τη λειτουργία του φωτός στους πίνακες του Ελ Γκρέκο, στο Άγιο Φως που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και από το αρχιτεκτονικό φως που αναδεικνύει τις συλλογές ενός μουσείου, σ’ ένα βυζαντινό λυχναράκι που ίσως και να τρώγεται.

Μια εξερεύνηση στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης γεμάτη φωτεινά παιχνίδια, μαγικά φίλτρα και πασχαλινές γεύσεις για όλες τις ηλικίες.

 

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Ηλικίες: παιδιά 6-12 ετών και οι συνοδοί τους

Κόστος συμμετοχής: δωρεάν

Αριθμός συμμετεχόντων: 15 ζευγάρια (ενήλικες-παιδιά)

Πληροφορίες | Δηλώσεις συμμετοχής: 2810283219 | εσωτ.101

 


 

Το πρωτότυπο παραμύθι του Γιώργου Μαυροειδή Ο Γητευτής και το Σαρανταβότανο (ebook)

 

Οι αυθεντικές ζωγραφιές των μαθητριών και μαθητών που εικονογράφησαν "Το Σαρανταβότανο" της Ε.Κ.Ι.Μ. / Ι.Μ.Κ. (ebook)

 

 


 

Αποκριάτικο εργαστήρι 2022

Μπροστά και πίσω από μια μάσκα


 

Ημερομηνία: Σάββατο 26.02.2022, ώρες 11:30-13:00
Ηλικίες: 11-14 ετών
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά
Πληροφορίες | Δηλώσεις συμμετοχής: 2810283219 | εσωτ.101 (ώρες 09:30-17:00)

Παρέα θα εξερευνήσουμε την ιστορία της μάσκας από τα προϊστορικά χρόνια ως σήμερα. Μέσα από την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική θα ανακαλύψουμε μάσκες πραγματικές, αλλά και αόρατες, μάσκες που μας απελευθερώνουν και άλλες που μας περιορίζουν. Θα δημιουργήσουμε τη δική μας μάσκα που θα φέρει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του καθενός και της καθεμιάς μας.

Το Μουσείο εφαρμόζει στους χώρους και τις δράσεις του τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη της διασποράς του COVID-19.

 


 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 2021

ΜΠΑΛΕΣ, ΚΥΚΛΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΕΣ

Ημερομηνίες: 1ο Εργαστήρι, Παρασκευή 24.12.2021, ώρες 11.00-12.30 & 2ο Εργαστήρι, Τετάρτη 29.12.2021, ώρες 11.00-12.30
Ηλικίες: 6-10 ετών
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά
Πληροφορίες | Δηλώσεις συμμετοχής: 2810283219 | εσωτ.101

Έχοντας ως αφορμή τα βιβλία των Hervé Tullet και Peter Reynolds εξερευνούμε με τη μουσειοπαιδαγωγό του ΙΜΚ Στέλλα Μαλλιαράκη τον κόσμο των εικαστικών τεχνών. Αναζητάμε τα κυκλικά σχήματα σε έργα γνωστών εικαστικών, όπως της Yayoi Kusama, και κατασκευάζουμε τη δική μας κάρτα-παιχνίδι για να την προσφέρουμε σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο.

Το Μουσείο εφαρμόζει στους χώρους και τις δράσεις του τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη της διασποράς του COVID-19.

 


 

Οι καλοκαιρινές δράσεις του ΙΜΚ για παιδιά, εφήβους και ενήλικες | Ιούνιος-Αύγουστος 2021

 

«Μουσειακές Συλλογές και Εικαστικές Ερμηνείες»

με τη Μαρία Βολανάκη

 

Διάρκεια Εργαστηρίου: Δευτέρα – Παρασκευή,  19-23 Ιουλίου (15 ώρες)
Ηλικιακή ομάδα: 13 - 17
Ώρες: 10:15 – 13:15
Αριθμός Συμμετεχόντων: Ανάλογος του επιτρεπόμενου ορίου στις ημερομηνίες διεξαγωγής του εβδομαδιαίου εργαστηρίου
Κόστος συμμετοχής στο εβδομαδιαίο  εργαστήριο: 50 ευρώ

