αρχική / εκδηλώσεις 2013 / Κύκλος Καβάφη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κύκλος Καβάφη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Κύκλος Καβάφη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

30 Νοέμβρη, 7&14 Δεκέμβρη 2013

Καθώς το έτος Καβάφη πλησιάζει στο τέλος του, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνουν στο Ιστορικό Μουσείο ένα κύκλο συναντήσεων με τον Αλεξανδρινό. Τρία διαδοχικά σαββατιάτικα πρωινά, 30 Νοέμβρη, 7 και 14 Δεκέμβρη, 11.00΄ – 13.00΄, από δύο ομιλητές κάθε φορά θα δώσουν «μαθήματα» για την ποίηση του Καβάφη. Ο κύκλος γύρω από τον ποιητή περιλαμβάνει και την έκθεση για τη μορφή του, που επιμελήθηκε η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, και η οποία παρατείνεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η επιλογή των «μαθημάτων» θα επιτρέψει να τεθούν ουσιαστικά ζητήματα με σχετική άνεση χρόνου. Στην πρώτη συνάντηση ο Δημήτρης Πολυχρονάκης θα μιλήσει για τον θεωρητικό λόγο του Καβάφη για την ποίηση, με επίκεντρο το δοκίμιό του για τον «φιλοσοφικό έλεγχο», και ο Αλέξης Καλοκαιρινός θα μιλήσει για το πρόβλημα του έρωτα (δηλαδή, του σεξ) στην καβαφική ποίηση.

Τα «μαθήματα» για τον Καβάφη είναι ανοιχτά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Όσοι βρεθούν με αυτή την ευκαιρία στο Ιστορικό Μουσείο, θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να περιηγηθούν νέες εκθέσεις και να πιουν τον καφέ τους σ’ ένα ήρεμο περιβάλλον με θέα τη θάλασσα.

Το πλήρες πρόγραμμα του Κύκλου Καβάφη έχει ως εξής:11.00΄-11.45΄

Δημήτρης Πολυχρονάκης
Ο θεωρητικός λόγος του Καβάφη για την ποίηση

12.00΄-12.45΄

Αλέξης Καλοκαιρινός
(Ξανα)διαβάζοντας τον ερωτικό Καβάφη

 
11.00΄-11.45΄

Γιάννης Δημητρακάκης
Σχόλια στο «Περιμένοντας τους βαρβάρους»


12.00΄-12.45΄

Μιχαήλ Πασχάλης
Κ. Π. Καβάφης: η ποιητική του μεταιχμίου

 
11.00΄-11.45΄

Αναστασία Νάτσινα
Ο ιστορικός Καβάφης και οι δραματικοί του μονόλογοι


12.00΄-12.45΄

Ασπασία Παπαδοπεράκη
Η μορφή του Καβάφη