αρχική / Εκπαίδευση / Γνωριμία με τη Μεταβυζαντινή και Σύγχρονη Τέχνη

Γνωριμία με τη Μεταβυζαντινή και Σύγχρονη Τέχνη

12 Οκτωβρίου 2016 – 6 Ιουνίου 2017

Α)

Απευθύνεται στις Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού και στην Α΄ Γυμνασίου
Διάρκεια: 12 Οκτωβρίου 2016 – 6 Ιουνίου 2017

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την τέχνη της φορητής εικόνας και την εξέλιξή της μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης ως τον 20ό αιώνα, σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Με αφορμή τις εικόνες της Συλλογής Ζαχαρία Πορταλάκη (15ος -20ός αιώνας) και  έργα  από την Κρήτη, τα Ιόνια νησιά, τις Κυκλάδες, την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, οι μαθητές γνωρίζουν τα κεντρικά  χαρακτηριστικά της μεταβυζαντινής τέχνης, και με πλούσιο εποπτικό υλικό και παιχνίδια παρατήρησης  που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την ηλικία αυτή, πειραματίζονται με τεχνικές κατασκευής των εικόνων, μαθαίνουν για την εκκλησιαστική ζωγραφική και τη σημασία της ιστόρησης των ναών, για τη βυζαντινή γραφή και πολλά άλλα.  

Β)

Απευθύνεται στη Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου
Διάρκεια: 12 Οκτωβρίου 2016 – Δεκέμβριος 2016

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την τέχνη της φορητής εικόνας στον ορθόδοξο κόσμο όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης ως τον 20ό αιώνα. Με επίκεντρο  επιλεγμένες εικόνες της Συλλογής Ζαχαρία Πορταλάκη που εκτίθενται μόνιμα πλέον στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, εξετάζονται όψεις της μεταβυζαντινής τέχνης  κατά τη μακρά χρονική περίοδο 6 αιώνων, (από τον 15ο ως τον 20ό αιώνα),  σε μία διαδρομή που ξεκινά από την Κρήτη, περνά στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα και φτάνει ως τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Μέσα από επιλεγμένες δραστηριότητες οι μαθητές εξοικειώνονται με κεντρικά χαρακτηριστικά της μεταβυζαντινής ζωγραφικής τέχνης, μαθαίνουν για το εικονογραφικό πρόγραμμα των ορθόδοξων ναών και  τη σημασία και το ρόλο των εικόνων στα τέμπλα ναών της περιόδου, αλλά και τις διαφορές της αγιογραφικής παράδοσης με τη δυτική τέχνη των αιώνων αυτών. Παράλληλα,  μέσα από τα έργα της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου της Συλλογής Σύγχρονης τέχνης του  Ζαχαρία Πορταλάκη γνωρίζουν το έργο  των πρωτοπόρων καλλιτεχνών Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Τσαρούχη, Χρήστου Καπράλου και Θεόδωρου Στάμου και ανακαλύπτουν όψεις  της θρησκευτικότητας όπως αυτή εκφράστηκε στην τέχνη της νεότερης γενιάς.

Από το νέο έτος, θα διατίθεται ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την αφαιρετική τέχνη και σημείο αναφοράς τη νέα έκθεση από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη, που θα φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του ΙΜΚ.
Περισσότερες πληροφορίες για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Ιανουάριο του 2017.