Με αφετηρία τόσο τις μόνιμες Συλλογές και τις Περιοδικές Εκθέσεις του Μουσείου όσο και την ανάγκη των εφήβων για εξωστρέφεια, επικοινωνία και δια ζώσης αλληλεπίδραση γεννιέται μια σειρά εικαστικών μαθημάτων, σε μορφή εργαστηρίου, με τίτλο «Μουσειακές Συλλογές και Εικαστικές Ερμηνείες». Στόχος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης όχι ως απλοί επισκέπτες, αλλά μέσα από ματιά καλλιτεχνική να μάθουν να συνομιλούν με τη μουσειακή πληροφορία  – τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Αλέξη Ακριθάκη, τον Θωμά Παπαδοπεράκη, τους Κρήτες αγωνιστές, την τοπική Ιστορία και Τέχνη–, να αλληλεπιδρούν μαζί της, να την ερμηνεύουν, να εμπνέονται από αυτή, να της δίνουν ξανά πνοή ζωής, ενώ παράλληλα θα διδαχθούν τεχνοτροπίες και «μυστικά» της ζωγραφικής και της γλυπτικής στον Κήπο του Μουσείου.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Απ’ το Μπεντενάκι στα Μπεντένια: μια βόλτα στην ιστορία της πόλης μας»
με τη Στέλλα Μαλλιαράκη

Ημερομηνία: Σάββατο, 03 Ιουλίου
Ηλικιακή ομάδα: ενήλικες με παιδιά ως 12 ετών
Διάρκεια: 90 λεπτά
Ώρες: 11:00 – 12:30
Αριθμός Συμμετεχόντων: Ανάλογος του επιτρεπόμενου ορίου στην ημερομηνία  διεξαγωγής του προγράμματος
Κόστος συμμετοχής: Κηδεμόνας με παιδί, 10 ευρώ (επιπλέον άτομο: +5 ευρώ)

Με σημείο εκκίνησης το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και την αίθουσα με τη μακέτα της ενετικής Κάντια, θα κάνουμε έναν περίπατο στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου και στα τείχη της πόλης με επίκεντρο τη δυτική πλευρά της ενετικής οχύρωσης. Μέσα από μια σειρά συμμετοχικών δραστηριοτήτων, θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το Ηράκλειο και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η πόλη μας στο πέρασμα της ιστορίας από τα ενετικά χρόνια ως σήμερα.

Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο μια πρώτη επαφή με την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου και μια πρώτη γνωριμία με το οχυρωματικό έργο των Ενετών, το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συσχετίσουν στοιχεία από τη σύγχρονη καθημερινότητα με προηγούμενες εποχές και να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στο αστικό περιβάλλον διαχρονικά. Ο ειδικός σχεδιασμός των παιχνιδιών και των δραστηριοτήτων του προγράμματος αποσκοπεί στη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και ενισχύει τους δεσμούς του.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Μες στα δωμάτια μ’ όλους του κόσμου τους θησαυρούς»
με τη Στέλλα Μαλλιαράκη

Ημερομηνία: Σάββατο, 17 Ιουλίου
Ηλικιακή ομάδα: 10 - 12 ετών
Ώρες: 11:15 – 12:45 (α΄ γκρουπ) και 13:00 – 14:30 (β’ γκρουπ)
Αριθμός Συμμετεχόντων: Ανάλογος του επιτρεπόμενου ορίου στην ημερομηνία  διεξαγωγής του προγράμματος
Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ

Με αφορμή τις  Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ερχόμαστε σε επαφή με την οργάνωση ενός μουσείου. Γνωρίζουμε τους επαγγελματίες του μουσείου και κατανοούμε πώς  καθένας συμβάλλει και όλοι μαζί συνεργάζονται στο σχεδιασμό και το στήσιμο μιας έκθεσης. Παρέα κάνουμε μια βόλτα στις αίθουσες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για να αποφασίσουμε (στον Κήπο του Μουσείου) πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε μια δική μας έκθεση.

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με την έννοια ενός μουσειακού ιδρύματος και τις λειτουργίες του. Μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες τα παιδιά θα επικοινωνήσουν, θα αλληλεπιδράσουν και θα συνεργαστούν επιχειρώντας μια δική τους ερμηνεία για μια “φανταστική” μουσειακή έκθεση.

 


 

To Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου.

Η δράση αυτή περιλαμβάνει προτάσεις για μικρούς και μεγάλους: εικονικές περιηγήσεις, ψηφιακές εφαρμογές, ολιγόλεπτα βίντεο των Επιμελητών του Μουσείου με θέματα από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, κατασκευές για παιδιά, βίντεο εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μουσείο κ.ά.

Αναλυτικότερα, για τα παιδιά η συγκεκριμένη δράση προσφέρει τις παρακάτω διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές: Νίκος Καζαντζάκης, ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες, El Greco: Το μεγάλο ταξίδι και Στου κύκλου τα γυρίσματα με θέμα τη νομισματική ιστορία της Κρήτης με επίκεντρο την ομώνυμη συλλογή του Μουσείου και αναπτύσσει τις παρακάτω νέες δράσεις:

 


 

Πασχαλινό φωτο-εργαστήρι με τη Θεανώ Μεταξά

 

 

Η Θεανώ Μεταξά μάς μαθαίνει να βάφουμε τα πασχαλινά μας αυγά με φυτικό τρόπο και να τα διακοσμούμε με φυσικές πρώτες ύλες και πολλή αγάπη!


Παράλληλα, στο φωτο-εργαστήρι του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, μαθαίνουμε για το ριζάρι, τις μαντιλίδες, το φυτικό «στένσιλ», και φροντίζουμε να αποκτήσουν τα γιορτινά μας αυγά το ανεξίτηλο κόκκινο χρώμα της φύσης.

Η μάχη του τσουγκρίσματος θα γίνει φέτος χωρίς χημικές και τοξικές ουσίες!

Με οικολογική συνείδηση και παραδοσιακή φροντίδα, δημιουργείτε τη δική σας σύνθεση. Περιμένουμε τη φωτογραφία του διακοσμημένου σας αυγού στο info@historical-museum.gr κι εμείς θα την αναρτήσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου.

Καλή επιτυχία!


 

 

Ρώτα το Μουσείο

Η νέα διαδικτυακή δράση από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ονομάζεται: Ρώτα το Μουσείο και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, από κάθε ηλικία, που θα ήθελαν να γνωρίσουν λίγο καλύτερα πώς λειτουργεί ένα Μουσείο, να εκφράσουν τις απορίες τους και να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα που τους κατακλύζουν το μυαλό, όπως:

Πώς έφτασε στο μουσείο ένα αντικείμενο; Γιατί επιλέξατε να το εκθέσετε; Ποιος το έφτιαξε; Σε τι και πώς το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που έζησαν μαζί του; Πώς συντηρούνται όλα αυτά που βλέπουμε μέσα στις προθήκες;  Υπάρχουν κι άλλα, παρόμοια ή διαφορετικά, στις αποθήκες του Μουσείου;

Ή -αν θέλεις να γνωρίσεις τους ανθρώπους ενός Μουσείου- για παράδειγμα:  Τι άλλο κάνει ένα Μουσείο εκτός από το να εκθέτει αντικείμενα; Τι έχουν σπουδάσει οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ ένα Μουσείο; Τι δουλειά κάνει ο καθένας και πώς συνεργάζονται; Συνδυάζονται οι θεωρητικές και οι φυσικές επιστήμες σε ένα μουσείο Ιστορίας; Πόσο χρήσιμος θα ήταν ένας φυσικός επιστήμονας δίπλα σε έναν αρχαιολόγο;

Εμείς οι άνθρωποι του Μουσείου ξέρουμε ότι έχεις πολλές απορίες και είμαστε εδώ για να τις απαντήσουμε!

►Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ηχογραφήσεις την ερώτησή σου, μαζί με το ονοματεπώνυμό σου και να μας τη στείλεις στο info@historical-museum.gr ή στο ep@ekim.gr
►Έπειτα εμείς, θα συλλέξουμε όλες τις ερωτήσεις και θα απαντήσουμε επίσης, ηχητικά από το PODCAST του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (εκπομπή Ρώτα το Μουσείο), σε ημέρα και ώρα που θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάς ότι κάθε εύρημα, μικρό η μεγάλο, από χρυσό ή από χώμα, είναι ένα αντικείμενο που μας οδηγεί στο παρελθόν, μερικές φορές στο πολύ μακρινό παρελθόν, και συχνά μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τη ζωή των ανθρώπων σε κάθε ιστορική στιγμή του τόπου μας.

 


 

Παιχνίδι θέλει ο Μάρτης…

Επειδή Παιχνίδι θέλει ο Μάρτης… το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σχεδίασε ένα παιχνίδι για τους μικρούς του φίλους με πηγή έμπνευσης την Ιστορική Συλλογή του Μουσείου. Με διασκεδαστικό τρόπο, εξάσκηση της παρατηρητικότητας, συγκέντρωση και γρήγορα αντανακλαστικά συστήνουμε στα παιδιά τους οπλαρχηγούς των επαναστάσεων του 19ου αιώνα από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου, πορτραίτα των οποίων παρουσιάζονται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

 


 

Αποκριάτικο Τσίκι-Τσίκι εργαστήριο στο σπίτι

Αν και οι φετινές Απόκριες είναι διαφορετικές, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και λιγότερο δημιουργικές!

Για τον λόγο αυτόν, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης προτείνει για όλη την οικογένεια ένα εργαστήριο αποκριάτικου κουστουμιού με επίκεντρο και πηγή έμπνευσης τα έργα της περιοδικής έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης | Εν Κινήσει, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, που παρουσιάζεται στο Μουσείο. Ο ανατρεπτικός και πρωτοποριακός χαρακτήρας των έργων του ζωγράφου τροφοδοτεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας για ένα ξεχωριστό κοστούμι με πολύ απλά υλικά.

Μια καρδιά, ένα βέλος, μια βαλίτσα, ένα πρόσωπο, δυο μάτια, βαρκούλες και πουλιά, ήλιοι και φεγγάρια, ταξίδια σε μέρη μακρινά, τσίκι-τσίκι βιαστικά και άλλα πολλά, είναι τα στοιχεία που θα μας εμπνεύσουν αφού αυτά είναι τα σύμβολα που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Ακριθάκης στους πίνακές του. Δείτε, αναζητήστε, παρατηρήστε, εξερευνήστε χρώματα, μοτίβα και σχήματα από τους πίνακες και έπειτα, μεταμορφωθείτε σε τι άλλο; Μα φυσικά σε έναν πίνακα του Αλέξη Ακριθάκη!

Πάρτε λοιπόν χρώματα, ψαλίδια, πολύχρωμα χαρτιά, κέφι, φαντασία κι αποκριάτικη μπογιά και φτιάξτε το δικό σας ξεχωριστό πίνακα, για να τον φορέσετε!

Για την αναζήτηση των μοτίβων του Αλέξη Ακριθάκη μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Καλή Επιτυχία!

 


 

I Memory K

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης εμπνεύστηκε από τις Συλλογές του Μουσείου και σχεδίασε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Το επιτραπέζιο παιχνίδι I Memory K, προσφέρει, με διασκεδαστικό τρόπο, εξάσκηση μνήμης και γνωριμία με τις Συλλογές του ΙΜΚ.

 


 

Online εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πόλη του Ηρακλείου | Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, 12.00' – 13.00'

Εάν είσαι μηθητής Ε', Στ' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου γνώρισε μας τη γειτονιά σου μέσα από το online εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: Τα κιάλια μου κρατώ, την πόλη μου κοιτώ που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ. 

Εάν θέλεις να συμμετέχεις το μόνο που έχεις να κάνεις είναι έρευνα για την περιοχή σου καθώς και την ονομασία της οδού σου!

Πάρε τα κιάλια σου και δες ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να δηλώσεις συμμετοχή!

 


 

Online εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα | Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, 12.00' – 13.00'

Μήπως είσαι 5 ως 8 ετών; Πώς σου ακούγεται μια πρόσκληση, για ένα online εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης;
Εάν θέλεις να συμμετέχεις θα χρειαστείς ένα μόνο από τα αγαπημένα σου παιχνίδια / λευκό χαρτί ζωγραφικής / χρώματα ζωγραφικής / πολύ φαντασία / αγαπημένο γλύκισμα (επιβάλλεται)

Εάν το βρίσκεις συναρπαστικό ΕΔΩ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να δηλώσεις συμμετοχή!

 


 

Τα Μουσεία... παίζει!

Με πηγή έμπνευσης τις Συλλογές του Μουσείου, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σχεδίασε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Το επιτραπέζιο παιχνίδι Τα Μουσεία... παίζει, προσφέρει, με διασκεδαστικό τρόπο, γνώσεις και νοητική άσκηση.

 


 

Δημιουργία στο σπίτι

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ προτείνει μια σειρά από κατασκευές για παιδιά, με εμπλουτισμένες ιδέες από τον ψηφιακό κόσμο και οδηγίες υλοποίησης, μουσικές και λογοτεχνικές προτάσεις.

Κατασκευή #1: Το σπίτι μας

Κατασκευή #2: Η πεινασμένη κάμπια

Κατασκευή #3: Καπέλο ΠΑΣΧΑλίτσα

Κατασκευή #4: Ασπίδα

Κατασκευή #5: Ουράνιο τόξο

 

Στείλτε μας τις δημιουργίες σας με φωτογραφία και έναν τίτλο / μήνυμα στο info@historical-museum.gr για να τις αναρτήσουμε στη σελίδα μας στο Facebook.

 


 

 

Μαμά φέτος θα ντυθούμε Τσίκι-Τσίκι!
Απόκριες στο Μουσείο με τον Αλέξη Ακριθάκη

Με επίκεντρο και πηγή έμπνευσης τα έργα της περιοδικής έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης | Εν κινήσει, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης οργανώνει ένα αποκριάτικο εκπαιδευτικό εργαστήριο για όλη την οικογένεια το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 11:00΄-13:00΄. Ο ανατρεπτικός και πρωτοποριακός χαρακτήρας των έργων του Ακριθάκη τροφοδοτεί ένα αποκριάτικο παιχνίδι φαντασίας και δημιουργικότητας.

Μια καρδιά, ένα βέλος, μια βαλίτσα, ένα πρόσωπο, δυο μάτια, βαρκούλες και πουλιά, ήλιοι και φεγγάρια, ταξίδια σε μέρη μακρινά, τσίκι-τσίκι βιαστικά και άλλα πολλά θα ανακαλύψουμε στο εργαστήριο με θέμα την ζωγραφική του Αλέξη Ακριθάκη. Αφού δούμε, παρατηρήσουμε, αναζητήσουμε, εξερευνήσουμε χρώματα, μοτίβα και σχήματα από τους πίνακες του ζωγράφου, έπειτα θα επινοήσουμε τις δικές μας ιστορίες βασισμένες στις ιδέες και τα σύμβολά του. Τότε γονείς και παιδιά μεταμορφώνονται οι ίδιοι σε τι άλλο; Μα φυσικά σε έναν πίνακα του Αλέξη Ακριθάκη! Παίρνουμε χρώματα, ψαλίδια και πολύχρωμα χαρτιά, κέφι, φαντασία κι αποκριάτικη μπογιά και φτιάχνουμε το δικό μας ξεχωριστό πίνακα, για να τον φορέσουμε.

Πρακτικές πληροφορίες

♦ Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών και τους γονείς τους.
♦ Η δήλωση συμμετοχής για το εργαστήριο είναι απαραίτητη.
♦ Το κόστος είναι 8 ευρώ ανά οικογένεια. Τα υλικά προσφέρονται.

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13:00΄-17:00΄)

 


 

 

Εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών

Σάββατο, 21.12.2019, 11:00΄-13:00΄

Γιορτινή διάθεση, χαμόγελα και πολλή χρυσόσκονη υπόσχεται να σκορπίσει το ανοικτό εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών. Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν από την ΕΚΙΜ και πραγματοποιείται από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν (επίσης δωρεάν) εμπνευσμένα είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας για ξεχωριστές γιορτινές δημιουργίες.

 


 

Ανοιξιάτικο Eργαστήριο 

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης γιορτάζει τον Απρίλιο, τον μήνα της Άνοιξης και του Πάσχα. Με αφορμή τον πίνακα «Τσίρκο», του Αλέξη Ακριθάκη, θα αποχαιρετήσουμε τις βροχές του χειμώνα και θα καλωσορίσουμε την άνοιξη, μέσα από ένα εικαστικό εργαστήριο στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική του κολάζ. Τα παιδιά θα πειραματιστούν, όπως και ο καλλιτέχνης, με την τεχνική αυτή και θα ανασυνθέσουν το έργο με τον προσωπικό, ξεχωριστό τους τρόπο. Το Ανοιξιάτικο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου στις 11:00΄. Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, μαζί με τους κηδεμόνες τους.

♦ Η δήλωση συμμετοχής για τo εργαστήριo είναι απαραίτητη.

♦ Το κόστος είναι 5 ευρώ ανά παιδί. Τα υλικά προσφέρονται.

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 106, Δευτέρα-Παρασκευή: 13:00΄-17:00΄.

 


 

Εκπαιδευτικά Πρωινά για όλη την οικογένεια στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Φεβρουάριος - Ιούνιος 2019)

Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης επαναλαμβάνει για το 2019 μια δράση για όλη την οικογένεια, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά το προηγούμενο έτος. Ένα Σαββατοκύριακο το μήνα θα προσφέρονται, εκ περιτροπής, επιλεγμένα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχει καθημερινά η σχολική κοινότητα. Οι οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο σύνολό τους τα δημοφιλή και επιτυχημένα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, από τις μουσειοπαιδαγωγούς του ΙΜΚ και να περιηγηθούν τις εκθέσεις του Μουσείου. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε οι Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου να αποτελέσουν, για το νέο έτος, ένα ευχάριστο χώρο δημιουργικής οικογενειακής δραστηριότητας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ξεκίνησαν ήδη από το 1996. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου με βάση δύο παιδαγωγικούς άξονες: Ότι δεν προσλαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι τη γνώση με τον ίδιο τρόπο και ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται η αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον του. Από αυτή την αφετηρία προσπαθούμε, σε έναν «άτυπο» εκπαιδευτικό φορέα όπως είναι το Μουσείο, να δημιουργούμε πλούσιες εμπειρίες μάθησης, διεγείροντας το μυαλό και παροτρύνοντας τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν πολλές και διαφορετικές αισθήσεις προκειμένου να εξερευνήσουν με φαντασία τον πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η δήλωση συμμετοχής στα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 5 ευρώ ανά οικογένεια. Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 1.15΄ περίπου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810-283219, Εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13.00-17.00).


Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
Προορισμός: Μοντέρνα Τέχνη-Ναταλία Μελά
Απευθύνεται σε παιδιά 6-8 ετών και τους γονείς τους

Σάββατο 23 Μαρτίου και Κυριακή 7 Απριλίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
Ο Κύκλος του ψωμιού
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

Σάββατο 11 Μαΐου και Κυριακή 19 Μαΐου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
El Greco, το μεγάλο ταξίδι
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

Κυριακή 2 Ιουνίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄
Το Φωτόδεντρο ή αλλιώς poet-tree
*Πραγματοποιείται στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

 


 

 

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές στο ΙΜΚ, Volume II

Αυτό το Σάββατο, εμπνεόμαστε από τις συλλογές του ΙΜΚ και πραγματοποιούμε ένα ξεχωριστό εργαστήριο χειροτεχνίας. Συγκεκριμένα, θα αντλήσουμε έμπνευση από την μεταβυζαντινή εικόνα της Γέννησης του Χριστού, από τη Συλλογή Πορταλάκη και χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και φαντασία θα δημιουργήσουμε τη δική μας, χριστουγεννιάτικη εκδοχή της αρχικής εικόνας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών και κοστίζει 5 ευρώ, ενώ τα υλικά προσφέρονται.

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητες στο τηλέφωνο: 2810 283219

 


 

 

Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών!


Ανοικτό εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών –με πρώτες ύλες που θα δοθούν δωρεάν στους συμμετέχοντες– θα προσφερθεί από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης